Mergi cu copilul în vacanță cu avionul? Iată cum să aveți un zbor fără griji

Anca Vlad
cu copilul în vacanță

Ești stresată că mergi cu copilul în vacanță cu avionul? Nu trebuie să fii. Iată câteva ponturi ca să ai o călătorie sigură și plăcută pentru întreaga familie, oferite de Bob Paine pe parents.com.

Politețea este importantă

„Când fiica noastră, Cleo, a împlinit 1, eu și soția mea, Sally, ne lăudam că micuța spunea mama și tata, învățase să meargă și zburase cu avionul de 36 de ori, inclusiv din Caraibe în Europa”, își începe povestea Bob Paine. Acesta susține că majoritatea călătoriilor cu avionul au fost experiențe plăcute și de vreo două ori micuța chiar s-a plimbat pe culoarul dintre scaune, ajungând până la clasa întâi.

Când mergi cu copilul în vacanță cu avionul, e stresant din cauza condițiilor oferite de liniile aeriene, dar și a altor pasageri neprietenoși cu copiii, mai ales cu cei mici.

Ca să fie totul cât mai lin, Bob Paine vă recomandă câteva strategii pe care el le-a folosit de-a lungul timpului și care i-au asigurat călătorii plăcute, pe cât a fost posibil.

Nu uita de bunele maniere

Aceasta este una dintre regulile de aur. Copilul mic nu-și poate cere scuze pentru acțiunile lui, dar tu o poți face. Cei mai mulți pasageri din avion se plâng de scâncetele sau plânsetul bebelușului sau de faptul că acesta se foiește pe scaun. În realitate, indiferența părinților acestor copii deranjează și mai mult.

Dacă, de exemplul, copilului tău i se pare amuzant să-i dea palme pe chelie pasagerului așezat pe scaunul din față, trebuie să încerci să-i controlezi comportamentul și să-ți ceri scuze la modul cel mai serios. Poate că bărbatului nu-i va trece imediat starea de nervi, dar va aprecia gestul tău. În cele din urmă, s-ar putea să ai surpriza ca pasagerul să se plictisească să asculte muzică în căști și să înceapă să se joace cu micuțul tău. Cine știe?

Ocupă din timp locul potrivit în avion

Atunci când faci rezervarea, anunță agentul că urmează să călătorești cu un copil mic care are un scaun special și că trebuie să ți se asigure locul potrivit pentru el (în mod normal, acest fel de scaun se așează pe locul de la geam, ca să nu-i deranjeze pe ceilalți călători). Încearcă să rezervi locuri cât mai în față, deoarece în spate este zgomut mai mare și sunt vibrații mai puternice.

Supraveghează-ți tot timpul copilul

Pentru că familiilor cu copii nu li se îngăduie întotdeauna să se îmbarce înaintea celorlalți călători, te poți trezi în aglomerație și copilul se poate rătăci sau răni. În graba pasagerilor poate fi lovit cu bagajele sau trântit, așa una dintre soluții e ca tu sau soțul să urcați înainte în avion, să ocupe locurile și să așeze scaunul special. Abia apoi poți urca tu cu copilul.

Ia cu tine mai multe schimburi pentru copil

Există situații în care un zbor e programat să dureze 2-3 ore și, din cauze independente de compania aeriană, să se ajungă chiar și la 2-3 zile. Pentru situații de genul acesta, e bine să ai mai multe hăinuțe de schimb, scutece, apă și ceva de mâncare.

Protejează-i urechile

De câte ori decolează sau aterizează avionul, dă-i copilului ceva să sugă ca să nu i se înfunde urechile: biberonul sau o suzetă. Administrează decongestionante doar dacă este răcit.

3 pași pentru o călătorie reușită

Cumpără bilet și pentru bebeluș și ia cu tine scaunul de mașină

Aceasta este o regulă de aur atunci când călătorești cu un bebeluș. E ispititoare ideea economisirii banilor, alegând să ții copilul în brațe sau sperând că vei sta lângă un loc neocupat pe care să pui scaunul special. În realitate, e mult mai sigur un bilet în plus, mai ales că dacă nu are un loc sigur, în cazul turbulențelor copilul se poate lovi și răni. Nici părintele care-l ține în brațe nu va fi foarte fericit după această călătorie fiind atât de amorțit, încât să nu mai poată păși.

Învață să instalezi corect scaunul de mașină și nu te lua după nimeni altcineva

Bob Paine spune că a avut o experiență neplăcută cu o însoțitoare de zbor, care a insistat să instaleze altfel scaunul de mașină, deși el știa prea bine cum trebuia s-o facă și cum prevedea regulamentul aerian. În consecință l-a instalat așa cum o mai făcuse de zeci de ori, iar după ce au aterizat la destinație, a făcut o plângere la compania aeriană și… a primit o scrisoare de scuze.

Încearcă să alegi companiii aeriene și aeroporturi „prietenoase” cu copiii

Când vine vorba despre companiile aerine, poți avea și experiențe plăcute și neplăcute. Se pare că cele mai „prietenoase” cu copii sunt companiile care operează cu precădere zboruri internaționale, prin comparație cu cele naționale. În cele din urmă, contează părerea prietenilor, a rudelor sau a cunoștințelor care au mai folosit linia aeriană cu care vrei să mergi în vacanță cu copilul, dar, în realitate, cel mai mult contează experiența pe care o trăiește familia ta.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa