Vacanță cu copiii în autorulotă. Soluția noastră în pandemie

Theodora Fintescu, redactor
vacanță cu copiii în autorulotă
Copiii au fost în extraz. Să se plimbe cu ”casa-n spate” a fost o experiență fantastică. (foto: Shutterstock)

De trei ani, de fiecare dată când plănuiam vacanțele de vară, visam la zece zile prin străinătate cu autorulota. Mi se părea fascinant să călătorești cu casa în spate, să ai toate facilitățile la îndemână, să poți înopta în natură și să te trezești în ciripit de păsărele. De fiecare dată însă, vacanța în autorulotă rămânea la nivel de dorință, pentru că în momentul în care începeam să cer oferte de preț constatam că este mult peste puterile noastre financiare: între 100 si 170 de euro pe zi.

Anul acesta, din cauza pandemiei, ne-am facut calculele altfel. Coronavirusul ne-a făcut să anulăm vacanța în Grecia programată inițial pentru finalul lui iunie, iar incertitudinea legată de evoluția numărului de cazuri a pus sub semnul întrebării orice altă ieșire în iulie sau august, în țară sau în străinătate. Nu mă vedeam bucurându-mă de vacanță în niciun hotel sau pensiune, înconjurată de turiști și angajați care respectă sau nu minime reguli de igienă și distanțare. Așa că soluția a fost de la sine: închiriem o autorulotă timp de 8 zile și asta este vacanța de vară 2020. Restul distracțiilor, în propria curte.

Am început să trimit mailuri, mesaje și să dau telefoane pentru oferte de preț. La multe firme, răspunsul era: ”nu mai avem nicio mașină disponibilă până în august/ septembrie”. Noi nu mai aveam răbdare. Voiam să plecăm cât mai repede. Planul era să ne plimbăm prin munții Apuseni, așa că soluția finală a fost să mergem cu mașina noastră până la Cluj și să închiriem de acolo autorulota. Am găsit mașina în cele din urmă, am semnat contractul, am virat toți banii și ne-am pus pe împachetat.

Entuziasmul era maxim și îmi era teamă să nu fi luat o decizie proastă, pe care să o plătim cu bani grei. Însă la finalul celor opt zile eram cum nu se poate mai fericită. Experiența a fost de vis: am fost noi cu noi în cea mai mare parte a timpului, ne-am plimbat printr-o zonă superbă (munții Apuseni), am făcut trasee ușurele și relaxante pe poteci și prin pădure, am văzut izbucuri, ponoare, peșteri, am trecut poduri mișcătoare peste Crișul Repede, ne-am plimbat cu caiacele pe lacul Tarnița, ne-am urcat pe vârfuri de munte cu panorame spectaculoase.

Copiii au fost în extez. Când nu eram pe drum, erau numai afară. Au explorat tot ce se putea, au urcat pe munte, au văzut urme de urs, și-au făcut baraje pe râu, au vâslit, au văzut cerul plin de stele, au jucat fotbal și bedminton până la epuizare și, mai ales, au avut parte de doi părinți cu adevărat relaxați și prezenți.

Într-un camping din Gârda de Sus, județul Alba

Câte bagaje încap în autorulotă? Toate

Când am plecat din București spre Cluj, mașina noastră era încărată până la refuz, cu de toate. Aveam bagaje peste tot: în portbagaj nu mai puteai arunca un ac, la picioarele copiilor, bagaje, între scaunele lor, bagaje, la picioarele mele (în dreapta șoferului), bagaje. Am luat cu noi inclusiv lenjerie de pat, pături și perne, ele fiind disponibile din partea firmei doar contra cost (10 euro parcă). Am luat haine groase și haine subțiri mai multe decât de obicei, conștientă fiind că e complicat să spăl dacă rămânem fără.

Pentru mâncare, am făcut o comandă online cu livrare direct la Cluj, cu tot ce era necesar pentru o săptămână. Iar cel mai mare ajutor a venit din partea bunicilor, care ne-au pregătit mâncare gătită: supă, fripturi, sarmale, șnițele, chifteluțe etc.

Când le-am pus pe toate în portbagajul autorulotei, am constatat că mai era loc de trei ori pe atât. Puteam să luăm liniștiți cele patru biciclete ale noastre și orice altceva ar fi fost nevoie, pentru că spațiul de bagaje avea aproximativ 2 metri lățime, 1 metru și jumătate lungime și alt metru și jumătate înălțime. Ceea ce am umplut până la refuz a fost frigiderul (care avea și spațiu de congelator).

Lucrurile personale se pot organiza foarte eficient în autorulotă, pentru că e plină de dulapuri și dulăpioare surprinzător de încăpătoare. De fapt, ținând cont că mașina are peste 7 metri lungime și, în cel mai înalt punct, peste 3 metri înălțime, e clar că și spațiile de depozitare sunt generoase. În plus, aveam acces spre portbagaj atât din exterior, cât și din interior, printr-o ușiță, așa că puteam ajunge ușor la orice aveam nevoie.

Cum faci duș? Câtă apă ai la dispoziție?

Mașina are două rezervoare de apă: unul pentru apă curată, altul pentru așa numita apă ”gri”, cea folosită, provenind de la dus, chiuveta din baie si cea din bucătărie. Fiecare rezervor avea 120 de litri de apă, iar mașina ne avertiza când e momentul să alimentăm/ evacuăm.

În fiecare camping goleam și rezervorul de la WC, în locuri special amenajate. La golire, foloseam un gel special primit la plecare, de descopunere a deșeurilor. Atenție, golirea rezervorului se face exclusiv în locuri special amenajate pentru așa ceva. Dacă vă întrebați dacă mirosul de la rezervorul WC-ului ajunge sau nu la nasul pasagerilor, ei bine, nu, pentru că toaleta are o clapetă care se trage după folosire și blochează totul ermetic.

Deși am stat mult prin campinguri, unde aveam acces la toate facilitățile, am folosit doar toaleta, dușul, chiuveta din rulotă. Inclusiv vasele le-am spălat exclusiv în rulotă. Pentru a avea apă caldă, apăsam butonul de încălzire cu 10-15 minute înainte de momentul la care aveam nevoie de apa caldă.

Cabina de duș, ca de altfel toată baia, era destul de mică, așa că nu-ți venea să stai sub duș ca să-ți cânți repertoriul preferat, ci doar fix cât aveai nevoie. Am folosit exclusiv săpun și detergent biodegradabile, puse la dispoziție la închirierea rulotei.

În campinguri, băgam mașina în priză și aveam astfel toate facilitățile. Offcamping, am fi avut independență energetică cel mult două zile.

Cum se doarme în autorulotă

Am avut două paturi, fiecare de 1,40 cm, și fiecare părinte a dormit cu câte un copil. Saltelele au fost groase și confortabile, iar deasupra fiecărui pat era un geam prin care noaptea ne uitam la stele. De jur împrejurul patului aveam dulapuri și dulăpioare, iar la citit ne-au fost de mare folos veiozele.

Gătitul în autorulotă

Am avut la dispoziție un aragaz cu 3 ochiuri, pe care l-am folosit pentru a încălzi mâncarea gătită pe care o aveam în frigider, pentru a ne face cafea și ceai dimineața. Într-o dimineață am făcut și ochiuri, iar la asta s-a redus toată experiența cu gătitul în rulotă. Pentru cei care aleg să gătească, nu văd ce impedimente ar avea. Există două butelii de gaz, ți se pun la dispoziție oale, cratițe și crăticioare, iar în dreptul aragazului există un geam pe care îl poți deschide pentru a elimina mirosul. Noi am avut la dispoziție inclusiv cafetieră, vase, tacâmuri, olivieră.

Am mâncat fie în rulotă, la masă, fie afară, pe terasă. Rulota are o copertină laterală și primești un set de scaune și masă de camping, așa că ai propria terasă, de unde poți admira peisajul. Nouă ne-a prins tare bine terasa, am jucat cărți, boardgames, am stat seara la bere/ vin și discuții cu copiii. Când ne prindea ora mesei pe drum, ne opream tot timpul în zone pitorești, iar mâncarea aluneca mai ușor când priveliștea era de poveste.

Relaxare la terasă

Sentimentul predominant pe care l-am avut a fost cel de libertate totală. Dacă ne plăcea mult un loc, ne prelungeam șederea, dacă, dimpotrivă, nu era ceea ce ne doream, plecam mai departe. Pe drum, orice doleanță rezonabiă aveau copiii, era simplu de satisfăcut.

Dacă li se făcea foame, încropeam rapid o gustare și mergeam mai departe.Dacă voiau la baie, opream, iar ei își desfăceau centurile, mergeau la toaletă, se spălau, se urcau din nou în scaune și porneam mai departe. Dacă voiau să se joace, le dădeam jucării și se jucau. În mers, copiii au stat tot timpul în scaunele lor și i-am așezat față în față pentru a se putea juca în voie. Scaunele au fost prinse cu centurile mașinii, autorulota noastră neavând Isofix.

Cât ne-a costat vacanța cu autorulota

Mașina pe care am închiriat-o noi a costat 120 de euro/ zi. La această sumă s-au adăugat 50 de euro pentru consumabile (gaz în butelii, substanțe speciale pentru toaletă/ spălat/ igienizat) și 50 de euro igienizarea. Asigurările au fost incluse în preț. Am mai lăsat 500 de euro cash garanție, pe care i-am primit înapoi la predarea mașinii. Am primit mașina cu plinul făcut, iar înainte de predare am făcut noi plinul de motorină. Am mai plătit pentru nopțile petrecute în camping, câte 50- 70 de lei/ noapte.

Două nopți am stat în afara campingurilor, deci fără costuri suplimentare. În rest, mici distracții și răsfățuri: o masă la terasa unui restaurant, o plimbare cu caiacele și accesul în câteva peșteri din Apuseni.

O variantă mai ieftină a unei călătorii de acest fel este închirierea unei rulote și atașarea ei la mașina personală. Prețurile de închiriere sunt considerabil mai mici. Mașina noastră e însă bătrână și ușor virusată, nu ar fi făcut față, așa că, de nevoie, am ales varianta mai scumpă.

Cum se conduce autorulota

Marea provocare este să te obișnuiești cu noile dimensiuni, să iei curbele mai larg și să fii în permanență conștient de înălțimea ei. Noi ne-am plimbat prin chei înguste, am traversat poduri, am urcat și coborât serpentine. Nu am avut niciun fel de problemă, însă am și avut noroc cu faptul că am călătorit în timpul săptămânii prin zone turistice destul de necirculate în această perioadă.

Ca o concluzie, aș relua oricând această experiență. Data viitoare, sper însă să putem călători în străinătate, departe, până la Aurora Boreală, cum își doresc copiii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa