În vacanță cu copiii. Didim, Turcia – când să mergi, unde stai, ce mănânci, ce vezi

Cristina Călin, redactor

Didim este una dintre cele mai vechi localități ale Turciei și o stațiune aleasă de mulți turiști din întreaga lume. Nu este foarte des întâlnită în ofertele agențiilor de turism din România, în detrimentul altora mai populare precum Kusadasi, Bodrum sau Antalya. Și totuși Didim are tot ce îi trebuie unei vacanțe perfecte. Are plaje cu nisip, dar și locuri mai sălbatice, are istorie, are Marea Egee, are mâncare bună și un oraș mare ce așteaptă să fie explorat.

didim

Didim. Când să mergi?

Stațiunea Didim are o climă mediteraneană așa că vei găsi aici zile cu soare și căldură din mai până prin noiembrie. În august temperaturile ajung la 33-34ºC, iar apa mării este numai bună chiar și pentru bebeluși.

Didim. Cum ajungi?

didim

Cea mai scurtă variantă pentru a ajunge în Didim este cu avionul până la Bodrum și de acolo cu autocarul până în stațiune. Agențiile de turism din România nu au prea multe oferte de transport rutier, așa că, dacă nu vrei să alegi calea aerului, nu-ți rămâne decât să pleci pe cont propriu cu mașina.

Didim este între Kusadasi și Bodrum, pe malul sudic al golfului Güllük.

Drumul nu este foarte greu, drumurile din Turcia fiind foarte bune. Distanța dintre România și Didim este de aproximativ 1.100 de kilometri.  Recomandarea noastră este să faceți o oprire de o noapte în orașul Canakkale, după ce treceți cu ferryboatul. Găsiți aici cazare atât de hoteluri, cât și la particulari, iar prețurile sunte pentru toate buzunarele mai ales că este un oraș de tranzit.

Pentru trecerea cu ferryboatul aveți trei variante: pe la Eceabat (25 minute, costă 40 de lire turcești pentru șofer și mașină), pe la Gelibou (20 de minute, 45 lire turcești pentru șofer și mașină și 3 euro pentru fiecare alt pasager) și pe la Kilibathir (12 minute, costă 35 de lire turcești pentru mașină și șofer și 2 lire pentru ceilalți pasageri)

Didim. Unde te cazezi?

didim

În Didim vei găsi foarte multe hoteluri chiar pe plajă sau foarte aproape de aceasta. Sunt locuri cu grădini mari, parcuri acvatice în miniatură, cu animatori și locuri de joacă special concepute pentru copii, camere mari și servicii all inclusive. Dacă nu vrei ceva atât de luxos, poți alege o cazare privată. În Didim vei găsi orice pe gustul tău.

Didim. Unde mănânci?

didim

Dacă alegi hotel în regim all inclusive nu ar trebui să îți faci probleme chiar dacă mergi cu un bebeluș care este la începutul diversificării. Vei găsi de la iaurt de capră la cașcaval, supe creme, carne la grătar sau cuptor de curcan, vită, pește, legume și multe fructe.

Plimbările prin stațiune vă pot pune față în față cu alte alegeri culinare, de la pizza la dulciuri de tot felul. Servitul înghețatei este un spectacol în sine, așa că nu ratați ocazia să îl priviți.

Didim. Obiective turistice

didim

Didim este o localitate veche, ce purta denumirea Didyma în antichitate. Didyma vine din greacă și se traduce prin ”gemeni” și se crede că pe aceste pământuri s-a consumat povestea de iubire dintre Zeus din Leto în urma căreia au apărut Artemis și Apollo. Punctul principal de atracție este Templul lui Apollo, construit în anul 300 î. Ch. În timpul războiului cu perșii a fost distrus în mare parte, însă chiar și ruinele sale sunt impresionante pentru că arată măreția sa de odinioară. Templul avea rolul și de oracol în lumea antică, fiind al doilea ca mărime după cel de la Delphi, ridicat tot în cinstea lui Apollo.

Ruinele fostei cetăți antice Didyma nu trebuie nici ele ratate mai ales că poți vedea Pasajul Sacru de 17 km ce face legătura cu Milet.

milet

Milet este un oraș antic, aflat la doar 30 de kilometri de Didim. A fost construit în anul 2000 î.Hr și a devenit unul dintre cele mai importante orașe de pe malurile mării Ionice. Vei găsi aici băile Faustina, Templul Afroditei.

priene

Priene este un alt oraș antic, construit în anul 600 î.Hr. care găzduiește templele lui Demeter, Atena, Zeus, casa lui Alexandru cel Mare și biserici bizantine.

efes

Efes, aflat la aproximativ 80 de kilometri de Didim, este tot un oraș antic unde vei găsi Templul lui Hadrian, Biblioteca lui Celsus, o agora, Odeonul, rămășișele Templului lui Artemis. Mulți vizitatori aleg să vină aici și pentru a vizita casa Fecioarei Marei.

pammukkale

Nu poți rata o vizită la Pammukkale, unde vei găsi terase de calcar scăldate de pârâiașe de apă termală, dar și piscina care se crede că i-a aparținut Cleopartei. Dacă ajungi aici trebuie să ai în bagaj destul de multă apă plată, neapărat pălării pe cap și să te îmbrăci în bluze deschise la culoare, cu mâneci lungi, din material din fire naturale.

Didim. Ce să faci?

Didim este o stațiune la malul mării, așa că plaja este prima opțiune. Aproape toate hotelurile au o plajă privată, dar vei găsi în centrul stațiunii o zonă publică, Altınkum, care în general este foarte aglomerată. Cum zona este deluroasă, poți face mici expediții și sigur vei găsi plaje mai sălbatice.

luna parc

În vacanță cu copiii nu poți să nu treci și pe la Luna Parc, un parc de distracție aflat în capătul stațiunii, puțin mai departe de port. Ziua este închis, dar noaptea freamătă de distracție și veselie, mai ales că are tot felul de tiribombe cu lumini și muzică. Există și un Aqua Park unde poți petrece o zi cu familia.

 

Pentru o excursie de o zi, poți alege Parcul Național Bafa, cu Lacul Bafa, un prilej bun pentru cei mici să vadă tot felul de plante și animale.

Didim. Unde faci shopping?

În Didim există două bazare: cel din stațiune pe care îl știu toți turiștii și cel din oraș, care este deschis doar sâmbăta. Bazarul din centrul stațiunii este destul de mic față de cel din alte stațiuni, dar pentru cei care nu au venit la shopping este perfect.

Pentru o experiență cu adevărat turcească ai bazarul Altinkum, la care poți să ajungi cu microbuzul de oriunde din oraș. Bazarul este foarte mare și găsești aici de la fructe și legume la blugi și obiecte de uz casnic. Dacă ai răbdare poți pleca cu marfă de bună calitate la un preț decent.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa