Parenting fluid

Părinții sunt instrumentele parentingului. Atunci când instrumentul este acordat, când este bine cunoscut, muzica sună divin. Partitura poate fi minunată, dar este nevoie să perfecționăm instrumentul și folosirea lui” – Irina Țepuru, psiholog, președintele Asociației Române de Psihoterapie prin Dans și Mișcare, creator al cursului de Parenting fluid.

 

Din 14 mai, vino la cursul de Parenting fluid!


Un eveniment organizat de Parenting Hub


De ce să participi?


● Te vei reconecta cu corpul tău cu ajutorul unor tehnici de explorare și conștientizare;

● Vei găsi în tine resurse noi și vei afla cum să le foloseşti cu copilul tău;

● Îți vei explora teritoriul personal, pentru descoperirea creativității;

● Vei intra într-o atmosferă de non-judecată, acceptare și joacă, ce îți va permite să descoperi lucruri noi despre tine însuți și despre relațiile tale;

Cine sunt trainerii?Diana Vasile este psihoterapeut principal, psiholog clinician și cadru didactic universitar. Se dedică de peste 17 ani eliberării resurselor psihice blocate în experiențele dificile de viață, resurse care pot aduce în viața noastră un plus semnificativ de bucurie, sens şi relații sănătoase. Studiile de master și doctorat din țară, specializările din străinătate, precum și experiența de lucru din practica privată și academică efectuată pe 4 continente i-au permis o contribuție aplicativă și științifică de înaltă ținută.

"Parentingul fluid este, în viziunea mea, un sistem coerent și flexbil de relații coordonate de părinte către copiii săi, bazat pe nevoile de relație și pe nevoile de autonomie atât ale copiilor, cât și ale părintelui, trecând natural și continuu prin momentele de bine, de armonie, de bucurie, precum și prin momentele de blocaj, tensiune, conflict care apar în relația părinți - copii. Parentingul fluid se întâmplă uneori spontan, iar alteori poate fi stimulat prin folosirea conștientă a capacităților și resurselor noastre corporale, emoționale, mentale. Cursul va fi de folos tuturor celor ce cred în natural, autentic, dezvoltare și armonie relațională prin dezvoltare și armonie personală." - Diana Vasile

Irina Țepuru este psihoterapeut, președintele Asociației Române de Psihoterapie prin Dans și Mișcare, susține workshopuri de dezvoltare personală prin dans și mișcare cu copii, adolescenți și adulți. A fost facilitator pentru numeroase grupuri de dezvoltare personală și workshop-uri și a organizat grupuri de dans – terapie pentru copii între unu și trei ani.

Cred că în fiecare dintre noi se află mișcări de care nu suntem conștienți și care, odată descoperite, ne ajută să ne bucurăm mai mult de experiențele trăite. În cadrul cursului de Parenting fluid vom folosi jocuri interactive, relaționale, tehnici de explorare și conștientizare, reconectare cu corpul, exprimare creativă, toate îmbinate cu prezentarea de informații de ultimă oră din neuroștiințe, psihoterapie, dezvoltare umană, parenting sau educație” – Irina Țepuru

Înscrie-te la Parenting fluid dacă:

● Vrei să înțelegi mai bine limbajul non verbal, pentru a-ți înțelege copilul la un nivel profund;

● Simți că este momentul să îți explorezi și să îți stimulezi propria creativitate, printr-o modalitate inedită;

● Ești în căutarea unor experiențe care să îți deblocheze potențialul de a fi un părinte generos și autentic.

Ce spun părinții care au experimentat deja acest tip de curs?

Simona I: “Conectarea cu propriul corp, dar mai ales cu zone profunde ale memoriei corpului, m-a ajutat să conștientizez importanța oricărei experiențe prin care trece un copil în dezvoltarea lui. Am realizat că, prin anumite comportamente, fac aceleași greșeli pe care le-au facut și părinții mei. Consider că acest curs m-a ajutat enorm să fiu mai aproape de copiii mei, să fiu mai atentă la limbajul non-verbal.”

Miriam M: “La acest curs am început să văd mesajele pe care băiețelul meu mi le transmitea prin mișcare, pentru că nu avea acces la altă formă de limbaj la vremea aceea (1-2 ani).”

Vistiana L: “Mi-am dat seama că nu pot fi părinte pentru copilul meu, dacă nu sunt mai întâi părinte pentru copilul din mine. Iar copilul din mine locuiește în fiecare celulă a corpului meu… aveam nevoie să mă reconectez cu el, să fim din nou împreună. Acum mă mișc liber, creativ și am devenit, astfel, un părinte liber și autentic.”

Raluca R: “Am invățat că a fi mamă nu înseamnă doar Ce ai făcut azi la școală?... a fi mamă înseamnă a-ți armoniza ritmul cu cel al copilului, respirația, bătăile inimii și, de-abia atunci, poți știi cu adevărat nevoile și așteptările lui. Chiar astăzi i-am spus fetei mele să își asculte corpul, să facă ce-i spune el.”

Consuella E: “Când te conectezi la propriile emoții prin intermediul corpului îți amintești cine ești cu adevărat. Când te joci, îți dai seama că viața este despre autenticitatea de a fi, nu despre importanța pe care o dai anumitor lucruri. Asta m-a adus cel mai aproape de lumea copilului meu. Iar el mă numește părinte creativ, nu unul obișnuit :)”

Cristina A: “Am explorat părți din mine, bucată cu bucată, am atins puncte sensibile despre care nu știam că există, am trăit copilăria la un alt nivel. Este minunat să te poți mișca, să te poți descoperi, să explorezi trăiri noi. Am devenit un altfel de părinte: mai atent față de nevoile mele, dar și ale fetiței mele. Fără această experiență aș fi fost distantă, mereu frustrată de situațiile noi care mă scoteau din zona de confort, trăind mereu rănile copilăriei. Acum pot spune că reconstruiesc relația mamă-fiică, evoluăm împreună.”

Patricia D: “Fetele mele îmi simțeau tensiunea, erau agitate și totul devenea un haos. Am învățat că, atunci când îmi pierd răbdarea, să fiu atentă la ce simt în corp, să mă întorc în spațiul meu personal pentru a mă liniști, și apoi să reiau apropierea de ei. A dat rezultate.

 
Cursul va începe pe 14 mai, ora 9:30 și se va desfășura la Palatul Universul, etaj 4, Str.Brezoianu nr. 23, sector 1. Fiecare modul are durata de 4 ore.

Pentru a îți rezerva un loc la curs trebuie să plătești, nu mai târziu de 13 mai, contravaloarea a cel puțin două module. A doua tranșă de bani trebuie achitată integral în intervalul 21 mai - 9 iunie.


Dacă ai întrebări sau dorești informații suplimentare, scrie-ne pe [email protected]
Modul 1 - 14 mai, ora 09:30 - 13:30
Părintele ca persoană și instrument viu
În care vei învăța să răspunzi la întrebări precum:

 • - Cine suntem noi? Cum funcționăm?

 • - Ce resurse, dar și ce răni avem?

 • - Cum am gândit și cum am simțit dorința de a transmite viața?

 • - Cât de disponibil sunt ca părinte și ce legături există între disponibilitatea mea și dorința de a avea un copil?

 • - Acum aflăm și cum ne influențează experiențele și poveștile noastre din trecut reacțiile din prezent. Ca părinți, suntem foști copii cu memorie corporală.


Vom afla împreună care este adevărata putere a experiențelor noi în creier.
Modulul 2 - 28 mai, ora 09:30 - 13:30
Experiența simțită

 • Prin mișcari vom începe să înțelegem lucruri ce țin de corpul nostru și vom putea răspunde la întrebările:

  • - Cum mă mișc eu? Ce ritm am? Ce tensiune simt în corp?

  • - Ghidați de repere specifice vom putea răspunde la întrebări precum: ce amplitudine are mișcarea mea în lume? Cu ce fraze de mișcare mă exprim?

  • Și vom învăța să ne redefinim spațiul propriu de mișcare și să creăm baza pentru o înțelegere trăită în corp, nu doar gândită.

  • Vom înțelege rostul și utilitatea unor concepte precum: spațiul personal simțit  (kinesfera), mișcare - înrădăcinare - centrare - acordare, empatie kinestezică.
Modulul 3 - 11 iunie, ora 09:30 - 13:30
Mindfulness & bodyfulness. Relație corp la corp
Vom înțelege ce înseamnă mindfulness și bodyfulness și cum se poate ajunge la acest fel de conștiență. Vom afla răspunsuri la întrebările: există o corelație între mișcările corpului și activitatea cerebrală? Corpul și mintea sunt expresii ale aceleiași persoane?  Pot fi ele privite ca un tot unitar?

Vom afla care sunt nevoile de contact fizic și mișcare, nevoile relaționale și nevoile de autonomie ale unei persoane la vârste diferite.

Vom aprofunda noțiunea de Embodied Parenting - o formă non-verbală de comunicare, foarte profundă, între părinte și copil.

Vom pune accent pe relația: conștientizare - reflecție – conectare – relație - parenting.
Modulul 4 - 25 iunie, ora 09:30 - 13:30
Lărgirea perspectivei - comunicarea non verbală
Vom înțelege importanța comunicării non-verbale în viața noastră și a copiilor.

Vom simți ponderea diferită pe care comunicarea non-verbală o are în comunicarea copiilor și adulților în funcție de vârstă.

Vom găsi răspunsuri la întrebări precum:

Doar cuvintele transmit informații?

Ce spune corpul nostru? Ce spunem când nu vorbim?

Vom dobândi cunoștiințe pentru a face din comunicarea non verbală un instrument puternic de expresie care să dezvolte relații sănătoase: trăire - comunicare – conectare – relație - parenting.
Modulul 5 - 2 iulie, ora 09:30 - 13:30
Creativitate
Acum descoperim cum putem dezvolta ceea ce am descoperit în jocuri creative și cum ne putem folosi informațiile corporale pentru a fi în contact cu situațiile sau cu tonul emoțional al relațiilor la un moment dat.

Ne dezvoltăm capacitatea de a trece natural și continuu de la momentele frumoase din relație, la momentele de tensiune, blocaj sau chiar conflict care caracterizează relațiile părinte-copil.

Căutam idei pentru o comunitate de părinți conectați în corp, minte, suflet atât cu ei înșiși dar și cu copiii.

Parteneri principali