Tricomoniaza la femei. Cum se manifestă și care este cel mai bun tratament

Ramona Dinescu
problemele-sexuale-totul-despre-mame

Tricomoniaza la femei este o boală cu transmitere sexuală destul de des întâlnită. Este cauzată de infecția cu un protozoar numit Trichomonas Vaginalis.

Chiar dacă simptomele acestei boli variază de la femeie la femeie, majoritatea persoanelor care sunt purtătoare a acestui parazit nu pot spune că sunt infectate.

Cât de des întâlnită este tricomoniaza la femei?

Tricomoniaza este cea mai comună boală cu transmitere sexuală ce poate fi vindecată. Conform cdg.gov, în Statele Unite ale Americii, peste 3,7 milioane dintre femei sunt infectate. Dintre acestea, numai 30%  au prezentat simptome ale acestei infecții. Infecțiile sunt mai des întâlnite la femei decât la bărbați, iar femeile mai în vârstă sunt mai predispuse decât cele tinere la infecția cu Tricomonas Vaginalis.

Cum se transmite tricomoniaza la femei?

Parazitul trece de la o persoană infectată la una sănătoasă prin intermediul actului sexual. La femei, cea mi des întâlnită parte a corpului ce se infectează este partea inferioară a tractului genital (vulva, vaginul, cervixul și uretra). La bărbați, cel mai adesea se infectează partea de dinăuntrul penisului (uretra). În timpul actului sexual, parazitul de obicei trece de la penis în vagin sau dintr-un vagin la penis. De asemenea, se poate răspândi ușor de la un vagin la altul. Nu este deloc obișnuit ca acest parazit să afecteze alte părți ale organismului precum mâinile, gura sau anusul.
Este destul de neclar însă de ce unele persoane infectate manifestă anumite simptome, iar altele nu. Probabil depinde de factori precum vârsta și sănătatea generală, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie. Persoanele infectate ce nu prezintă simptome pot fi purtătoare ale parazitului și pot răspândi infecția altor persoane sănătoase.

Tricomoniaza la femei. Semne și simptome

test

Aproximativ 70% dintre persoanele infectate cu Trichomonas Vaginalis nu prezintă nici un semn sau simptom. Atunci când tricomoniaza este simptomatică, acestea se clasifică de la o iritație ușoară la o inflamație severă. Unele persoane care manifestă simptome o fac la 5 până la 28 de zile de la infectare. Altele pot dezvolta simptome mult mai târziu, iar simptomele pot apărea și pot dispărea.

Femeile cu tricomoniază vor sesiza următoarele simptome:

  • Disconfort la urinare
  • O schimbare la nivelul scurgerilor vaginale (o scurgere mai lichidă sau cu un volum mai crescut) care pot fi transparente, albe, gălbui sau verzui cu un miros neobișnuit ca cel de pește.
  • Aceste simptome sunt accentuate mai ales când la nivel vaginal apare mâncărimea, senzația de arsură, roșeața și inflamarea.

Dacă ai tricomoniază, probabil că nu te vei simți bine nici în timpul actului sexual, iar fără tratament, infecția poate dura câteva luni sau chiar ani.

La ce complicații poate duce tricomoniaza?

Tricomoniza, mai spune Dr. Dumitrescu, crește riscul de a contacta și a răspândi și alte boli cu transmitere sexuală. De exemplu, tricomoniaza poate cauza o inflamație genitală care face mult mai ușoară infectarea cu HIV, sau răspândirea virusului HIV către partener.

Cum afectează tricomoniza femeia gravidă și bebelușul?

Femeia însărcinată infectată cu tricomoniază este predispusă la nașterea prematură. De asemenea, bebelușii născuți din mame infectate pot avea o greutate mică la naștere.

Află care sunt analizele recomandare înainte de a rămâne însărcinată.

Tricomoniaza la femei: Diagnostic și tratament

Tricomoniaza este imposibil de diagnosticat doar pe baza simptomelor. Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, medicul va cere o examinare fizică și un test de laborator.

Tricomoniaza se poate trata cu medicamente, niște pastile ce se administrează oral.

Persoanele care au urmat tratamentul pentru tricomoniaza, pot face din nou infecția, motiv pentru care tratamentul se recomandă ambilor parteneri.

Cum se poate preveni tricomoniaza?

Singura modalitate de prevenire a bolilor cu transmirete sexuală este lipsa sexului vaginal, anal sau oral. Orice persoană activă sexual poate urma aceste instrucții pentru a micșora riscul de infecție cu Trichomonas Vaginalis:

  • Să rămână într-o relație de lungă durată, monogamă, cu același partener sexual care are un rezultat negativ la testul pentru bolile cu transmitere sexuală.
  • Să folosească prezervative de fiecare dată când întreține relații sexuale. Rețină însă că paraziții pot afecta acele zone ce nu sunt acoperite de prezervativ.

O altă abordare ar fi să vorbești deschis cu partenerul tău și să-i prezinți îngrijorarea asupra bolilor cu transmitere sexuală. Împreună puteți lua cea mai bună decizie legată de viața voastră sexuală.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa