Elena

  Prenumele de fată Elena provine din limba greacă (Ἑλένη), și înseamnă în traducere “cea solară, cea strălucită, cea luminoasă” (de la Helios). Este unul dintre numele prezent în aproape toate culturile, cu multe variante și diminutive. 

  Tot în mitologia greacă, Elena din Troia era fiica lui Zeus și a Ledei. Ea a fost răpită, recuperată și ulterior căsătorită, ca în final să fie din nou furată prin sprijinul zeiței Afrodita, care a văzut-o ca fiind o răsplată pentru cel care a furat-o în final.

  sfânta elena

  Sfânta Elena a fost mama Sfântului Împărat Constantin Cel Mare. Din porunca sa au fost făcute săpături pe Muntele Golgota, fiind descoperită Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul. Tot la îndemnul ei au fost ridicate numeroase biserici și mănăstiri, rămânând un exemplu de bunătate, fiind recunoscută dragostea cu care împărțea pomeni săracilor și prizonierilor. Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este în calendarul creștin-ortodox pe 21 mai.

  O variantă românească des folosită este Ileana. Diminutivele sale sunt în limba română sunt Leana, Lenuța, Lențica.

  În onomastica românească, numele este atestat încă din secolul al XV- lea, sub formă de Elena, Ileana, Olenca. În anul 2013, în România 880.574 de femei purtau acest nume. În ce privește derivatele numelui 122.285 de persoane se numeau Ileana, 64.690 – Lenuța, 4.099 – Leana și 1.467 Nuți. 

  Personaje istorice

  Numele a fost purtat și de reprezentante ale Casei Regale a României sau de soții ale unor figuri marcante ale istoriei: Elena Cuza (soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza), Elena Lupescu (soția regelui Carol al II-lea), Regina Mamă, Elena (mama Regelui Mihai I), Principesa Elena a României (fiica Regelui Mihai I).

  Ștefan cel Mare a avut o fiica Elena, a cărei mamă era Edvochia de Kiev. Aceasta a fost căsătorită cu cneazul Ivan cel Tânăr, moștenitor al țarului Moscovei Ivan Vasilievici al III-lea, cu care a avut un fiu, Dimitrie. Evenimentele istorice au făcut ca aceasta să moară în închisoare, dar memoria Elenei Voloșanca, așa cum au numit-o moscoviții, a fost păstrată de poporul rus, care a înveșnicit-o în personajul Elenei cea Înțeleaptă (Premudraia) din poveștile populare ruse.

  Variante în alte limbi

  Helena, Jelena, Ela, Jela, Jelica, Jelka(Croatia), Helena, Alena, Helenka, Lenka(Cehia), Elin, Helen, Helena, Helene, Eli, Eline, Ella, Elna, Lena, Lene(Danemarca),  Heleen, Helena, Eline, Heleentje(Olanda), Hélène, Léna(Franța)

  Diminutive ale numelui Elena

  Ilinca, Lenuța (Romania), Alyona, Lena (Rusia), Lena(Grecia), Alena, Lena, Lene, Leni(Germania), Ella, Elle, Ellie, Elly, Lena, Nell (în țările vorbitoare de limba engleză)

  DISTRIBUIȚI