Tratamentul corect pentru ovare polichistice

Ramona Dinescu
gravida ecogragie medic

Simptomele ovarelore polichistice pot fi ținute sub control.

Sindromul Ovarelor Polichistice este o boală incurabilă, tratamentul fiind doar pentru ameliorarea simptomelor.

Opțiunile de tratament variază deoarece o persoană cu sindromul ovarelor polichistice poate avea o serie de simptome, sau poate avea doar unul. Iată care sunt aceste opțiuni de tratament discutate cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.

Tratament pentru ovare polichistice: schimbări ale stilului de viață

În cazul femeilor supraponderale, simptomele și riscurile de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, plecând de la ovarele polichistice, pot fi serios reduse prin pierderea greutății în exces. O pierdere în greutatea de numai 5% poate aduce serioase îmbunătățiri în cazul unei femei cu Sindromul ovarelor polichistice.

Poți pierde din greutate făcând exerciții fizice regulate și urmând o dietă echilibrată și sănătoasă ce să includă multe fructe și legume, alimente integrale, carne și pește.

Tratament pentru ovare polichistice: medicamente

Există o serie de medicamente disponibile pentru tratamentul diferitelor simptome asociate cu SOP, simptome descrise mai jos:

Menstruații neregulate sau chiar absente

În aceste cazuri pot fi prescrise pilule contraceptive pentru a se ajunge la un ciclu menstrual regulat. Acestea ajută și la reducerea riscului pe termen lung de a dezvolta cancer endometrial, asociat cu ciclurile neregulate.

Probleme de fertilitate

Cu tratament, majoritatea femeilor cu Sindromul ovarelor polichistice pot rămâne însărcinate.  Majoritatea pacientelor pot fi tratate cu succes cu o serie de tablete la începutul fiecărui ciclu, timp de câteva luni. Dacă acestea totuși nu funcționează se poate recurge la una dintre procedurile de reproducere asistată, precum Fertilizarea in Vitro. Aceste tratamente prezintă însă riscul de a avea o sarcină multiplă.

Creșterea sau căderea nedorită a părului

Medicamentele pot controla creșterea excesivă a părului și căderea lui. Aceste medicamente funcționează prin blocarea efectului hormonilor masculini sau prin suprimarea producției acestor hormoni de către ovare.

Există și unele creme care aplicate pe față încetinesc creșterea părului în această zonă. Crema nu îndepărtează părul și nu vindecă acest simptom de creștere a părului nedorit, doar îl ameliorează. Oricum, pentru îndepărtarea părului nedorit de pe față, de exemplu, se pare că cea mai bună variantă este terapia cu laser.

Alte simptome:

Medicamentele pot trata și alte probleme asociate cu SOP: medicamente pentru scăderea în greutate, pentru scăderea colesterolului, sau pentru acnee.

Tratament pentru ovare polichistice: operația chirurgicală

O intervenție chirurgicală minoră numită drilling ovarian laparoscopic poate fi o opțiune de tratament pentru problemele de fertilitate asociate cu Sindromul ovarelor polichistice.

Sub anestezie generală, medicul va face o mică incizie în partea de jos a abdomenului, va introduce un mic microscop și astfel va putea trata ovarele chirurgical folosind laserul pentru a distruge țesutul care produce androgeni (hormoni masculini).

Riscurile asociate cu sarcina

Dacă suferi de Sindromul ovarelor polichistice, prezinți un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii, precum hipertensiune, preeclampsie, diabet gestațional sau avort spontan. Aceste riscuri sunt mai mari dacă gravida este obeză.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa