Cum știu care zile sunt fertile. Află cum să rămâi însărcinată mai repede

Cristina Călin, redactor
Cum știu care zile sunt fertile

Dacă vrei să rămâi însărcinată trebuie să te sincronizezi perfect cu perioada fertilă! Ciclul menstrual îți poate oferi niște indicii destul de exacte legat de momentul în care organismul tău este pregătit să înceapă procesul.

Primul pas pentru a-ți înțelege organismul este să știi care sunt zilele în care ești fertilă. Întrebarea din mintea majorității femeilor este ”Cum știu care zile sunt fertile?”.

Ciclul menstrual de 28 de zile. Acest lucru înseamnă că ai la dispoziție 6 zie în fiecare lună în care poți rămâne însărcinată. Aici sunt incluse zilele în care ovarele tale eliberează un ovul, fenomen ce se cheamă ovulație și 5 zile înainte de acest proces. Dacă ai relații sexuale în această perioadă, poți rămâne însărcinată. Dacă nu este fertilizat, oul moare în 12-24 de ore.

Partea bună este că spermatozoizii trăiesc în organism aproximativ 5 zile, ceea ce înseamnă că dacă ai făcut sex și înainte de perioada de ovulație și nu te-ai protejat, ai șanse să rămâi însărcinată.

Pentru a ține o evidență mai bună, trebuie să își notezi în fiecare lună ziua în care îți vine menstruația și câte zile ține. Ziua 1 este prima zi a menstruației. Pentru că există diferențe de la lună la lună, este bine să ții evidența o perioadă mai lungă de timp.

În momentul în care ai o medie, scade 18 din lungimea celui mai scurt ciclu menstrual. Aceasta este prima zi în care, în cel mai probabil mod, ești ferilă. Apoi, scade 11 din lungimea celui mai lung ciclu. Aceasta este ultima zi de fertilitate. Raporturile sexuale din acest interval vor duce la o sarcină.

Dacă nu te descurci cu aceste calcule, poți folosi o aplicație cu ajutorul căreia poți ține evidența ciclului menstrual și care te anunță, pe baza statisticilor, care sunt zilele fertile.

Cum știu care zile sunt fertile. Alte metode în afară de cea a calendarului

Pentru a afla perioada propice de a rămâne însărcinată poți să îți verifici și temperatura bazală care îți va spune dacă corpul tău este pregătit pentru ovulație. Poți face acest lucru luându-ți temperatura în fiecare zi. După ovulație vei observa că aceasta crește, uneori cu un grad Celsius și rămâne așa până când îți va veni ciclul menstrual. Dacă îți iei temperatura în fiecare zi, vei obsera schimbări care să te ajute să afli ce se întâmplă cu organismul tău.

O altă metodă de a afla perioadele fertile este să îți verifici mucusul cervical. Hormonii care controlează ciclul menstrual sunt aceeasi care influențează și mucusul produs de cervix. Doar înainte și în timpul ovulației, cantitatea, culoarea și textura acestuia se schimbă pentru a-ți ușura capacitatea de a rămâne însărcinată.

Înainte de a face verificarea este important să ai mâinile foarte curate. După ce ai văzut care este situația notează dacă mucusul este lipicios și neclar sau limpede și alunecos. Totuși, trebuie să iei în calcul că mai sunt și alte evenimente care pot schimba mucusul. Faptul că alăptezi sau produsele de igienă intimă pe care le folosești pot influența consistența și culoarea.

Notează toate aceste informații într-un tabel, împreună cu temperarura bazală pentru a avea o imagine de ansamblu asupra reacțiilor organismului tău în perioada ovulației.

Dacă nu te descurci cu luatul temperaturii și nici cu urmăritul mucusului cervical, poți să urmărești alte semnale pe care organismul ți le trimite că urmează ovulația. În această perioadă apar crampe abdominale de intensitate medie și crește apetitul sexual.

O altă variantă de a afla când se produce ovulația este să folosești teste de ovulație pe care le poți cumpăra de la farmacie.

Cum știu care zile sunt fertile. Schimbări produse de vârstă

Este important să știi că procesul de ovulație se schimbă pe măsură ce trece timpul. Atunci când treci de 30 de ani și, mai intens când ajungi la 40 de ani, apar și problemele de fertilitate. Calitatea ovulelor scade, iar ovulația este foarte neregulată. După 35 de ani deja se observă schimbări substanțiale, iar posibilitatea de apariție a unei sarcini se reduce. Nu numai vârsta este o problemă pentru concepție, ci și anumite probleme de sănătate: endometrioza, fibromul, boala inflamatorie pelvină.

Cele mai multe șanse de a rămâne însărcinată este să faci sex neprotejat în mod regulat. Oricum, nu te panica dacă nu se întâmplă din prima lună din care ei decizia de a fi mamă.

Pentru a fi cât mai bine informată dacă își dorești să devii mamă, îți recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa