10 reţete rapide și apetisante pe care familia ta le va iubi

Mihaela Călin

Atunci când trebuie să găteşti pentru toată familia te poţi simţi ca şi cum ţi-ai mai luat un loc de muncă cu normă întreagă. Dar nu trebuie neapărat să fie aşa. Pe www.purewow.com am  descoperit o listă de 10 reţete rapide şi gustoase. Nu-ţi face griji: de asemenea, ne-am asigurat că nu sunt prea sofisticate, astfel încât să fie o plăcere şi pentru cine la pregăteşte.

Supă cremă de roşii cu crutoane

Ingrediente:

1 lingură de ulei de măsline

1 ceapă, tăiată cubuleţe

3 căţei de usturoi, tocaţi mărunt

1/4 linguriţă fulgi de ardei iute

1 frunză de dafin

2 cutii roşii întregi

1/2 ceaşcă smântână

1 lingură de zahăr brun

3/4 ceaşcă supă de legume puţin sarată

1 lingură de pătrunjel proaspăt, tocat, pentru garnitură

Pentru crutoanele cu brânză la grătar:

1 lingură de ulei de măsline

4 felii de pâine

2 linguri de unt

120 g brânză rasă

Mod de preparare:

Se încălzeşte uleiul de măsline la foc mediu, într-o tigaie cu grătar. Unge fiecare felie de pâine cu unt, doar pe o parte. Întoarce fiecare felie şi pune brânză deasupra, iar apoi o nouă felie de pâine unsă cu unt. Va rezulta un sandviş cu unt pe exterior şi brânză la mijloc. Pune aceste sandvişuri în tigaia cu grătar până când pâinea este aurie şi brânza topită, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Lasă la răcit timp de 1 minut, apoi taie pâinea în cuburi mici.

Într-o oală încălzeşte uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa, usturoiul, fulgii de ardei şi frunza de dafin şi căleşte-le, amestecând frecvent, până când ceapa devine translucidă, aproximativ 3-5 minute.

Se amestecă apoi cu roşiile la cutie, zdrobite în bucăţi mai mici. Se adaugă în supă şi zahărul brun. Se aduce la fierbere, se micşorează flacăra şi se fierbe până ce crema se îngroaşă uşor, aproximativ 8-10 minute. Îndepărtează frunza de dafin.

Cu ajutorul unui blender transformă compoziţia într-o cremă. Apoi se adaugă supa de legume şi se mai ţine pe foc aproximativ 2 minute. Se asezonează cu sare şi piper după gust.

Supa se serveşte imediat cu crutoane şi garnisită cu pătrunjel.

Pizza curcubeu cu blat de conopidă

Ingrediente:

1 conopidă medie

¼ ceaşcă parmezan

1 ou

¼ linguriţă de sare

½ linguriţă praf de usturoi

½ linguriţă busuioc sau rozmarin, tocat (sau uscat)

½ linguriţă oregano, tocat (sau uscat)

½ ceaşcă de sos de roşii

1 ceaşcă mozzarella

1 ceaşcă de ardei gras (galben, portocaliu, roşu, verde sau orice combinaţie)

½ căpăţână de broccoli

½ ceaşcă de ceapă roşie

¼ ceaşcă de porumb la conservă (opţional)

½ ceaşcă roşii, tăiate cubuleţe

Mod de preparare:

Incălzeşte cuptorul la 250 de grade C. Scoate tulpinile de conopidă şi taie-le bucăţele. Pune conopida într-un robot de bucătărie şi apasă de câteva ori până când conopida se mărunţeşte si seamănă cu textura orezului. Dacă nu ai un robot de bucătărie, poţi folosi o răzătoare sau o poţi tăia foarte fin. Pune conopida descoperită în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 4-5 minute. Las-o apoi să se răcească timp de cel puţin 4-5 minute (nu sări peste acest pas!). După ce s-a răcit uşor, pune-o într-un prosop de bucătărie şi stoarce din ea tot lichidul. Asigură-te că storci cât mai mult lichid posibil.

Combină conopida gătită cu oul, usturoiul, brânza şi condimentele. Se amestecă totul până se obţine o textură de aluat. Acest amestec se pune într-o tavă în care ai aşezat în prealabil hârtie de copt uşor unsă. Blatul se coace timp de aproximativ 10-15 minute (în funcţie de cuptor) sau până când devine auriu şi crocant. După ce blatul are o culoare aurie, scoate-l din cuptor şi pune deasupra sos de pizza, apoi brânza şi apoi legumele tocate. Pune pizza înapoi în cuptor pentru încă 12-15 minute.

Piept de pui cu guacamole învelit în bacon

Ingrediente:

2 bucăţi de piept de pui

6-8 felii de bacon

Pentru guacamole:

1 avocado, tăiat în jumătate

1 roşie mare, tăiată cubuleţe şi fără sâmburi

½ ardei, fără seminţe şi tocat mărunt

2 linguri de coriandru tocat

Sucul de la o jumătate de lămâie

¼ linguriţă sare

¼ linguriţă de piper negru

Mod de preparare:

Încălzeşte cuptorul la 200 grade C. Într-un castron mediu, amestecă avocado cu roşiile, ardeiul iute, coriandrul, sucul de lămâie, sarea şi piperul. Se amestecă până se combină complet aromele. Se lasă deoparte.

Pieptul de pui se condimentează uşor cu sare şi piper. Taie fiecare bucată de piept de pui pe orizontală, dar nu până la celălalt capăt. Doar cât să faci un mic buzunar în pui. Umple fiecare bucată de piept de pui cu amestecul de guacamole. Împachetează strâns fiecare piept cu 3-4 felii de bacon. Încălzeşte o tigaie mare la foc mediu spre mare. Se gătesc bucăţile de pui timp de 2 minute pe fiecare parte. Apoi se pune tigaia în cuptorul preîncălzit, timp de 15 minute. Înainte de servire lasă mâncarea să se odihnească timp de cel puţin 5 minute.

Chiftele cu mămăligă

Ingrediente:

Pentru chiftele:

1 lingură de ulei de măsline

1 ceapă tocată

2 căţei de usturoi, tocaţi

¼ ceaşcă de parmezan ras, plus un pic pentru garnitură

½ ceaşcă de pătrunjel proaspăt, tocat, plus un pic pentru garnitură

½ linguriţă oregano uscat

1 ou mare

1 kg carne de vită

¾ ceaşcă pesmet

Sare şi piper proaspăt măcinat

2 ½ ceşti de sos de roşii

Pentru mămăligă

1 cană de lapte integral

1 cană mălai

3 linguri de unt

Sare şi piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Într-o tigaie mică, se încălzeşte uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa şi se găteşte până se înmoaie, de la 3 la 4 minute. Se adaugă usturoiul şi se sotează până începe să miroasă, cca. 1 minut. Se lasă deoparte să se răcească la temperatura camerei.

Într-un castron mediu, amestecă ceapa răcită cu parmezanul, pătrunjelul, oregano, oul şi carnea de vită. Amestecă până la omogenizare. Adaugă pesmetul şi asezonează cu sare şi piper, apoi amestecă din nou.

Încălzeşte cuptorul la 190 grade C. Pune hârtie de copt într-o tavă şi unge-o generos cu ulei. Ia cu o lingură din amestecul de carne şi formează chiftele cam de 2,5 cm diametru. Aranjează-le uniform pe hârtia de copt pregătită. Chiftelele se ţin la cuptor 20-25 de minute, până sunt complet coapte. Se toarnă sosul de roşii peste chifteluţe, şi se mai ţin la cuptor încă 10 minute.

Pregătirea mămăliguţei

Aceasta este o reţetă de mămăligă cu lapte, dar poţi să o faci şi doar cu apă. Pune laptele şi 3 căni de apă la fiert, într-o oală, la foc mediu. Se amestecă în mămăligă pentru a evita să se prindă pe fundul oalei. Este gata când întregul lichid este absorbit, în 15-20 de minute. Pune mămăliga în farfurii, iar peste toarnă chiftelele cu sos. Garniseşte cu pătrunjel şi parmezan. Se serveşte imediat.

Tortellini cu şuncă şi brânză

Ingrediente:

1 lingură de unt

1 ceaşcă cu ceapă tocată

8 felii de şuncă

1 ceaşcă supă de pui

Sare şi piper, după gust

1 pachet tortellini (proaspăt sau congelat)

1/2 ceaşcă de mazăre congelată, cu bobul mic

1/4 ceaşcă smântână

1 ceaşcă brânză mozzarella

Mod de preparare:

Se topeşte untul într-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugă ceapa tăiată cubuleţe şi găteşte-o până devine translucidă. Adaugă şunca. Lasă mâncarea pe foc aproximativ 5 minute, timp în care amestecă în continuu. Adaugă supa de pui şi tortellini. Se condimentează cu sare şi piper. Amestecă bine şi lasă să fiarbă. Acoperă cu un capac, apoi dă focul la mic. Se fierbe 15 minute sau până când tortellini sunt moi. Îndepărtează capacul şi adaugă mazărea congelată şi smântâna. Se ia de pe foc şi se amestecă cu 1/2 cană de brânză. Presară restul de brânză uniform peste partea de sus. Aşază tigaia în cuptor, sub grill, până când se topeşte brânza. Urmăreşte tot timpul mâncarea, astfel încât să nu se ardă în cuptor!

Pui prăjit cu morcovi

Ingrediente:

4 pulpe de pui

1/2 kilogram de morcovi, curăţaţi şi tăiaţi. Morcovii mici pot fi lăsaţi întregi, morcovii mari pot fi tăiaţi în jumătate sau în sferturi.

1 ceapă mare, tăiată în opt

1 căpăţână de usturoi

4 linguri ulei de măsline

1 lingură rozmarin proaspăt, tocat

Sare şi piper proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare:

Încălzeşte cuptorul la 220 grade C. Aranjează morcovii şi ceapa într-un singur strat pe o hârtie de copt unsă. Se taie capătul de la căpăţâna de usturoi şi se aruncă. Restul căpăţânei pune-o în tavă. Se pun 2 linguri de ulei de măsline peste legume. Se asezonează cu rozmarin, sare şi piper. Pune pulpele de pui deasupra legumelor. Freacă fiecare pulpă de pui cu o linguriţă de ulei de măsline. Asezonează cu sare şi piper. Mâncarea se ţine în cuptor până când pielea de pui devine aurie, iar morcovii sunt moi, de la 15 la 20 de minute.

Supă de cartofi cu broccoli şi brânză

Ingrediente:

1 lingură de unt

1 ceapă medie, tocată mărunt

3 cartofi mari, tăiaţi cubuleţe

4 ceşti de supă de pui

½ linguriţă sare

6 ceşti bucheţele de broccoli

3 ceşti de lapte integral

3 ceşti de caşcaval

2 linguri făină

1 linguriţă piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Se topeşte untul într-un oală, la foc mediu. Adaugă ceapa şi căleşte-o timp de 4-5 minute, până când se înmoaie, amestecând ocazional. Adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe, supa de pui şi sarea. Adu la fierbere, apoi lasă cartofii să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 8 minute sau până când sunt moi şi uşor de perforat cu o furculiţă. Cu ajutorul unui blender pasează supa până când ajunge la consistenţa pe care o doreşti. Adaugă bucheţelele de broccoli şi laptele şi pune din nou supa la fiert. Se micşorează flacăra şi se găteşte timp de 5-7 minute sau până când broccoli este al denté.

Amestecă brânza cu făina şi adaugă compoziţia în supă, dar treptat. Aşteaptă să se topească brânza din supă înainte de a adăuga următoarea tranşă. Se condimentează cu piper negru şi sare după gust.

Burger Quesadilla

Ingrediente:

Pentru burger:

500 g carne de vită

¼ ceapă, tăiată cubuleţe

2 căţei de usturoi, presaţi

2 linguriţe seminţe de coriandru măcinate

½ linguriţă de chimen

¼ linguriţă pudră de chili

Sare

Pentru topping-uri:

4 foi de tortilla

1 cană amestec de brânză, dată de răzătoare

¼ cană de porumb din conservă, scurs

1 ardei iute, fără seminţe şi tăiat felii

1 roşie

½ avocado

Pentru dressing:

2 linguriţe maioneză

Sare

½ linguriţă praf de chili

Un praf de paprika

Mod de preparare:

Pune ingredientele pentru burger intr-un vas şi amesteca foarte bine, până când toate ingredientele sunt încorporate în întregime. Încălzeşte tigaia la foc mediu şi adaugă puţin ulei vegetal. Formează doi burgeri şi încearcă să-i lăţeşti, astfel încât să se potrivească în tortilla. (Carnea de vită se micşorează în timpul gătirii.) Găteşte burgerii pe ambele părţi. În timp ce acestia sunt pe foc, pregăteşte topping-ul. Scoate burgerii şi lasă-i deoparte. Scurge sucul din tigaie, lăsat de burgeri şi adaugă 4 foi de tortilla. Presară brânza între cele patru tortilla, în mod egal. Găteşte foile de tortilla la foc mediu până când devin crocante, iar brânza se topeşte. Opreşte focul. Pune boabele de porumb pe două dintre foile de tortilla. Acestea constituie baza. Apoi pune burgerii deasupra şi continuă cu feliile de ardei, de roşii şi de avocado.

Pune într-un borcan cu capac ingredientele pentru dressing şi agită bine. Toarnă apoi peste burgeri. Încheie aceşti burgeri suculenţi cu celelalte foi de tortilla.

Pizza taco

Ingrediente:

1 aluat de pizza făcut în casă

1 ceaşcă fasole la conservă

450 g carne de vită slabă

1 lingură de ulei de măsline

2 ceşti caşcaval ras

1 ceapă mică tocată

2 căţei de usturoi tocaţi

2 linguri condimente pentru taco

Toppinguri opţionale:

1/2 ceaşcă de salată iceberg

1/2 ceaşcă de roşii

1/4 ceaşcă de măsline negre

1/4 ceaşcă ceapă verde

1/2 ceaşcă salsa

Smântână

Mod de preparare:

Încălzeşte cuptorul la 260 grade C. Întinde aluatul de pizza şi pune-l într-o tavă rotundă pentru cuptor. Coace aluatul de pizza timp de aproximativ 5 până la 7 minute, până când începe să devină puţin auriu.

În acest timp pune uleiul de măsline într-o tigaie, iar când este fierbinte adaugă ceapa şi usturoiul. Se călesc până când ceapa devine translucidă. Adaugă în tigaie carnea de vită şi condimentele pentru taco. Lasă mâncarea pe foc până când carnea de vită este gătită.

Împrăştie fasolea boabe peste aluatul de pizza, apoi pune deasupra amestecul de carne de vită. Adaugă la final caşcavalul ras. Pune pizza înapoi în cuptor şi coace-o încă 5 până la 10 minute sau până când brânza se topeşte şi blatul este auriu. Finalizează pizza cu restul de topping: salată verde, roşii, ceapă verde şi măsline. Se poate servi cu salsa şi smântână.

Bucăţele de pui cu sos de muştar şi miere

Ingrediente:

600 g piept de pui tăiat bucăţele

3 ouă mari

1 cană de făină

1 linguriţă sare

1 linguriţă paprika

1 linguriţă pudră de ceapă

1 linguriţă pudră de usturoi

Piper proaspăt măcinat

2 ceşti fulgi de cocos neîndulciti

Pentru sosul de muştar:

1/2 ceaşcă muştar de Dijon

1/2 ceaşcă de miere

3 linguri de maioneză

1 lingură seminţe de muştar (opţional)

Sare şi piper

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele pentru sosul de muştar într-un borcan cu capac şi agită bine. Acest dressing poate fi făcut dinainte şi depozitat în frigider până la o săptămână.

Încălzeşte cuptorul la 220 grade Celsius. Într-un castron mic bate cele 3 ouă. Într-un al doilea castron amestecă făina, sarea, boia de ardei, praful de ceapă, praful de usturoi şi piperul. Amestecă bine ca să nu rămână cocoloaşe de făină. Într-un al treilea castron, adaugă fulgii de cocos.

Sărează uşor bucăţile de pui. Apoi înmoaie-le mai întâi în ouăle bătute şi apoi prin amestecul de făină şi din nou în ouă, iar la final prin fulgii de cocos. Aranjează bucăţile de pui într-o tavă unsă cu ulei. Se ţin la cuptor 20 de minute sau până când capătă o culoare aurie. Se servesc cu sos de muştar.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa