Stresul și infertilitatea. Soluția care poate aduce sarcina

TOTUL DESPRE MAME
test de sarcina barbat femeie

Stresul și infertilitatea. Dacă între cauzele infertilității unui cuplu este aproape egalitate, mai există o categorie aparte căreia nu i se găsește o cauză biologică pentru imposibilitatea de a aduce pe lume un copil, diagnosticată deseori ca infertilitate inexplicabilă sau de cauze necunoscute. Stresul poate fi una dintre aceste cauze, iar doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, explică în materialul ce urmează posibilele legături între acest factor și imposibilitatea unui cuplu de a concepe copii.

Stresul nu afectează doar femeile sau doar bărbații. Este o consecință a vieții moderne, cu o mulțime de îndatoriri, de probleme cărora le facem față mai greu, de situații neașteptate sau chiar de dorințe care se lasă așteptate. Astfel că păstrarea sau găsirea unui loc de muncă ori plata la timp a ratelor la bancă, dezamăgirile după rezultatele unui test de sarcină atunci când aceasta este foarte așteptată sunt aspecte ale vieții cu care mulți dintre noi se confruntă. Iar ca o primă consecință, viața de cuplu are mult de suferit, a punctat dr. Vythoulkas. Un grad ridicat de stres poate duce la scăderea libidoului și la tulburări de erecție, dar și la o activitate sexuală redusă, scăzând astfel șansele celor doi parteneri de a aduce pe lume un copil.

Stresul și infertilitatea. Influența asupra organelor

Când o femeie își dorește să devină mamă, iar acest lucru întârzie să se întâmple, mai ales dacă este vorba despre ani, prezintă un nivel de stres mult ridicat. Vizitele la doctori se înmulțesc, emoțiile și nerăbdarea își pun amprenta asupra multor aspecte din viața unei femei care visează mai mult ca oricând să-și țină în brațe copilul. Stresul influențează activitatea multor organe, printre care și pe cea a hipotalamusului, acea glandă din creier care reglează hormonii responsabili cu emoțiile, apetitul, dar și eliberarea ovulelor din ovar. Când o femeie este stresată la gândul că lunile trec și copilul se lasă încă așteptat și ovulația acesteia este perturbată. Astfel, femeile care sunt foarte stresate pot avea ovulație neregulată, făcând dificilă planificarea unei sarcini.

Un concediu poate aduce sarcina

Și în cazul bărbaților, stresul este un factor ce-și pune amprenta asupra fertilității, cercetările arătând de asemenea că este un factor ce afectează atât nivelul de testosteron, cât și producția de spermă.

Unul dintre sfaturile pe care-l dau des doamnelor ce pășesc în cabinet este de a fi mai relaxate, a continuat dr. Vythoulkas. Sunt cazuri, și nu puține, când sarcina apare pe cale naturală, atunci când partenerii pleacă în concediu și lasă în urmă toate grijile cotidiene, când somnul devine mai bun, odihnitor și liniștit, când relațiile sexuale sunt din plăcere, nu neapărat cu gândul de a rămâne însărcinate. Multe dintre paciente zâmbesc atunci când le recomand să stea mai mult timp în aer liber, să facă gimnastică, să asculte muzică, să citească mai mult și să meargă la cinema ori la masaje, să se răsfețe. Obișnuite cu ritmul trepidant al fiecărei zile, femeile nici nu realizează cât de mare este încărcătură emoțională ce apasă asupra lor. Iar aceasta le poate afecta, mai mult decât realizează, fertilitatea și le îndepărtează de la visul de a deveni mame.

Din păcate, infertilitatea poate fi o consecință a timpurilor pe care le trăim, a stilului de viață alert pe care îl avem cei mai mulți dintre noi. Tensiunile în cuplu, traumele emoționale legate de pierderea unei persoane dragi ori a locului de muncă, a unui divorț sunt factori emoționali ce pot duce la apariția infertilității. 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa