Mituri despre fertilitate: alăptatul nu protejează mereu de sarcină, poziția misionarului nu este cea mai bună!

Geta Roman, director editorial

Mituri despre fertilitate sunt multe și din ce în ce mai răspândite, în condițiile în care infertilitatea afectează un cuplu din patru. Vă explicăm pe larg opt dintre ele.

Mitul 1: Trebuie să ai orgasm pentru a rămâne însărcinată

Orgasmul e întotdeauna un plus, dar când vine vorba de fecundare nu este obligatoriu. Contracțiile uterine datorate orgasmului ar putea ajuta sperma să ajungă mai repede în trompele uterine, dar sarcina este posibilă și în lipsa lui.

 Mitul 2: Alăptatul te protejează de sarcină

Acesta este un mit vechi de când lumea, și este adevărat că alăptatul poate împiedica revenirea ciclului menstrual făcând astfel femeia mai puțin fertilă. Dar asta nu e valabil la toate femeile, așa că să te bazezi pe alăptat pentru împiedicarea sarcinii e greșit. Conform experților în alăptare, pentru a ști că alăptatul îți scade serios șansele de a rămâne însărcinată trebuie să fii atentă la trei lucruri (toate 3 simultan): 1) lipsa completă a ciclului după naștere; 2) hrănești copilul la sân și ziua și noaptea fără să îi completezi regulat dieta cu alte alimente sau lichide; 3) copilul e mai mic de șase luni. Dar atenție: chiar și cu toate cele trei puncte din ceea ce s-ar numi Metoda Amenoreei de Lactație respectate, femeile tot au șanse de 1,2% de a rămâne însărcinate. Deci dacă vrei să fii sigură că încă nu rămâi din nou gravidă, folosește metodele clasice de planning familial.

Mitul 3: Ținerea picioarelor ridicate timp de 20 de minute după sex te ajută să rămâi gravidă

Deși pare o idee bună în teorie – logica fiind că poziția  ridică pelvisul și ajută micii înotători să ajungă direct spre ovul – tot ce vei reuși va fi probabil să faci picioarele să îți amorțească din cauza lipsei de sânge. Spermatozoizii sunt programați chimic să meargă direct spre ovul după ejaculare, indiferent de poziția în care stați și fără să conteze că se deplasează împotriva gravitației.Sceptică? Gândește-te că de fiecare dată când partenerul ejaculează,  2-3 cm cubi de lichid spermatic sunt eliberați, conținând între 20 și 80 de milioane de spermatozoizi în fiecare cm cub – cu alte cuvinte, dacă se pierd câteva picături după sex, tot rămân destui. Iar ca o concluzie în ce privește poziția, deși nu strică să țineți o pernă sub șolduri după ce faceți sex, nu e nevoie să stați cu vreo parte a corpului spânzurată în aer într-o poziție dificilă pentru lungi perioade de timp.

Vitamine care susțin fertilitatea

Mitul 4: Consumul de alcool scade fertilitatea

De fapt, acest mit are ceva adevăr la rădăcină. Deși nu trebuie să îți faci probleme dacă bei ocazional unul, două pahare cu vin sau două beri când încerci să rămâi însărcinată, băutul regulat sau în exces îți obosește organismul și deci îți afectează fertilitatea. Iată cum: băutul prea mult și prea des poate duce la cicluri neregulate, scăzându-ți șansele de rămâne gravidă și făcând aproape imposibil de trasat un grafic al ovulației și al momentelor optime de fecundare. Acestea fiind spuse, nu trebuie luată prea în serios această teorie, mai ales că dacă plănuiești să faci un copil, nu o să mergi la petreceri monstru în fiecare weekend. Bea moderat și nu vor fi probleme.

Mitul 5: Poziția misionarului e singura prin care poți rămâne gravidă

Vești bune: doar pentru că încerci să faci un copil, nu înseamnă că sexul nu poate fi distractiv. Adevărul e că, la urma urmelor, poziția nu contează prea mult, atâta timp cât penetrarea este profundă și partenerul ejaculează. Așa că fă-ți de cap. Fă-o în fiecare cameră din casă, inventează noi poziții – orice îți place. Veți petrece destul de mult timp împreună în această perioadă, așa că veți avea timp de toate ideile din gamă când va fi vorba de inventat noi poziții sau de revenirea la vechile favorite. Rețineți însă: feriți-vă de lubrifiante. Mulți experți cred că pot fi kriptonita spermatozoizilor.

Mitul 6: Mâncatul de cartofi dulci – gemeni

Cercetătorii au început să studieze de ce satul african Igbo-Ora are rata cea mai mare de naștere de gemeni din lume. Singura idee cu care au putut veni aceștia? Se pare că locuitorilor din satul african le plac la nebunie cartofii dulci. A fost un studiu care a făcut legătura între cartofii dulci și nașterea de gemeni, dar a fost făcut de un student la Yale și nu a fost demonstrat oficial. Cu alte cuvinte, juriul încă mai dezbate cu privire la acest mit.

Mitul 7: Siropul de tuse favorizează fecundarea

Acest mit a apărut prin anii 80 și ar trebui să îi punem punct acum. Teoria din spatele lui are legătură cu unul dintre ingredientele uzuale ale siropului, guaifenesinul. Într-un studiu din 1982, se considera că poate crește fertilitatea femeii datorită proprietății sale de a subția mucusul cervical (în același fel în care subțiază mucusul din căile nazale), astfel permițând spermatozoizilor o deplasare mai ușoară spre ovul. Dar ținând cont că niciun studiu până acum nu a demonstrat această teorie (și că siropul de tuse conține și alte substanțe care chiar îți scad fertilitatea, cum ar fi antihistaminicele) e cazul ca dacă auzi acest sfat, să nu îl iei în serios. 

Mitul 8: Dacă ai luat anticoncepționale timp îndelungat, nu vei putea rămâne gravidă prea curând

Din fericire, nici ăsta nu e adevărat. În funcție de tipul de anticoncepționale pe care le luai înainte de a te opri și a încerca să rămâi însărcinată, timpul în care ciclurile tale devin regulate poate varia, dar nu cu mult. După întreruperea tratamentului e posibil să ovulezi chiar și după câteva săptămâni. De fapt, studiile arată că într-un an de la întreruperea anticoncepționalelor, 80% dintre femeile care au dorit să rămână gravide au și rămas.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa