Infertilitatea poate fi tratată cu nămol sapropelic peloidogen

Theodora Fintescu, redactor
infertilitatea feminina tratata cu namol

Infertilitatea este una dintre cele mai mari și, din păcate, tot mai frecvente probleme cu care se confruntă cuplurile moderne. Stresul cotidian, timpul tot mai puțin pe care partenerii îl petrec împreună, dar și alți factori precum alimentația și sedentarismul sunt tot atâtea cauze care determină infertilitatea.

Din fericire, tratamentele împotriva infertilității sunt nu doar numeroase, ci și tot mai eficiente, astfel încât puține sunt acele cupluri care, în cele din urmă, nu găsesc o rezolvare a problemei lor. Printre tratamentele de infertilitate deloc invazive dar care, conform celor mai recente date, dau rezultate, se află și acela cu nămol sapropelic peloidogen. La noi în țară, acest nămol poate fi extras din Lacul Ursu.

Interesant este că acest nămol acționează și asupra unora dintre factorii determinanți ai infertilității, precum stresul și imunitatea scăzută.

Tratamentele balneare au beneficii generale și beneficii specifice, majoritatea acestora menținându-se pe o durată lungă de aproximativ șase luni- un an. Beneficiile generale constau în: efect de călire a organismului, creștere a imunității, relaxarea sistemului nervos și efect antistres, regenerare celulară și efect de întinerire/reenergizare. Beneficiile specifice depind de bioclimatul stațiunii și de tipul de factor de cură natural utilizat în terapie.

Astfel, de exemplu, stațiunea Sovata, unde se află Lacul Ursu, are un bioclimat sedativ, de cruțare, ce implică un efort de aclimatizare minim și are ca rezultat virarea sistemului nervos vegetativ de la componența simpatică (agitație, alertă) spre cea parasimpatica (relaxare, odihnă), motiv pentru care este indicată persoanelor stresate, cu oboseală cronică, pentru refacerea rezervelor de energie. Ca exemplu de beneficiu specific dat de un anumit factor de cură, apa sărată extrasă din lacul sărat helioterm Ursu – Sovata tratează preferențial anumite grupe de afecțiuni în funcție de lună: în lunile iulie-august se tratează prin îmbăiere în apa lacului bolile reumatismale și afecțiunile ginecologice, iar în luna septembrie insuficiențele endocrine, sechelele posttraumatice și sindroamele asteno-depresive.

Infertilitatea feminină, tratabilă noninvaziv

Cauzele de infertilitate feminină pentru care s-a dovedit eficient tratamentul cu nămol sapropelic peloidogen, cunoscut și drept Tratamentul Danubius-Sovata, sunt: îngustarea sau obstrucția trompelor uterine (ca urmare a bolii inflamatorii pelvine, aderențelor, infecțiilor, etc), insuficiența ovariană – cu slabă formare a foliculilor sau endometru insuficient dezvoltat, sindromul de ovare polichistice, hipoplazia uterină, endometrioza, alterarea pH-ului vaginal (infecții repetate în antecedente, candidoze recurente), stările postneosalpingostomie de dezobstrucție tubară (în urma intervenției chirurgicale laparoscopice de lărgire a trompelor, cicatricile restante rigide pot fi ele însele cauză de îngustare tubară – în aceste cazuri tratamentul Sovata înmoaie cicatricile și eliberează lumenul trompelor), pierderi repetate de sarcină sub 10 săptămâni cauzate de insuficienta dezvoltare a endometrului.

Deoarece din ce în ce mai multe cupluri apelează din motive obiective la fertilizare in vitro FIV, merită amintit faptul că tratamentul cu nămol sapropelic peloidogen efectuat cu cateva luni anterior FIV crește șansa implantării embrionului) la fertilizare in vitro (pregătește uterul pentru FIV).

Tot cu nămol sapropelic peloidogen pot și ameliorate și chiar tratate simptome ale unor boli precum cele inflamatorii cronice pelvine – anexite, metroanexite și salpingite repetate -, sindromul premenstrual, dereglările de ciclu menstrual, stările postoperatorii în sfera genitală, iar instalararea menopauzei poate fi întârziată cu cinci până la opt ani, în cazul în care tratamentul se face anual sau bianual după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa