Ilie

GEN: Băiat
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Numele Ilie își are originea în limba ebraică, tradus prin ”Dumnezeu este Domnul meu”. Explicația acestui nume este dată chiar prin intermediul Bibliei. Aici este specificat faptul că: „Strângând întreg poporul la muntele Carmei, le cere fiilor lui Israel să hotărască cărei divinități i se vor închina în viitor. În urma unei probe a focului câștigată de Ilie, poporul s-a convins că ‹‹Domnul este adevăratul Dumnezeu››”!

Statistici

Ilie este unul dintre numele populare în România, fiind purtat de peste 200.000 de persoane. La prenume masculine cel mai întâlnit este Ilie – 95.391. Între derivate se întâlnesc: Eliade – 251, Elias – 3.809, Elie – 33, Elis – 794, Ilia – 347, Iliev – 3, Ilieş – 85, Iliuş – 15, Iliuţă – 3.451, Lică – 2.087.

Un număr de 22.228 de românce poartă numele Ilinca. Alături de acest prenume se mai întâlnesc: Eliana – 1.124, Elis – 540, Ilia – 135, Iliana – 3.618, Ilincuţa/Ilincuta – 88, Iliuţa – 389, Lia – 6.023 şi Lica – 1.645.

De fapt, în onomastica din România a intrat pentru prima dată sub forma Elias, ca mai apoi să se transforme în forma Ilie.

Sfântul Ilie

Aceștia își sărbătoresc onomastica pe 20 iulie, când în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă.

Sfântul și marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad. Tradiția apocrifă, care a transmis aceste detalii despre nașterea Prorocului, precizează că el era din tribul lui Aaron și deci era preot.

Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și. Dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți. 

În tradiția populară, este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat. 

Tradiții populare

Există tradiții populare diferite din toate zonele geografice ale Românei, încât unitatea este cinstea deosebită care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Sfântul de fapt traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti. Potrivit tradițiilor, în ziua în care este sărbătorit se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune.

Este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

Multe biserici, de la orașe sau de la sate, au hramul Sf. Ilie.

Este ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.

Variante ale numelui Ilie

 Ilia, Ilija, Iliya (Bulgaria), Ilija (Croația), Eliáš (Cehia), Elias (Danemarca, Germania, Olanda, Grecia, țările vorbitoare de limba engleză),  Elijah, Eliya, Eliyahu (Israel), Éliás, Illés (Ungaria), Elia (Italia) Ilia, Ilya (Rusia), İlyas (Turcia

Variante feminine

Iliana, Eliana, Ilinca, Ilia

Persoane celebre

Ilie Năstase (tenismen român), Ilie Dobre (comentator sportiv)