Spermatozoizii. Totul despre celula sexuală masculină

Monica Tătaru, redactor
Spermatozoizii. Cum arată

Spermatozoizii sunt celulele germinale masculine ce se formează în timpul procesului de spermatogeneză. Funcția lor este de a fertiliza ovulul și de a transmite zigotului informația genetică de la tată. Pentru cea mai mare parte a vieții, testiculele unui bărbat produc în fiecare zi câte 200-300 de milioane de celule spermatozoide. Pentru a avea loc fecundarea unui ovul este nevoie de un singur spermatozoid, cel mai bun.

Ce este spermatogeneza?

Spermatogeneza este procesul de formare a spermatozoizilor care debutează la vârsta pubertății, sub influența unor hormoni (testosteronul, hormonul luteinizant, estrogen, hormonul de creștere). La o vârstă înaintată, acest proces încetinește, însă nu va dispărea.

Speramtogeneza presupune o evoluție de lungă durată – pentru a ajunge la maturitate unui spermatozoid îi sunt necesare mai mult de 70 de zile.

Întregul proces de formare a spermatozoizilor cuprinde mai multe etape ce se realizează la nivelul testiculelor. Acesta începe cu celulele germinale primordiale, numite spermatogonii, celule imature care rămân în acest stadiu până la pubertate. După instalarea pubertății, spermatogoniile se multiplică și se transformă în spermatocite, apoi în spermatide și, în final, în spermatozoizi. Dintr-o celulă germinală primordială rezultă între 30 și 50 de spermatozoizi – celulele sexuale masculine mature.

Spermatozoizii. Unde sunt produși și stocați?

Delicatul proces de formare a spermatozoizilor începe în tubii seminiferi ai testiculelor, acolo unde temperatura este mai scăzută (34°C) față de cea din interiorul corpului (37°C). Temperatura este o condiție esențială în buna funcționare și dezvoltare a acestor celule. Din tubii seminiferi, spermatozoizii migrează în timpul transformării lor, ajungând în epididim, apoi în vasul deferens.

În tot acest timp, spermatozoizii se maturează, ajungând la forma capabilă să fertilizeze un ovul. La sfârșit, aceștia sunt înglobați în lichidul seminal înainte de ejaculare. Acest lichid opac și albicios este secretat de veziculele seminale și de prostată, fiind îmbogățit cu diferiți nutrienți (proteine, enzime, acid citric, fructoză), necesari pentru supraviețuirea spermatozoizilor.

Milioane de spermatozoizi, eliberați la fiecare ejaculare

Pentru a putea asigura continuitatea speciei, corpul bărbatului este capabil să elibereze milioane de spermatozoizi ori de câte ori ejaculează (între 200 și 400 de milioane conținuți într-o cantitate de 2 – 6 ml de spermă). Dintre aceștia, un singur spermatozoid este necesar pentru a fertiliza un ovul.

Corpul spermatozoidului este perfect construit pentru a pătrunde în ovul și a-l fecunda. Capul spermatozoidului este format din acrozom și dintr-un nucleu. Acrozomul conține o enzimă care este capabilă să spargă învelișul ovocitului, în timp ce nucleul este purtătorul bagajului cromozomial. Piesa intermediară situată la baza capului este o rezervă de nutrienți necesari supraviețuirii spermatozoidului. Ultima parte, coda, permite deplasarea spermatozoidului prin lichidul spermatic până la ovul.

Fertilitatea unui bărbat nu este întreruptă

Spermatogeneza începe la pubertate și continuă pe tot parcursul vieții, 24 de ore din 24. Spre deosebire de femei, fertilitatea bărbaților nu este legată de cicluri și nu se întrerupe definitiv după o anumită vârstă. Dacă nu există o problemă medicală care poate provoca infertilitate, un bărbat produce în permanență spermatozoizi. Totuși, după vârsta de 50 de ani, lucrurile se schimbă puțin. Spermatozoizii sunt mai puțin numeroși și de o calitate mai slabă.

Cum se calculează fertilitatea unui bărbat, conform OMS

Există mai multe metode de calcul pentru fertilitatea masculină, însă cea mai cunoscută este cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Conform acesteia, fertilitatea masculină este strâns legată de volumul de spermă sau de numărul spermatozoizilor ejaculați în timpul orgasmului.

Cantitatea minimă de spermă ar trebui să fie de 2 ml, iar maxim 6 ml. Atunci când cantitatea este sub limita minimă, vorbim despre hipospermie. Dacă volumul spermei ejaculate este mai mare de 6 ml, este vorba de hiperspermie, care la rândul ei poate determina infertilitate, din cauza diluării spermei. Există numeroase cauze care stau la baza variațiilor cantității de spermă. Printre acestea se numără: blocajele ductelor sau veziculelor seminale, ejacularea retrogradă produsă de diabet sau scleroza multiplă, infecțiile sau anomaliile hormonale.

Un alt factor îl reprezintă numărul spermatozoizilor dintr-un mililitru de spermă. Specialiștii OMS consideră că într-a astfel de cantitate ar trebui să fie minimum 20 de milioane. În termeni de specialitate, un număr mic de spermatozoizi determină oligospermia.

Varicocelul, infecția ductelor spermatice, funcționarea anormală a glandei pituitare, supraîncălzirea testiculelor, stresul, fumatul sau consumul de droguri pot fi cauzele apariției oligospermiei.

Și de motilitatea spermatozoizilor depinde fertilitatea masculină. Conform OMS, minim 32% dintre spermatozoizi trebuie să se miște înainte și nu în cerc sau să fie imobili. Un procent mai scăzut de spermatozoizi cu motilitate anormală determină astenospermia. Cauzele pot fi de natură genetică sau de fragmentare a ADN, situație în care există riscul de transmitere pe cale genetică.

În ceea ce privește forma spermatozoizilor, minimum 4% dintre ei trebuie să aibă o formă anatomică normală pentru ca funcția de reproducere să funcționeze în condiții optime.

Fertilitatea masculină poate fi optimizată?

Există o serie de factori care interferează cu fertilitatea masculină. Unul dintre aceștia este tutunul. Fumatul reduce în mod sensibil fertilitatea masculină, alterând în același timp și calitatea spermatozoizilor. În cazul fumătorilor diagnosticați cu infertilitate, lucrurile se pot îmbunătăți după renunțarea la acest viciu.

Și consumul excesiv de alcool sau mâncarea de proastă calitate por influența fetilitatea masculină. De asemenea, zona genitală ar trebui ferită de temperaturi mari. Acest lucru înseamnă că bărbații ar trebui să evite băile fierbinți, saunele sau să poarte haine strâmte sau din materiale care nu lasă pielea să respire.

Conform site-ului american dedicat fertilității masculin www.menfertility.org, există o multitudine de nutrienți al căror beneficiu asupra aparatului genital masculin a fost demonstrat științific:

  • – Aminoacidul L-arginină crește numărul spermatozoizilor și motilitatea acestora;
  • – Alt aminoacid, L-carnitină, îmbunătățește semnificativ concentrația spermei (numărul și motilitatea spermatozoizilor) într-un timp relativ scurt, 8-9 săptămâni;
  • – Vitamine precum vitamina D sau B9 au un efect benefic asupra numărului, motilității și morfologiei spermatozoizilor;
  • – Aceleași beneficii sunt evidențiate la administrarea unor combinații de minerale: zinc și acid folic sau seleniu și vitamina E.

Curiozități despre spermatozoizi

1. În timpul ejaculării, un bărbat eliberează milioane de spermatozoizi. Majoritatea însă prezintă malformații – două capete, două cozi, capete prea mari, cozi deformate. În general, va ajunge să fecundeze un ovul spermatozoidul cel mai puternic, cel care are o structură normală.
2. O jumătate de lingură. Aceasta este cantitatea de spermă ejaculată de un bărbat. O cantitate suficientă pentru ca spermatozoizii să ajungă la un ovul.
3. Un testicul este de ajuns. Dacă un bărbat își pierde un testicul, fertilitatea sa nu este afectată. Testiculul rămas este capabil să producă cantitatea necesară de spermatozoizi necesari pentru a fi posibilă fertilizarea unui ovul. Ciclistul Lance Armstrong este cel mai cunoscut exemplu în acest sens. După ce și-a pierdut un testicul din cauza cancerului, a devenit tată de cinci ori (trei copii obținuți din sperma criogenată înainte de operație și doi pe cale naturală).
4. Peste 200 de milioane de competitori. Ajunge un singur spermatozoid să fecundeze un ovul, însă competiția este acerbă.
5. Femeile se nasc cu toată moștenirea de ovule. În cazul bărbaților lucrurile stau diferit…aceștia produc spermatozoizi în fiecare zi de-a lungul vieții.
6. Spermatozoizii sunt extrem de mici – aproximativ 60 de microni.
7. Spermatozoizii pot trăi în corpul femeii timp de două zile.
8. Pentru a produce spermatozoizi de calitate este nevoie de o temperatură scăzută…cu 3-4 grade mai mică decât cea corporală.

Îți recomandăm și următoarele articole legate de fertilitate: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa