Uterul retrovers şi sarcina

Ramona Dinescu
uterul-retrovers-si-sarcina-totul-despre-mame

Uterul retrovers nu este o boală, ci mai degrabă o anomalie de poziționare a uterului. Din fericire, uterul retrovers nu ridică niciun fel de probleme nici ca să rămâi însărcinată, nici ca să duci la termen o sarcină.

Am fost depistată cu uter retrovers în timpul unui control ginecologic la 25 de ani și imediat m-am temut că nu voi putea avea copii. Am vorbit însă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, care m-a asigurat că nu este deloc așa. Lucru dovedit căci am susținut două sarcini, iar a doua oară am rămas gravidă dintr-o singură încercare.

Cauzele uterului retrovers

Uterul are o formă asemănătoare celei de pară și în mod normal este așezat în continuarea vaginului, în poziție ușor înclinată înainte, deasupra vezicii urinare. Uneori, la aproximativ 20% dintre femei, uterul este orientat ușor spre rect și este considerat uter retrovers. De cele mai multe ori această situație este genetică, adică te naști cu ea. Există și anumiți factori care influențează retroversia uterină. Printre aceștia se numără slăbirea ligamentelor pelviene asociate menopauzei sau unei sarcini anterioare. De asemenea, cicatricile unor răni din zona pelviană provenite în urma endometriozei, bolii inflamatorii pelvine sau salpingitei, pot duce la slăbirea acestor ligamente și pot fi asociate cu retroversia uterină.

Uterul retrovers este asimptomatic și de cele mai multe ori este depistat în timpul unui controlul ginecologic amănunțit. Există totuși anumite cazuri în care pacientele cu uter retrovers s-au plâns de dureri în timpul menstruației sau al contactului sexual.

Poți rămâne însărcinată dacă ai uter retrovers?

Conform medicilor și bazându-mă pe experiența mea, pot afirma cu tărie faptul că un uter retroves nu pune probleme de fertilitate. Așa cum spuneam, a doua oară am rămas gravidă dintr-o singură încercare, iar prima dată „m-am chinuit” două luni.

Este adevărat că din cauza poziției orientată către spate, spermatozoizii petrec mai mult timp pe drum și ajung puțin mai greu la țintă, însă acest lucru este minor.

Ceea ce trebuie discutat este faptul că dacă retroversia uterină este însoțită de anumite afecțiuni precum boala inflamatorie pelvină, pot apărea complicații serioase legate de fertilitate. De aceea, este indicat ca înainte de concepția unui copil să consulți un medic ginecolog care te va examina și va identifica eventualele probleme de fertilitate.

Uterul retrovers în timpul sarcinii

Legat de menținerea sarcinii, specialiștii afirmă cu tărie că uterul retrovers nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare deoarece nu pune în pericol dezvoltarea intrauterină a fătului. Odată formată sarcina, ea va continua să se dezvolte în mod normal până la final, în cazul în care nu apar alte complicații de altă natură, nelegate de retroversia uterină. În jurul celei de-a treia luni de sarcină, datorită faptului că bebelușul începe să crească, iar uterul să se mărească odată cu el, acesta din urmă se va „îndrepta” pentru a intra în abdomen.

Cu toate acestea, într-un procent extrem de mic, între a 12-a și a 14-a săptămână de sarcină, este posibil ca uterul să rămână în cavitatea pelviană, ceea ce duce la apariția unor dureri abdominale și la dificultăți de urinare. În acest caz, gravida trebuie monitorizată cât mai atent pentru a nu apărea alte complicații.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa