Ți-a mai rămas cozonac? Transformă-l în cea mai bună budincă de cozonac!

Cristina Călin, redactor
budincă de cozonac

În tot vălmășagul cumpărăturilor de sărbători se poate întâmpla să cumperi mai multă mâncare decât aveți nevoie. Te trezești că mai aveți dulciuri, carne și chiar sarmale cât să mai hrănești o familie încă o săptămână. Este păcat să le arunci! Cu puțină imaginație le poți transforma în alte preparate la fel de delicioase ca cele originale. Îți prezentăm azi o rețetă interesantă de budincă de cozonac cu care vei strânge la masă întreaga familie.

Cozonacul nu se strică așa de repede, doar că se întărește și nimeni nu mai vrea să îl mănânce. După ce îl plimbi peste tot prin bucătărie, de obicei, ajunge la coșul de gunoi pentru că nu știi ce să faci cu el. În doar 5 minute îl poți transforma într-un alt desert cremos și extraordinar de bun: budinca de cozonac. Ai grijă să nu fie mucegăit sau să aibă gustul la fel de bun. Iată rețeta mai jos:

Budincă de cozonac

Ingrediente

750 g cozonac vechi

200 ml smântână pentru gătit

2 ouă mari

500 ml lapte

esență de vanilie

Opțional

merișoare

nuci

alune

migdale

fructe confiate

Mod de preparare

Se feliază cozonacul sau se rupe în bucăți mici. Se așează într-o tavă având grijă să fie acoperită toată. Se pot pune mai multe straturi, dar este de preferat să pui unul singur pentru ca să se poate hidrata mai bine. Tava trebuie să fie suficient de înaltă pentru a cuprinde toată compoziția.

Ouăle se bat bine cu o furculiță, apoi se adaugă smântâna lichidă. Se amestecă până se omogenizează. Apoi se adaugă laptele și esența de vanilie. Această compoziție se toarnă peste cozonac având grijă să acopere foarte bine toate bucățile și să mai și rămână. Practic, cozonacul va fierbe în acest amestec. Dacă lichidul este insuficient se mai adaugă lapte.

Budincă de cozonac. Folosiți-vă imaginația

De aici, fiecare are libertatea de a-și folosi imaginația și pofta. Poți înlocui tot laptele de vacă sau doar parțial cu lapte vegetal de preferat de migdale sau de cocos, pentru a-i da budincii un gust aparte. Se înlocuiește parte în parte. Se poate adăuga esență de rom sau de citrice.

Deasupra compoziției se presară orice fel de fructe confiate, nuci, alune, migdale, caju, fistic, coajă de portocală rasă foarte fin, merișoare. Există variante de budincă de cozonac cu bucăți de unt puse deasupra. O poți alege, depinde de câte calorii vrei să aibă în final desertul tău.

Tava cu această budincă de cozonac se dă la cuptorul preîncins la temperatură medie, aproximativ 180ºC, pentru circa 30 de minute. Se verifică din când în când dacă nu cumva cozonacul nu a înghițit tot lichidul. În acest caz se mai adaugă lapte.

Se scoate și se lasă să se răcească. Se poate servi cu frișcă, cu înghețată de vanilie, cu cremă de mascarpone sau simplu.

Pentru ocaziile speciale, se poare prepara direct în boluri termorezistente de 150 g, cât reprezintă o porție. Se poate decora cu fructe de pădure proaspete.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa