Infertilitatea. Ce tratament ți se potrivește? Ghid cu toate opțiunile posibile

Ramona Dinescu

Se poate vorbi de infertilitate abia după mai bine de un an de zile de încercări nereușite pentru a obține o sarcină.

Cauzele infertilității sunt multiple și de aceea ar trebui să fie investigată fiecare în parte. Dar și tratamentele sunt destul de multe, după cum afirmă Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate, totul este să-l alegi pe cel care ți se potrivește.

Tratamente care funcționează împotriva infertilității

Este un mit acela care susține că dacă te relaxezi sau lași timpul să treacă, vei reuși să combați infertilitatea. Infertilitatea este o problemă medicală care cel mai adesea poate fi tratată. La nivel mondial, mai mult de 3 milioane de bebeluși s-au născut în urma unui tratament de fertilizare in vitro. Iar alte tratament au de asemenea, rată mare de succes. Cel puțin jumătate dintre cuplurile care cer ajutorul unui medic specialist, ajung să devină părinți.

Depistează semnele infertilității

Cele mai multe dintre cupluri ar trebui să ceară sfatul unul specialist în infertilitate după un an de zile de încercări de a avea un copil, fără succes. Abaterea de la regulă sunt femeile trecute de 35 de ani ce au un ciclu neregulat. Acestea trebuie să ceară ajutor medical după doar șase luni de încercări. Și în oricare dintre cazuri, și partenerul trebuie să participe la un consult medical.

Probleme des întâlnite la bărbați

În cazul bărbaților, unele situații pot face dificilă obținerea unei sarcini de către partenere, din următoarele motive:

–          Numărul mic de spermatozoizi

–          Mobilitatea scăzută a spermatozoizilor

–          Forme neregulate ale spermatozoizilor

–          Blocajul canalelor ce eliberează sperma

Cele mai întâlnite motive de infertilitate la femei:

–          Situația în care ovarele nu eliberează cu regularitate, lună de lună, minimum un ovul

–          Înfundarea trompelor uterine

–          Probleme medicale la nivelul zonei cervicale a uterului

Urmărirea ovulației și sincronizarea

Uneori, sincronizarea este cea mai importantă provocare atunci când încerci să rămâi însărcinată. Încearcă să folosești acasă un test de ovulație pe care îl poți cumpăra din farmacie, pentru a putea astfel prevedea cele mai bine zile în care poți avea relații sexuale. Aceste teste detectează o creștere a nivelului hormonal înainte ca ovarele să elibereze ovulul, lucru ce se vede în urină. Ar trebui să-ți faci acest test câteva zile înainte și după ovulație pentru a putea compara valorile.

Probleme de ovulație?

Medicamentele moderne te pot ajuta dacă nu ovulezi, adică ovarele tale nu eliberează ovulul, în mod normal. Cel mai popular medicament pentru această problemă este clomifenul. Aproape jumătate dintre femeile ce au luat această substanță au rămas însărcinate, de obicei în mai puțin de trei cicluri menstruale. Atenție însă, că astfel, cresc șansele de a rămâne însărcinată cu gemeni sau chiar mai mulți copii, deoarece clomifenul face ca ovarele să elibereze mai mult de un ovul o dată pe lună.

Hormonii injectabili

Dacă nu rămâi însărcinată după un tratament de 3-6 luni cu clomifen, medicul ar putea să-ți recomande injecții cu hormoni de fertilitate pentru a te putea ajuta să ovulezi. Există o gamă foarte largă din care poți alege și se pare că au o rată foarte bună de succes. Până acum, cam jumătate dintre femeile infertile, au rămas însărcinate cu ajutorul hormonilor injectabili. Atenție însă că și acest tratament crește șansele unei sarcini multiple.

Operația pentru deblocarea trompelor uterine

Uneori, cicatricile nu permit ovulelor să călătorească prin trompele uterine. Acest lucru se poate întâmpla dacă suferi de endometrioză sau dacă ai suferit o infecție pelviană sau o operație chirurgicală. Medicul poate încerca să îndepărteze chirurgical țesutul cicatrizat, care ar putea bloca trompele uterine și împiedica astfel șansele de a concepe un copil.

Inseminarea intrauterină (IUI)

Este o procedură destul de populată ce tratează multe probleme de fertilitate. Medicul introduce spermă în uterul tău, dar nu direct în ovul, în momentul în care te afli la ovulație. Este foarte posibil să ai nevoie de medicamente pentru stimularea ovulației. Inseminarea intrauterină este mult mai ieftină și mai simplă decât procedura de fertilizare in vitro, însă rata de succes în obținerea unei sarcini este mult mai mică.

Donarea de spermă

Femeile fertile pot alege să folosească procedura de inseminare intrauterină folosind un donator de spermă. Ar putea fi nevoie de câteva încercări, însă rata de a obține o sarcină este de peste 80%. Tu și partenerul tău ar fi bine să vă vedeți mai întâi cu un specialist, cu un psiholog, pentru a va asigură că amândoi sunteți pregătiți să creșteți un copil ce nu va fi relațional biologic de către tatăl care are grijă de el.

Fertilizarea in vitro

Această opțiune oferă speranță atunci când alte tratamente împotriva infertilității nu au funcționat. Combină în mod direct ovulul cu spermatozoidul în laborator. Apoi, medicii introduc embrionul în creștere, direct în uterul mamei. Fertilizare in vitro poate fi o procedură destul de scumpă. În 2012, în urma unui studiu, s-a concluzionat că rata de succes a fost de 10% la femeile de 43-44 de ani și de 47% la femeile sub 35 de ani.

Infertilitatea tratată cu ICSI

Doctorii pot injecta spermatozoidul direct în ovul, în laborator, sub microscop. Această tehnică numită ICSI (injecția intracitoplasmatică cu spermă) este de ajutor atunci când numărul și calitatea spermatozoizilor nu sunt cele mai bune. Când ovulul fertilizat este gata, este transferat în uterul femeii, printr-un proces normal de fertilizare in vitro.

Fertilizare in vitro cu donatoare de ovule

O femeie ajunsă la vârsta de 40 de ani prezintă o calitate săracă a ovulelor. Din acest motiv sau din cauza altor încercări nereușite de fertilizare in vitro în trecut, se poate alege varianta unei donări de ovule. Acest lucru înseamnă combinarea spermatozoizilor cu ovulele altei femei. Dacă procedura funcționează, vei deveni însărcinată cu un copil care nu este biologic al tău, dar este al partenerului tău.

Riscurile fertilizării in vitro

Pentru a crește șansele de succes, medicul poate alege să transfere 2 până la 4 embrioni în același timp. Riscul este că ai putea avea o sarcină multiplă. Iar a purta în pântec mai mult de un copil crește riscul de avort spontan, anemie, tensiune arterială mare și alte complicații. De asemenea, crește și riscul de naștere prematură. De aceea, unii medici preferă transferul unui singur embrion pentru a preveni astfel de riscuri legate de sănătate.

Fertilizare in vitro cu transfer de blastociști

În cadrul unei fertilizări in vitro standard, medicul transferă embrionii în uter atunci când aceștia au ajuns să aibă în stadiul de dezvoltare de la 2 la 8 celule. Însă, în cadrul acestei proceduri, embrionii sunt lăsați să se dezvolte în laborator timp de cinci zile înainte. Medicii îi numesc blastociști, pe care îi selectează și aleg dintre ei unul sau doi cei mai sănătoși pentru a-i implanta în uter. Astfel scapi de riscul de a avea tripleți și se păstrează și o rată mare de succes.

Donarea embrionară

Dacă nici fertilizarea in vitro nu funcționează pentru tine sau vrei o opțiune mai puțin costisitoare, ai putea lua în considerare donarea de embrioni. Aceasta vine din partea cuplurilor care au finalizat procesul. Transferul costă mai puțin decât o FIV standard sau o donare de ovule. Însă vei fi însărcinată cu un copil care biologic nu este legat nici de tine, nici de partenerul tău.

Ce trebuie să știi despre mama surogat

Dacă alegi această opțiune, vei avea de-a face cu o altă femeie care va fi de acord să poarte sarcina în locul tău. În laborator se va „construi embrionul” din ovulul tău și spermatozoidul partenerului tău, iar apoi acesta este transferat prin FIV în uterul mamei surogat. Va fi copilul vostru biologic, dar sarcina o va purta altcineva.

Acupunctura ajută?

Acupunctura este o metodă de tratament alternativă, folosită de secole întregi, ce pare să aibă succes în tratarea multor afecțiuni. În zilele noastre, unele cupluri încearcă această formă de medicină tradițională chineză pentru a trata infertilitatea. Cercetările sugerează că ar putea ajuta la îmbunătățirea calității spermei și la circulația sângelui la nivelul uterului, poate chiar ajuta ovulația neregulată și spori șansele de succes ale tratamentului de fertilizare in vitro. Însă nu există nimic concret care să o pună pe lista tratamentelor împotriva infertilității.

Depășește momentul infertilității

Dacă tratamentele ajung prea greu de dus, fizic, emoțional sau financiar, poate ar fi timpul să vă gândiți la alte alternative. Un consilier în probleme de infertilitate vă poate ajuta să explorați opțiunile. Multe cupluri sunt satisfăcute trăind împreună fără copii, altele aleg să-și formeze o familie prin adopție.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa