Antonio 

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Antonio este de origine latină. Derivă din numele de familie roman Antonius care se presupune că ar însemna ”fără preț”. Alți istorici cred că vine de la cuvântul grecesc anthos care se traduce prin floare

Numele de familie roman Antonius era cel mai probabil de origine etruscă. Generalul roman Marcus Antonius a susținut că numele vine de la Anthon, fiul lui Hercule. Mitul, care apare la Plutarh, a fost probabil creat chiar de Marcus Antonius, din dorința de a se asocia cu o divinitate.

Numele a fost folosit în întreaga lume romană care cuprindea întreaga Mediterană și o mare parte din Europa, precum și din Orientul Mijlociu. Când Imperiul Roman a devenit creștin, numele a continuat să fie popular din cauza numeroșilor mari sfinți care au purtat numele. Mai târziu, numele a fost răspândit în întreaga lume, pe măsură ce creștinismul a fost introdus în alte locații (de exemplu, Orientul Îndepărtat, America, Australia și Africa Subsahariană).

Acest nume apare și în literatură. William Shakespeare l-a folosit pentru unul dintre personajele sale din Neguțătorul din Veneția, care este chiar personajul principal al operei dramatice.

În România mai sunt folosite și alte variante ale acestui nume pentru botezul băieților: Antonie, Anton. Formele feminine sunt Antonia, Antoaneta, Antoanela. Documente istorice din 1374 atestă în Țara Românească Andonie a numelui, iar în 1425 forma Antonie. După 1500 prin împrumuturi sau creații românești, apar o serie întreagă de forme derivate ale numelui ce au ca bază numele Anton.

Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 ianuarie. Se spune că a trăit 105 ani ajutându-i pe cei nevoiași. După numele Sfântului Antonie cel Mare și-au luat denumirea mai multe orașe din America Latină, dar și din cea de Nord și Centrală. 

Creștinii îl mai cinstesc și pe Sfântul Anton de Padova, călugăr franciscan, cunoscut predicator al Sfintelor Evanghelii. Despre acesta se spune că în momentul morţii sale clopotele din Lisabona şi Padova au bătut singure. 

Variante în alte limbi ale numelui Antonio

Antoon/Antonie/AntoniusOlandaAndonBulgariaAndon/ AntonijMacedoniaAntonijo, Antonio, AntunCroația, AnttoniFinlanda, Antonyțările vorbitoare de limba engleză, AntoineFranțaAntonios/ AntonisGrecia, Antal/ TóniUngaria, Antonello, Nello, Tonino, TonioItalia, AntanasLituania, AntoniPolonia, António/ Toni/ ToninhoPortugaliaAntonije/ AntoSerbia, Toni, ToñoSpania

Persoane celebre

Antonio Stradivarius (creator italian de instrumente muzicale), Antonio Caldara (compozitor italian), Antonio Canova (sculptor italian), Antonio Banderas (actor american), Antonio Gramsci (lider politic italian, fondatorul Partidului Comunist Italian), Antonio del Pollaiuolo (sculptor italian), Antonio Cipriano José María y Francisco de Santa Ana Machado Ruiz (poet modernist spaniol), José Antonio Reyes (fotbalist spaniol), Antonio Saura (pictor și scriitor spaniol),  Antonio Santi Giuseppe Meucci (inventator italian), Antonio Vivaldi (compozitor italian), Antonio Cassano (fotbalist italian), Antonio Salieri (compozitor italian), Antonio Farnese, Duce de Parma (ultimul Duce de Parma și Piacenza), Antonio de Ulloa y de la Torre-Giral (general spaniol de marină, explorator, om de știință, autor, astronom, administrator colonial și primul guvernator spaniol al Louisianei),