Ateliere cu mămici: Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață

Învățarea unei limbi străine de timpuriu dezvoltă abilități pentru școală și viață
Cu Alina Oprea, consilier educational – English Kids Academy, psiholog si psihoterapeut

Vrei ca limba engleză să fie încă o materie de învățat la școală sau un avantaj al copilului pe toate ariile școlare? Expus la două sisteme lingvistice incă de timpuriu (limba nativă și o limba străină) și fiind nevoit să facă trecerea rapid de la o limbă la cealaltă, copilul va dezvolta o flexibilitate mentală și o usurintă în a transfera cunoștințele dintr-un domeniu în altul.

Atunci când ne gândim la cum poate fi pregătit un copil pentru școală și viață, ne gândim și că cele două aspecte sunt convergente. Însă realitatea ne demonstrează că a-l pregăti pe copil să facă față școlii nu îl conduce mereu către abilități de viață.

Există totuși un lucru ce îl poate înarma pentru ambele situații, iar acela este vocabularul. Și nu mă refer aici la o sumă de cuvinte pe care copilul o înmagazinează împreună cu definițiile lor. Ci la o rețea de concepte ce îi permit copilului să gândească din ce în ce mai abstract și flexibil. Pentru că a învață o limbă străină de timpuriu nu conduce doar către cunoașterea acelei limbi în final ci către activarea unor arii noi în creier responsabile pentru atenție sau reglare emoțională.

Cum ar fi ca rețeaua de cuvinte în limba nativă să se împletească apoi cu cea a unei limbi străine? S-ar deschide un univers complet nou în creierul copilului, oferindu-i acces la o cultură nouă, creascand gradul de tolerantă față de diversitate și oferind acces la cunoștințe noi în limba respectivă. Dar cel mai important, învățarea unei limbi străine de timpuriu sprijină gândirea în procesul ei de dezvoltare.

În cadrul atelierului vom discuta despre:

Cum pot sprijini dezvoltarea limbajului copilului?
Cum învață un copil mic o limbă străină?
Care sunt beneficiile învățării unei limbi străine de timpuri?
Care este legătura dintre maturitatea emoțională și dezvoltarea limbajului?
Cum să fac cât mai plăcută învățarea unei limbi străine?
Cum să stimulez gândirea și vocabularul copilului în medii diferite?

Alina Oprea a început lucrul cu copiii din aria cea mai dificilă și dureroasă a nevoilor speciale, autismul. Antrenarea și dezvoltarea limbajului a reprezentat mereu un punct de concentrare în acest domeniu. Studiul psihologiei, formarea în psihoterapie și multe alte cursuri de pregătire au deschis treptat interesul către arii noi, abordând limbajul și dezvoltarea lui la bebeluși în cadrul programului de Signing. Observând ce posibilități de dezvoltare are limbajul în contact cu limbile străine și grupul, dar și cum influențează acest lucru gândirea în general, a implementat programul de engleză pentru preșcolari în cadrul EKA (la care participă copii între 6 luni și 4 ani). În toată această perioadă a continuat să lucreze cu copiii ca psihoterapeut.

Alina scrie o serie de articole pe blogul EKA despre psihologia copilului mic și relația lui cu o limbă străină. Mai multe despre abordarea ei, în special în ceea ce privește învățarea unei limbi străine de timpuriu, aici: http://www.englezacopii.ro/category/blog/

Despre English Kids Academy
English Kids Academy este divizia International House specializata în predarea limbii engleze pentru copii. English Kids Academy, prin International House Bucharest, este singurul centru acreditat de pregătire a profesorilor în predarea limbii engleze pentru copii și adolescenți, curs de calificare a profesorilor moderat de Universitatea din Cambridge.
Rezultatele copiilor la examenele internaționale au determinat Cambridge English Language Assesment să acorde English Kids Academy titlul de unul dintre cele mai bune centre din țară, cu "impact educațional excepțional", în anul 2016.

Despre International House Bucharest
International House Bucharest este liderul cursurilor de limba engleză din România (poziție certificată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, timp de 5 ani la rând) și este membru al International House World Organization, organizație care numără peste 150 de centre de limbi străne în peste 50 tari. International House, cu o existență de peste 60 de ani pe piața produselor culturale și având sediul în Londra a pus bazele standardelor predării limbii engleze în lume – primul curs de pregătire a profesorilor de engleză din lume a avut loc în International House în Londra, acum mai bine de 50 de ani.
International House este prezentă pe piața din România de 15 ani.
Obiectivele International House Bucharest sunt de a crește motivația copiilor de a studia limba engleză, întrucât cunoașterea limbii engleze reprezintă o condiție pentru a putea accesa studii în străinătate sau locuri de muncă de succes.