Primul studiu privind infertilitatea în România – 45% din cuplurile infertile stau acasă și nu fac nimic

TOTUL DESPRE MAME

16,8% din populația fertilă din România se află sau s-a aflat într-o situație de infertilitate, iar dintre cei care au probleme de infertilitate și au apelat la specialist, 60% au obținut sarcina într-o perioadă de 2 ani, potrivit primului studiu privind infertilitatea realizat în România pe un eșantion de 4.680 de persoane. De asemenea, 45 % dintre respondenți au identificat drept cauză a infertilității cuplului stresul iar 21% au fost de părere că nu fac copii pentru că „Nu vrea Dumnezeu”. 

Infertilitatea în România: 45% din cuplurile infertile stau acasă și nu fac nimic

Studiul, o premieră pentru țara noastră, a fost realizat de către Quantix Marketing Consulting pentru Asociația pentru Reproducere Umană din România, pe un eșantion online, reprezentativ la nivel național, din punct de vedere sex și vârstă – femei între 25-45 ani și bărbați între 25-60 ani, pe o bază totală de 4.680 de respondenți, în perioada aprilie-mai 2018.

„Sunt fericit că avem un studiu care arată care este exact situația cu infertilitatea în România, până acum aveam doar presupuneri. 16,8% procent de infertilitate înseamnă că 1 cuplu din 5 are probleme de infertilitate, similar cu ce se întâmplă și în alte țări din Europa. Îngrijorător este faptul că 45% din cuplurile care nu obțin o sarcină cred că se întâmplă din cauza stresului, asta înseamnă că stau acasă și nu fac nimic. Dintre cei care merg la medic, doar 38% merg acolo unde trebuie, respectiv la specialistul în infertilitate”, a comentat rezultatele studiului dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociației pentru Reproducere Umană din România și medic ginecolog, specializat în infertilitate.

Schimbarea actualei situații este posibilă, însă necesită eforturi. „Pentru a schimba percepția celor 45% dintre români care cred că infertilitatea este o problemă ce ține de psihic eu văd două soluții: campanii publice de conștientizare, pentru a afla că există soluții medicale și că pot fi ajutați, și stimulente financiare de la Ministerul Sănătății pentru cuplurile cu probleme de fertilitate”, este de părere prof. dr. Konstantinos Pantos, secretarul general al Asociației Elene pentru Reproducere Umană și unul dintre cei mai importanți experți în infertilitate din Europa.

 

Studiul constată și o diferență între rural și urban în ceea ce privește vârsta la care româncele devin mame, respectiv sub 25 de ani în rural și peste 27 de ani în mediul urban.

Infertilitatea în România. 1.306 copii au fost moșiți de stat în ultimii doi ani

Evenimentul de prezentare a studiului a avut loc în prezența Ministrului Sănătății din România, doamna Sorina Pintea, care a promis că actualul program de susținere financiară a cuplurilor infertile se va modifica și va deveni mai consistent, urmând să fie decontate mai multe proceduri de fertilizare in vitro. ”În acest moment, sunt finanțate 11 clinici din toată țara iar bugetul este de 4,7 milioane de lei, în ultimii doi ani s-au născut datorită acestui program un număr de 1.306 copii”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Dintre cercetările la nivel global, un raport al ONU din 2017 avertizează că următoarele ţări din Europa vor înregistra scăderi ale populaţiei de peste 15%: Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia şi Ucraina. În 2017, în România am avut o scădere de 19% a numărului de nou-născuți față de anul 1997, potrivit Institutului Național de Statistică (născuți vii în 1997: 236.891; născuti vii în 2017: 191.694). 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa