În vacanță cu copiii. Kusadasi: când mergi, cum ajungi, ce vezi, unde te cazezi, ce mănânci

Cristina Călin, redactor
kusadasi

Kusadasi este una dintre destinațiile de vacanță preferate de românii cu copii. Este relativ ușor de ajuns, majoritatea hotelurilor oferă servicii all inclusive ceea ce face mai ușoară viața părinților, plajele au nisip, iar apa mării este potrivită chiar și pentru bebeluși.

Orașul Kusadasi are o istorie de peste 3.000 de ani, timp în care a aparținut grecilor, venețienilor și turcilor. Trecutul său tumultos se reflectă în multitudinea de situri arheologice aflate în imediata apropiere. Astăzi este o stațiune pe care o aleg turiști din întreaga lume, dovadă fiind străzile mereu aglomerate și numeroasele vase de croazieră ce acostează în portul de la Marea Egee.

kusadasi

Când să mergi în Kusadasi

Despre Kusadasi se spune că ar avea 300 de zile de soare pe an, așa că poți merge din mai până în octombrie fără să îți fie teamă că nu vei prinde vreme bună. În lunile de vară tempraturile depășesc 35 ºC, dar datorită faptului că este o zonă deluroasă nu se resimt atât de puternic. Apa mării are în medie peste 20º C începând cu luna mai și rămâne așa până în noiembrie. Nu strică totuși să verificați prognoza în cazul în care vreți să mergeți toamna.

Cum ajungi în Kusadasi

Cel mai rapid mod de a ajunge în Kusadasi este cu avionul, dar trebuie să fiți atenți că nu toate agențiile au afișate în mod vizibil taxele de aeroport, care sunt aproximativ 90 de euro de persoană. În oraș nu există aeroport, însă din București există chartere până la Izmir (aflat la 80 km distanță) sau Bodrum (aflat la 130 km). De la aeroport transfer către hotel, de cele mai multe ori, asigurat de agenția de turism.

Kushadasi este la puțin peste 1.000 de kilometri de orice oraș din România, de aceea și varianta cu autocarul este destul de comodă.

Dacă vreți să vedeți Turcia mai îndeaproape puteți alege să mergeți cu mașina personală. Drumul este destul de ușor, mai ales că s-au construit destul de multe autostrăzi și prin Bulgaria, iar în Turcia șoselele sunt visul oricărui șofer. Dacă sunt doi șoferi, puteți să faceți drumul fără oprire, dar ar fi păcat să nu vizitați Canakkale, un oraș port de un pitoresc aparte. Pentru cazare puteți opta atât pentru hoteluri, cât și pentru apartamente private.

canakkale

Pentru a ajunge în Kushadasi cu mașina trebuie să traversați strâmtoarea Dardanele cu un ferryboat, pe care îl puteți lua din 3 locuri la drumul de dus spre stațiune. Majoritatea aleg trecerea de la Eceabat. Dacă aceasta este aglomerată, așa cum se întâmplă de multe ori în perioada verii, puteți trece pe la Gelibou sau pe la Kilibathir. Diferența dintre cele trei locuri este dată de costul biletelor și de timpul petrecut pe ferryboat. Drumul pe la Eceabat durează 25 de minute și costă 40 de lire turcești pentru șofer și mașină și încă 2 lire pentru fiecare dintre ceilalți pasageri. Ferryboatul de la Kilibathir durează 12 minute și costă 35 de lire turcești pentru mașină și șofer și 2 lire pentru ceilalți pasageri. Pe la Gelibou trec în general mașinile mari, dar este o variantă de luat în seamă, mai ales că funcționează non-stop spre deosebire de primele care sunt deschise doar până la miezul nopții. Prețul este de 45 lire turcești pentru șofer și mașină și 3 euro pentru fiecare alt pasager. Cursa durează 20 de minute.

Unde te cazezi în Kusadasi

kusadasi

Dacă alegi să îți petreci vacanța în această parte a Turciei o faci pentru hotelurile care oferă all-inclusive. Poți să îți cauți singur cazare, dar este mai indicat să alegi o ofertă de la una dintre agențiile de turism și să o rezervi din timp pentru a profita de reducerile early booking care sunt consistente.

Atunci când alegi un hotel ai grijă să fie pe plajă sau măcar să fie aproape de ea. O documentare pe site-urile de recenzii nu strică niciodată, dar trebuie să filtrezi informațiile foarte bine pentru că este posibil să nu fie foarte elocvente în cazul tău. În orice caz, hotelurile de 4-5 stele oferă servicii de calitate, cu mâncare bună, programe artistice și, în unele cazuri, un mini-parc acvatic.

Ce mănânci în Kusadasi

kusadasi

În general, mănânci ce ai în meniu la hotel și, dacă este cu servicii all-inclusive, vei avea de unde alege, indiferent cât de mofturos ești. Pe lângă bucatele tradiționale turcești vei găsi și preparate europene. Chiar dacă mergi cu bebeluș pe care ai început să îl diversifici vei avea supe, piureuri, pilaf, carne la cuptor si grătar, iaurturi, fructe.

kusadasi

Dacă ieși în oraș poți să mânânci de la vânzătorii ambulanți sau să te așezi la unul dintre restaurantele din port. Găsești și aici orice veți de la pizza la kebab, ciobe, supe, paste și deserturi delicioase.

Unde faci plajă în Kusadasi

kusadasi

Hotelurile au plaja lor proprie unde pun la dispoziție șezlonguri, dar poți merge și la plaja orașului, pentru o notă pitorească a concediului. Oricum, peste tot plajele au nisip, iar intrarea în apă este în general lină.

Cea mai populară plajă este Kadinlar Denizi sau Plaja Doamnelor care la început a fost folosită exclusiv de femei. Astăzi poate fi vizitată de oricine.

Ce vizitezi în Kusadasi

kusadasi

Foarte aproape de Kusadasi se află ruinele orașului antic Efes. Aici vei găsi Templul lui Hadrian, Biblioteca lui Celsus, o agora, Odeonul, rămășișele Templului lui Artemis. Mulți vizitatori aleg să vină aici și pentru a vizita casa Fecioarei Maria.kusadasiLa aprimativ 80 de kilometri de Kusadasi se află Pammukkale, unde vei găsi terase de calcar scăldate de pârâiașe de apă termală, dar și piscina care se crede că i-a aparținut Cleopartei. Dacă ajungeți aici trebuie să ai în bagaj destul de multă apă plată, neapărat pălării pe cap și să vă îmbrăcați în bluze deschise la culoare, cu mâneci lungi, din material din fire naturale.

kusadasi

Insula Porumbeilor, aflată la doar 350 m de stațiune este unul dintre simbolurile orașului Kusadasi. Aici vei găsi o cetate veche, palmieri și o atmosferă ce te îmbie la relaxare.

Unde faci shopping în Kusadasi

kusadasi

Nu poți să ajuni în Turcia și să nu intri într-un bazar. În Kusadasi este unul destul de mare așa că alocă măcar jumătate de zi cumpărăturilor. Mersul în bazar este o experiență în sine, pentru că vânzătorii vor intra în vorbă cu voi, vă vor spune povești și vor încerca chiar să vă vorbească în limba română ca să vă convingă să cumpărați de la ei. Negocierile asupra prețurilor sunt și ele interesante și, dacă aveți fler și răbdare, poți obține niște reduceri consistente.

În Kusadasi vei găsi și o mulțime de outleturi și mall-uri de unde poți să îți cumperi haine la prețuri bune. Dacă mergi cu mașina, vei găsi astfel de magazine și pe drum, în stațiunile prin care treci.

Ce activități poți face în Kusadasi

kusadasi

În afară de plajă și cumpărături, Kusadasi este destul de ofertantă și la capitolul sporturi nautice. Poți face orice îți trece prin cap, chiar și scufundări.

Pentru copii există un parc acvatic mare, unde vă puteți petrece o zi întreagă. De asemenea, poți merge în port de unde poți lua o barcă cu care să faci o excursie de o zi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa