Bolile autoimune și infertilitatea. Cum se poate obține totuși o sarcină

TOTUL DESPRE MAME
Andreas Vythoulkas

Sistemul imunitar este gardianul propriului organism, iar principalul său rol este acela de a împiedica apariția bolilor și infecțiilor. Există însă cazuri când sistemul imunitar atacă propriul organism și produce anticorpi ce atacă celulele normale, țesuturi și/sau organe.

Bolile autoimune sunt cronice și nu se vindecă, dar pot fi ținute sub control cu ajutorul tratamentelor. Din păcate, unele pot să îmbolnăvească un organ sau altele pot să afecteze întreg organismul. Cele mai comune organe și țesuturi afectate de bolile autoimune sunt celulele roșii ale sângelui, glandele endocrine – tiroida și pancreasul sunt cel mai des afectate, articulațiile, pielea etc. Și sunt cazuri când atât femeile, cât si bărbații cu o boală autoimună întâmpină probleme în a obține o sarcină. Despre legătura dintre aceste boli și infertilitate am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cele mai frecvente afecțiuni autoimune care afectează fertilitatea

Cele mai întâlnite boli autoimune sunt anemia hemolitică, când sistemul imunitar atacă celulele roșii, artritele, când sunt atacate țesuturile articulare, bolile inflamatorii intestinale, boala Crohn fiind una dintre ele, diabetul juvenil, boala Graves, ce afectează tiroida, pancreatita autoimună, lupusul eritematos, psoriazisul, scleroza, tiroida Hashimoto, vitiligo (depigmentarea pielii), ne-a spus dr. Vythoulkas. Există peste 80 de tipuri de boli autoimune și multe dintre ele au simptome asemănătoare, ceea ce face destul de dificilă misiunea medicilor de a pune diagnosticul. Dar ceea ce unește aceste boli este reacția sistemului imunitar când organismul nu mai funcționează corespunzător, iar sistemul de apărare atacă celulele organismului. Chiar și pe cele de la nivelul sistemului reproducător, afectând rezerva ovariană și ovulația. Astfel că odată depistate celulele embrionare, sistemul imunitar le percepe ca pe un inamic și le atacă înainte ca embrionul să se fixeze în uter, inhibând concepția sau provocând avortul spontan.


Cele mai de impact boli autoimune specifice femeilor sunt tiroidita autoimună sau Hashimoto, artrita, boala Crohn, lupus, psoriazis, diabetul de tip I și sunt cele care prin tulburările metabolice pe care le produc – amenoree (lipsa menstruației) sau cicluri menstruale anovulatorii (dereglări de menstruație) – pot influența fertilitatea.

Pericol pentru sarcină și risc de avort

Aceste afecțiuni vin la pachet însă și cu o altă mare problemă: tratamentele prescrise pentru aceste afecțiuni, a continuat dr. Vythoulkas, pot fi un pericol pentru dezvoltarea sarcinii sau pot crește riscul de avort spontan.

Din fericire, bolile autoimune au etape de activitate intensă, dar și de remisie. Iar acest lucru poate fi urmărit îndeaproape de medicul specialist. Astfel, planificarea unei sarcini se poate face atunci când boala este în remisie, când simptomele sunt minime și tratamentul poate fi întrerupt, astfel putând reduce semnificativ riscul de apariție a trombozelor, de preeclampsie, avort spontan.

Nu doar fertilitatea femeilor este influențată de bolile autoimune, ci și a bărbaților, prin apariția în lichidul seminal a anticorpilor ce atacă spermatozoizii, ce-și pot modifica astfel motilitatea, structura, rolul.

Cu toate că sunt greu de depistat din cauza simptomelor comune – stări de oboseală, insomnii, intoleranță la frig, pierderi în greutate, erupții cutanate, dificultăți de concentrare, amorțeală sau furnicături în mâini și picioare, avorturi spontane sau cicluri menstruale cu multe cheaguri de sânge, bolile autoimune se depistează cu ajutorul testelor de sânge, analize ale glandei tiroide, dar se iau în considerare și factorii reumatici, fiind necesară o bună colaborare între medicul ginecolog și ceilalți specialiști – endocrinolog, reumatolog, imunolog.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa