3 rețete pentru mame grăbite

Raluca Dumitrică
Tort cu portocale
Tort cu portocale şi mascarpone, un deliciu

Trei rețete testate în bucătăria proprie pentru un meniu pe care îl puteţi pregăti foarte uşor de sărbători!

Ați avut o perioadă aglomerată la serviciu? Cei mici v-au solicitat atât de mult în ultimul timp, încât aţi amânat pe termen nedeterminat până şi o minimală curăţenie de toamnă? Noi vă sfătuim să nu renunţaţi, însă, la pregătirea unei mese delicioase de sărbători. Cele câteva propuneri gastronomice testate personal în bucătăria mea mereu plină de ochişori curioşi, aperitiv, fel principal şi desert, pot fi încercate şi de voi, iar rezultatul va asigur că va fi unul surprinzător de bun!

Prima regulă înainte de gătit: faceţi o pauză de Facebook

Înainte de a vă apuca de pregătit bunătăţile pentru masa de sărbătoare, ar fi bine să ţineţi cont de următorul sfat: renunţaţi temporar la Facebook! Sunt sigură că şi peretele vostru de Facebook este plin de poze apetisante cu tot felul de preparate specifice acestei perioade a anului sau cu coşuri ticsite de cumpărături, doldora de ingrediente care mai de care mai sofisticate pentru un meniu ravisant, la citirea căruia ne plouă direct în gură. Deoarece nu are rost să fiţi invidioase pe prietenele voastre, care anul acesta poate au fost puţin mai organizate sau au beneficiat de un ajutor nesperat, cel mai bine este să faceţi această pauză de Facebook, pentru a nu va pierde motivaţia de a pregăti câteva bunătăţi pentru masa de Crăciun şi cea de Revelion. Aşa vă puteţi concentra mai bine pe propriile rezoluţii culinare şi purcede mai cu avant în secţiunea food & beverages destinată familiei voastre.

Quiche lorraine sau tarta cu de toate, o reţetă cu care nu ai cum să dai greş

O bună prietenă pasionată ca şi mine de gastronomie mi-a furnizat nu demult o reţetă minunată de quiche lorraine, reţetă savuroasă şi uşor de făcut. Partea aparent complicată din această reţetă este cea a aluatului, care poate constitui baza unor tarte delicioase, atât dulci, cât şi sărate. Pentru că este un preparat uşor de pregătit, deloc costisitor şi cu aspect îmbietor, sunt sigură că această tartă va deveni în curând şi preferata voastră. Un alt avantaj al acestei reţete este că va fi îndrăgită nu numai de musafiri, ci şi de copilaşii voştri, care vor devora tarta cea gustoasă imediat.

Aluat: 150 de grame de unt, 300 de grame de făină, un praf de sare, 2 gălbenuşuri, puţină apă caldă, pentru omogenizare.
Se taie untul cubuleţe şi se amestecă într-un bol cu făina şi cu cele două gălbenuşuri de ou. În compoziţia astfel obţinută adăugaţi puţină apă călduţă, pentru o omogenizare perfectă şi pentru ca aluatul să fie elastic şi să se poată modela cu mâna. Dacă vi se pare că este prea lipicios, mai puneţi un praf de făină, ca să obţineţi acea elasticitate de care vă ziceam. Aluatul se lasă în frigider aproximativ 30 de minute, după care se scoate şi se întinde cu sucitorul pe o planşetă, pentru a avea ca rezultat o foaie potrivit de subţire, pe care o veţi aşeza într-o fomă de tartă, în prealabil unsă cu unt şi tapetată cu făină.

Compoziţie: aici este cea mai interesantă parte a reţetei, pentru că în compoziţie puteţi să puneţi tot felul de ingrediente, care mai de care mai gustoase. O variantă ar fi să faceţi tarta cu peşte, amestecând peştele preferat (din conservă, afumat sau proaspăt, anterior pregătit la cuptor şi verificat atent de oase) cu 6 ouă întregi, 400 de grame de iaurt, sare şi piper după gust, o ceapă verde tăiată mărunt şi câteva linguri de suc de roşii. O altă variantă ar fi să înlocuiţi peştele cu un amestec de brânzeturi, dar şi cu piept de pui sau cu bacon, iar rezultatul va fi la fel de gustos. Amestecul astfel preparat se toarnă în forma de tartă în care aţi pus aluatul şi se pune în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. Când tarta prinde o frumoasă tentă de rumen şi când compoziţia este suficient de închegată încât nu mai termura la atingerea vasului, tarta este gata de scos din cuptor.

Friptura de porc la cuptor, un fel principal clasic, dar care nu se va demoda prea curând

Friptura
Friptura de porc, deloc demodată

Ştiu că veţi spune că friptura de porc e o banalitate, dar nu puteţi să negaţi faptul că este un fel de mâncare gustos, care nu va ieşi prea repede din uz. Pentru a face o friptură apetisantă aveţi nevoie de o bucată mare de pulpă de porc, usturoi, mirodenii, vin şi ulei de măsline. Puneţi pulpa de porc într-o tavă şi, ca să se facă mai repede, tăiaţi-o felii şi împănaţi-o cu rozmarin, căţei de usturoi, cimbru, coriandru şi foi de dafin. Presăraţi sare şi piper peste carne, stropiţi-o cu vin şi ulei de măsline, urmând ca în tavă să adăugaţi două căni de apă. Introduceţi tava în cuptorul încălzit la 180 de grade şi lăsaţi-o acolo aproximativ o oră şi jumătate. Verificaţi în permanenţă friptura, să nu se usuce, completând apa când aceasta se împuţinează.
La această friptură se potriveşte perfect o garnitură de cartofi la cuptor, pe care eu o fac în felul următor: cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe sau rondele se pun într-o tavă împreună cu ceapa tăiată julienne şi unt porţionat cubuleţe, până când aceştia se rumenesc, dar sunt şi moi, în acelaşi timp. Untul şi ceapa le vor da cartofilor o aromă dulceagă, pe care cei mici o vor adora.

Tort cu mascarpone şi portocale fără coacere: simplu şi delicios

Tort cu portocale
Tort cu portocale şi mascarpone, un deliciu

Să prepari un tort poate fi, uneori, o operaţiune extrem de complicată. Blatul nu iese întotdeauna pufos, după ce creşte frumos în cuptor se pleoşteşte imediat când părăseşte zona caldă sau rămâne uneori crud în diverse locuri, deşi te-ai asigurat că aluatul e făcut înţepându-l cu scobitoarea de nenumărate ori. Pentru că ştiu din propria experienţă cât de greu este să reuşeşti să faci un tort perfect, vă recomand această reţetă simplă de tort cu mascarpone şi portocale, fără coacere, reţetă răcoritoare şi perfectă pentru sezonul sărbătorilor.

Blat: 400 de grame de biscuiţi (aici puteţi pune ori biscuiţi Popular, ori biscuiţi digestivi sau chiar Petit Beurre, important este să alegeţi unii care să nu aibă coloranţi sau conservanţi), 200 de grame de unt, 3 linguri de zahăr brun.
Amestecaţi toate aceste ingrediente cu mâna până obţineţi o compoziţie omogenă pe care o veţi repartiza uniform pe fundul unei tăvi de tort cu pereţii detaşabili.
Crema: 3 sau 4 cutii de mascarpone a câte 250 de grame, în funcţie de cât de înaltă este tava, 2 cutii de brânză proaspătă de vaci, tartinabilă (aproximativ 400 de grame), zeama de la o portocală sau câteva linguriţe de lichior de portocale, coaja rasă de la 2 portocale, vanilie, 6 linguri de zahăr brun.

Toate se amestecă până când compoziţia se omogenizează perfect, urmând să puneţi crema astfel preparată în tava cu biscuiţii transformaţi în blat. Puneţi tortul la frigider, de preferat cu o zi înainte de a-l servi la masa festivă de Crăciun sau de Revelion, ornându-l cu felii de portocale sau chiar cu câteva linguriţe de coajă de portocală.

Gata, acum poate să vină Crăciunul! 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa