Sarcina după 35 de ani. Care sunt riscurile și la ce să ai grijă

Andreea Popa
Sarcina după 35 de ani femeie fetiță
Are riscuri în plus sarcina după 35 de ani?
Sarcina după 35 de ani femeie fetiță
Are riscuri în plus sarcina după 35 de ani?

Sarcina după 35 de ani. Există riscuri în plus în cazul în care rămâi însărcinată după 35 de ani?

Vârsta este doar un număr, toată lumea spune asta, nu-i aşa? Ei bine, în cazul unei sarcini, lucrurile nu sunt atât de simple, iar vârsta gravidei chiar contează mult. Iată tot ce trebuie să știi despre sarcina după 35 de ani.

În general, medicii fac referire la vârsta de 35 de ani atunci când atrag atenţia asupra problemelor care ar putea apărea mai frecvent în sarcină. Totuşi, după 35 de ani nu este chiar o piatră de hotar. Nu spune nimeni că nu poţi sau că nu este bine să rămâi însărcinată şi după ce treci de acest prag. Trebuie doar să ţii cont că sarcina după 35 de ani aduce nişte riscuri în plus, așa că e bine să ştii la ce să aştepţi şi la ce să fii atentă, astfel încât să previi problemele care ar putea apărea.

Sarcina după 35 de ani. Rămâi însărcinată mai greu

Ceasul biologic nu este o invenţie. Dar, încă o dată, nu trebuie să te sperie pragul de 35 de ani, dacă îţi doreşti (încă) un copil. Pur şi simplu, de la această vârstă în sus creşte riscul ca lucrurile să nu decurgă chiar perfect. Dar cât de mult creşte acest risc, depinde de la femeie la femeie.

De exemplu, de la o vârstă încolo ar putea să dureze mai mult timp până să reuşeşti să rămâi însărcinată. Fiecare femeie se naşte cu un număr limitat de ovule, iar pe măsură ce te îndrepţi spre 40 de ani, numărul şi calitatea acestora scad. Astfel, majoritatea medicilor susţin că, dacă ai peste 35 de ani şi nu ai reuşit să rămâi însărcinată în primele 6 luni, ar fi recomandat să te adresezi unui specialist.

Pe de altă parte, există câteva studii recente care au avut ca subiecţi femei între 35 şi 40 de ani care doreau să rămână însărcinate. Iar circa 80% dintre acestea au reuşit să conceapă încă din primul an fără niciun fel de ajutor. Concluzia ar fi că vârsta de 35 de ani este mai degrabă un prag psihologic decât unul medical din acest punct de vedere, iar stilul de viaţă al mamei este mai important decât vârsta.

Sarcina după 35 de ani. Creşte riscul de diabet gestaţional

Odată cu vârsta gravidei creşte şi riscul ca aceasta să dezvolte diabet gestaţional. Acest tip de diabet apare doar în sarcină şi este mai frecvent întâlnit printre gravidele care au peste 35-40 de ani decât la cele tinere. De aceea, este nevoie de un control strict al nivelului de glucoză din sânge. Testul pentru depistarea diabetului gestaţional se numeşte testul de toleranţă orală la glucoză şi se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină.

Partea bună este că poţi ţine sub control această problemă printr-o dietă adecvată şi făcând exerciţii în mod regulat. Uneori însă, dacă dieta şi exerciţiile nu sunt suficiente, este nevoie şi de medicaţie. Netratat, diabetul gestaţional poate duce la creşterea cu mult peste medie a bebeluşului, ceea ce creşte riscul unei cezariene sau a unor complicaţii în timpul naşterii.

Sarcina după 35 de ani. Hipertensiunea arterială şi preeclampsia

Gravidele cu vârsta spre 40 de ani sau peste ar trebui să ştie că, în cazul lor, există un risc mai mare de hipertensiune în sarcină. De aceea este nevoie ca şi acest aspect să fie atent monitorizat de medic, pentru a putea interveni cu medicaţie corespunzătoare dacă este cazul. Tensiunea ridicată în sarcină poate degenera în preeclampsie daca nu este monitorizată în permanenţă. Hipertensiunea arterială în formă severă poate fi fatală bebeluşului, deoarece limitează rezervele de oxigen ce ajung la el. Preeclampsia este definită ca hipertensiunea arterială cu valori peste 140/90 mmHg.

Sarcina după 35 de ani. Risc crescut de anomalii cromozomiale

Din păcate, vârsta înaintată a mamei a fost asociată şi cu o probabilitate mai mare de apariţie la copii a unor malformaţii genetice, precum sindromul Down. De exemplu, la vârsta de 25 de ani a mamei, riscul ca bebeluşul să sufere de sindromul Down sunt de 1 la 1.250. În cazul gravidelor de circa 35 de ani, acest risc creşte la 1 caz din 350 de naşteri, în timp ce la vârsta de 40 de ani riscul este de 1 la 100. Dacă mama are peste 45 de ani, probabilitatea ajunge deja la 1 la 30. Numerele sunt aproximative şi diferă uşor de la studiu la studiu, dar proporţiile se păstrează.

De aceea, medicii le recomandă gravidelor care au peste 35 de ani să ia în considerare testele pentru depistarea sindromului Down, cele mai des utilizate fiind amniocenteza şi CVS (chorionic villus sampling – examinarea vilozităţilor coriale sau biopsia de placentă). Atenţie însă, căci aceste două teste prezintă anumite riscuri, inclusiv de pierdere a sarcinii, deci cere-i medicului tău toate informaţiile înainte de a lua o decizie.

Sarcina după 35 de ani. Soluţia pentru o sarcină sănătoasă?

Cu toate că riscurile prezentate mai sus nu sunt de neglijat, nu te speria de ele. Este bine să le cunoşti, pentru a-ţi putea monitoriza permenent starea de sănătate şi pentru a lua toate măsurile pentru a preveni unele probleme. Dar nu lăsa teama să stea în calea deciziei tale de a avea un copil. Vorbeşte cu medicul tău pentru a face împreună un plan încă de dinainte să rămâi însărcinată. Discută cu el despre toate problemele tale de sănătate şi încearcă să rezolvi cât mai multe dintre ele. Dacă te-ai hotărât să faci un copil, te poţi apuca deja să iei suplimente cu acid folic. Caută un obstetrician bun care să-ţi monitorizeze cu atenţie sarcina şi ai grijă la dietă. Rămâi activă şi fii atentă la kilogramele câştigate în sarcină. Și rămâi optimistă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa