Endometrioza: diagnosticul precoce poate face o mare diferență

Mihaela Călin

Durerile menstruale nu trebuie neglijate și considerate ca „ceva ce li se întâmplă femeilor”, mai ales că acestea pot fi simptomele unei boli grave – endometrioza.

O tânără de 24 de ani din Țara Galilor, Alex Roach, a așteptat șapte ani și a consultat numeroși medici înainte de a afla că suferă de endometrioză. Cauza acestei boli, care poate duce la infertilitate, este dezvoltarea mucoasei uterului în alte părți ale corpului decât uterul.

Alex Roach, care lucrează acum la o firmă de avocatură din Cardiff, a declarat că problemele ei au început imediat după ce i-a venit pentru prima dată ciclul, pe când se afla în școala gimnazială. Menstruația era însoțită „nu doar de crampe tipice, ci de dureri severe”.

După 7 ani mi s-a pus diagnosticul de endometrioză

„Mulți doctori mi-au spus că este ceva ce li întâmplă femeilor și că pentru unele femei menstruația este însoțită de dureri”.

Familia lui Alex a consultat mai mulți ginecologi, dar nici unul nu a putut să explice ce anume îi provoca durerile cumplite, care o împiedicau să meargă la școală sau să participe la diverse activități. „Nu am auzit cuvântul endometrioză ani de zile”, a spus ea.
În cele din urmă, un doctor a sugerat să fac o laparoscopie – o procedură de explorare prin care o cameră video este introdusă în abdomen.

Chirurgul nu era expert în endometrioză și a spus că nu a observat nimic în neregulă, așa că tânăra a continuat să ia contracepția hormonală care îi fusese prescrisă anterior.

În timp ce se afla în anul doi de studii la Universitatea din Cardiff a făcut o a doua laparoscopie cu un specialist în endometrioză. De data aceasta a fost diagnosticată cu endometrioză, după șapte ani de la apariția primelor dureri.

– Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care căptușește uterul (endometrul) se dezvoltă în afara uterului, cum ar fi ovarele și trompele uterine.

– Această boală afectează în principal fetele și femeile aflate la vârsta fertilă. Este mai puțin frecventă la femeile care au intrat la menopauză.

– Este o boală pe termen lung, care poate avea un impact semnificativ asupra vieții pacientei, dar există tratamente care pot ajuta.

– Simptomele endometriozei includ:

  • dureri de burtă în partea inferioară sau în spate (durere pelvină). De obicei durerile se acutizează în timpul menstruației.
  • Durere atunci când mergi la toaletă în timpul menstruației;
  • stare de rău,
  • constipație,
  • diaree sau sânge în urină în timpul ciclului;
  • dificultatea de a rămâne însărcinată.

– Pentru unele femei, endometrioza poate avea un impact major asupra vieții lor, ducând uneori la depresie.

Diagnostic și tratament

Alex, după una dintre intervențiile chirurgicale

În urma diagnosticului primit, Alex Roach a efectuat o intervenție chirurgicală.
„Jumătate din organele mele de pe partea stângă s-au amestecat. Am avut chisturi, am avut sângerări interne, am avut tot felul de lucruri pe care nu le-am anticipat”, a spus ea.

Apoi a venit o a doua intervenție chirurgicală pentru extirparea vezicii biliare și a pietrelor de la vezica biliară, din cauza problemelor cauzate de contracepția hormonală pe care Alex a luat-o ani de zile. Apoi a urmat a treia operație deoarece durerea a revenit.

În ciuda diagnosticului, cinci medici i-au spus că nu văd nici o cauza fizică pentru durerile pe care ea le resimțea. Abia atunci când tânăra galeză a plătit pentru o scanare amănunțită la o clinică privată s-a descoperit că avea un mare chist, care a fost și extirpat.

Astăzi, Alex Roach este membră a grupului „Tratament corect pentru femeile din Țara Galilor”, a cărui cercetare a condus la investigația guvernului. Ea a declarat că este vital să existe o mai bună înțelegere a impactului pe care endometrioza o are asupra vieților femeilor afectate.

Alex Roach a ratat seminarii de la universitate, a trebuit să meargă la examene la scurt timp după intervențiile chirurgicale și a trebuit să-și scadă așteptările în obținerea unor note bune. De asemenea, i s-a spus că boala i-a afectat șansele de promovare la locul de muncă.

De asemenea, ea știe că este foarte probabil să aibă nevoie de o nouă intervenție chirurgicală în viitor și nu știe care îi vor fi șansele de a avea copii.

Endometrioza – principala cauză a infertilității

Endometrioza este principala cauză a infertilității, iar dacă diagnosticul ar fi venit mai devreme, în cazul meu, ar fi adus o mare diferență asupra vieții mele, asupra vieții atâtor altor femei. Dacă diagnosticul ar fi venit mai devreme, suferința ar fi fost prevenită și nu mi-aș fi pierdut fertilitatea”.

Raportul guvernului a constatat că măsurile actuale, la toate nivelurile, de la medici de familie până la specialiști, nu au fost suficiente. Și au condus, alături de o lipsă de înțelegere a acestei boli, la întârzieri în diagnosticare, la gestionarea slabă a simptomelor și la rezultate negative pentru pacienți. O soluție pentru diagnosticare rapidă este educația timpurie, încă de la vârsta școlii primare, în ceea ce privește menstruația. De asemenea un răspuns din timp la simptome din partea medicilor de familie, cu trimitere ulterioară pentru investigații la un medic ginecolog specialist în endometrioză, dacă este necesar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa