Cartofi moldoveneşti la cuptor. Rețetă ca la bunica acasă

Raluca Dumitrică
cartofi moldovenești la cuptor
Toată lumea face cartofi prăjiţi. Dar reţeta bunicii mele din Moldova este de departe cea mai bună! Iată cum se fac niște cartofi moldovenești.

Cartofi moldovenești – Cei mai buni cartofi prăjiţi sunt, evident, cartofii din copilărie!

Cartofi moldovenești la cuptor
Rețeta bunicii pentru cartofi moldovenești este delicioasă!

Toată lumea face cartofi prăjiţi. Mai uscaţi sau mai moi, mai rumeniţi sau mai puţin prăjiţi, cartofii pregătiţi prin tigaie sunt gustoşi, oricum ar fi. Dar reţeta bunicii mele din Moldova este de departe cea mai bună! Iată de ce!

Bunica = bunătăţi culinare. Cartofi moldovenești la cuptor

Cand mă gândesc la bunica mea maternă mă gândesc, inevitabil, (şi) la mâncare. Nici n-am cum să nu fac asta, dacă ţin cont de faptul că bunica e născută şi crescută în ţinutul alivencelor, al borşului şi al smântânii turnate generos pe orice fel de mâncare. Mi-e dor îngrozitor de plăcintele ei poale-n brâu, de pasca şi de cozonacii care miroseau de la o poştă atunci când se rumeneau frumos în cuptoarele gigantice aflate în curte şi care ne chemau mai repede de la joacă în preajma Crăciunului şi a Paştelui. Dor îmi e şi de carnea de porc făcută după o reţetă moştenită din străbuni la afumătoarea motiv de mândrie a familiei. Carnea intra apoi în niste borcane secrete pline cu unturi, pe care bunica le scotea ca un prestidigitator când nici nu te aşteptai, doar ca să-i îmbuneze gastronomic pe nepoţii sclifosiţi.

Cartofi moldovenești la cuptor. Cartofii prăjiţi ai bunicii sunt cei mai buni!

Cu toate astea, felul de mâncare pe care l-aş putea mânca la orice oră din zi şi din noapte, fără să fac mofturi, este format dintr-o combinaţie de cartofi prăjiţi cu ou şi brânză rasă. Dragostea asta pentru neaoşa potrivire de ingrediente se datorează bunicii mele, care ne pregătea cam de două ori pe săptămână acest fel, în vacanţa mare pe care o petreceam inevitabil la ea. Noi, copiii, ne aşezam pe marginea patului din bucataria de vară a bunicii, aşteptând nerabdători să se rumenească cartofii ce fuseseră în prealabil înăbuşiţi în tuci, după care înghiţeam în sec când bunica răsturna peste ei ouăle prăjite şi gălbenuşul lor portocaliu se răsfira deasupra barabulelor aburinde. În vârf de tot trona apoteotic brânza de putină sau caşul frământat, iar timp de 10-15 minute, cât dura îngurgitarea cartofilor, liniştea se aşternea peste cameră, semn că nici de data aceasta bunica nu greşise reţeta cea banală, dar atât de gustoasă. Uneori, Maileana, cum îi spuneam noi, îşi punea separat o porţioară peste care turna un mujdei cremos, ce ne părea mai apetisant decât ce aveam noi în farfurie, dar ştiam că sunt zilele în care ţine post şi n-am fi vrut să o lăsăm fără mâncare atentând la bucatele ei.

Reţeta de cartofi moldoveneşti la ceaun (pentru patru porţii)

Cartofi moldovenești – Ingrediente: 1 kg de cartofi, 100 ml de ulei de floarea soarelui, 4 ouă, 200 gr de telemea veche de oaie, sare

Cartofi moldovenești – Preparare: Se curăţă şi se spală cartofii, după care se taie in felii şi mai apoi pe lungime, în bucăţi nu foarte subţiri. Ceaunul în care am pus uleiul se pune pe foc până când uleiul se încinge cum trebuie (putem pune de probă un cartof şi dacă sfârâie uleiul înseamnă ca e gata), punem cartofii, aruncăm un praf de sare şi acoperim cu un capac. Îi intoarcem periodic ca să se facă pe toate parţile, după care luam capacul şi îi lasăm să se rumenească frumos. Îi scoatem cu o paletă pe un platou, după care punem deasupra ouăle prăjite în tigaie. Radem peste tot telemea de oaie şi ne aşezăm cu toţii la masă. Poftă bună!

Cartofi moldovenești – Reţetele merg mai departe

Astăzi bunica nu mai are timp să facă aceşti cartofi prăjiti; e prea bătrână şi prea bolnavă ca să ne mai ofere această bucurie. Cu toate astea, eu promit să nu uit reţeta atât de savuroasă a cartofilor moldoveneşti coloraţi în portocaliu şi alb-gălbui şi sper să mă văd peste ani şi ani într-o bucătărie de vară, înconjurată de prichindei pofticioşi, care să aştepte cuminţi ca bunica lor să le aşeze masa.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa