Tratamentul trombofiliei în sarcină și înainte de sarcină. De ce este vital

Ramona Dinescu

Tratamentul trombofiliei înainte de sarcină este aproximativ același cu cel din timpul sarcinii. Ceea ce este cu adevărat extrem de important este stabilirea diagnosticului de trombofilie înainte de sarcină, sau în primele săptămâni de graviditate.

Trombofilia este o afecțiune ce determină coagularea mai rapidă a sângelui, lucru ce poate afecta atât fătul cât și mama în timpul sarcinii.

Care sunt cauzele trombofiliei?

Dacă suferi vreo leziune la nivelul pielii, organismul tău intră într-un proces ce permite sângelui să se coaguleze pentru a nu pierde o cantitate foarte mare de sânge prin rana respectivă. Acest proces este cunoscut sub numele de hematostază și implică diferite substanțe chimice ce ajută la solidificarea sângelui în cheaguri care se lipesc de partea afectată a vaselor de sânge. Există și chimicale naturale în sânge care acționează împotriva sistemului de coagulare și împiedică astfel coagularea sângelui.

Dacă suferi de trombofilie, sistemul de coagulare nu funcționează, ceea ce înseamnă că sângele rămâne lichid și uneori acest lucru duce la apariția unor probleme în timpul sarcinii.

Cine suferă de trombofilie?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, spune că anumite cazuri de trombofilie sunt moștenite din familie. În alte cazuri poți dobândi trombofilia dacă ai probleme cu sistemul imunitar sau ca rezultat al unei alte probleme medicale.

Cum se diagnostichează trombofilia?

Din păcate, nu există simptome ale trombofiliei vizibile înainte de sarcină. Primul semn care ar trebui totuși să-ți indice că există o problemă ar fi un cheag de sânge, dar și acesta poate fi interpretabil în funcție de zona în care apare. Dacă este un cheag de sânge la plămâni, poate cauza probleme respiratorii, dar dacă cheagul apare pe picior, zona se poate umfla.

Poți verifica dacă suferi de trombofilie făcându-ți anumite teste de sânge. În România, dar nu numai, ești verificată prin teste de sânge pentru trombofilie în timpul sarcinii, numai dacă prezinți anumite riscuri. Aceste riscuri se traduc prin întreruperi de sarcină recurente, un istoric de trombofilie în familie sau dacă în trecut ai născut un bebeluș mai mic, ai născut înainte de termen, sau ai născut un copil mort.

Dacă știi că suferi de trombofilie sau dacă știi că există această boală în familie, asigură-te că îi spui acest lucru și medicului tău, de preferat la controlul prenatal sau la prima consultație după ce ai rămas însărcinată.

Ce complicații poate cauza trombofilia în sarcină?

Este extrem de important să se stabilească diagnosticul de trombofilie înainte de sarcină sau în primele săptămâni de graviditate deoarece această boală poate pune în pericol atât mama cât și fătul ce se dezvoltă în uter.

Trombofilia poate fi vinovată de restricția de creștere uterină sau poate afecta modul în care placenta furnizează cantitatea suficientă de nutrienți și oxigen fătului. Trombofilia poate spori riscul de preeclampsie, naștere prematură, avort spontan și nașterea unui făt mort.

Tratamentul trombofiliei

Tratamentul trombofiliei depinde de tipul de trombofilie de care suferi. Medicul tău îți va prescrie probabil aspirină, un medicament ce are proprietatea de a subția sângele pentru a reduce riscul coagulării excesive.

Un alt tratament este heparina cu greutate moleculară mică, un medicament ce acționează ca un anti coagulant pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa