Ce tipuri de peşte sunt mai potrivite pentru copii

Marina Rosenfeld
peşte potrivit pentru copii
Părinții trebuie să fie atenți la proveniența peștelui pe care îl gătesc.

Există peşte potrivit pentru copii și există altele pe care trebuie să le evite chiar și adulții. Introducerea peştelui în dieta copilului este un mod minunat de a asigura nutrienţi esenţiali, spun medicii de la American Academy of Pediatrics (Council on Environmental Health).

Sunt tipuri de peşte pe care copiii nu ar trebui să le consume sau oricum sunt recomandate în cantitaţi mici pentru a evita expunerea la mercur.

Cât peşte ar trebui să mănânce un copil ?

Pe lângă proteine şi minerale, peştele mai conţine grăsimi sănătoase cum ar fi acid dososahexaenoic sau DHA care este foarte important pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos şi a vederii.

Copiii ar trebuis să consume cantităţi mici de peşte, cam o dată sau de două ori pe săptămână. Mai exact, recomandările sunt următoarele:

VârstaCantitatea
2-3 ani28 g
4-7 ani56 g
8-10 ani105 g
de la 11 ani120 g

De ce unii peşti sunt mai potriviţi ca alţii ?

Mercurul

Unele lacuri şi râuri sau chiar oceane pot fi contaminate cu mercur. Aceste metal apare natural şi este eliberat în aer de combustibilii fosili ce ard, de gunoi şi de fabrici. Când ajunge în apă, bacteriile îl transformă în forma cea mai periculoasă, metilmercur, aceasta ajunge în peşte şi consumat de copil îl poate afecta neurologic.

Vestea bună este că în general în ape poluanţii ca dioxina au scăzut în ultimii ani, dar mai pot exista pe alocuri. Depinde de zonă.

Dacă vă place să mergeţi la pescuit şi să mâncaţi ceea ce prindeţi, verificaţi cu localnicii sau chiar cu departamantul de sănătate publică local cât de contaminați sunt peștii.

Peşte potrivit pentru copii. Ce trebuie evitat

Cel mai bun este tonul bucăţi şi poate fi consumat de copii cam de 2-3 ori pe săptămână. Tonul roşu este mai bun decât cel galben care poate fi consumat cam o dată pe săptâmână.

Somonul, păstrăvul şi heringul nu prea conţin mercur, dar au DHA atât de bun pentru creier. Mai sunt recomandații creveţii, cosul, sardinele, midiile.

Sunt de evitat:

  • Rechinul
  • Peştele sabie
  • Macroul
  • Marlinul
  • Tonul albastru

De reţinut: Peştele e un element important din dieta copiilor, e hrănitor şi delicios.

Degeţele crocante de peşte

Ingrediente pentru 4 persoane:

400 g de file de pește alb • 100 g de făină albă • 2 ouă • 200 g de pesmet alb • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui • 2 linguri de unt • 1 buchet de broccoli proaspăt sau 200 g congelat • 1 buchet de conopidă proaspătă sau 200 g congelată • 3-4 morcovi tineri • 1 linguriță de sare

Mod de preparare:

Se taie fileurile de pește în fâșii cu lungimea de 5-6 cm și grosimea de 2 cm. Se amestecă făina cu puțină sare și se varsă pe o farfurie. Într-un bol mare se bat ouăle cu o lingură de apă și puțină sare. Se pune pesmetul într-o farfurie.

Se pune la fier o oală cu 3 l de apă și restul de sare. Se taie conopida și broccoli în buchețele mici, iar morcovii se taie în felii de 1 cm grosime. Se opărește conopida timp de 7-8 minute, apoi se scoate sub un jet de apă rece. Se pune broccoli și se lasă 5-6 minute, procedând apoi ca și cu conopida. Într-un alt vas se pun morcovii cu 1,5 l de apă și puțina sare la fiert, iar după 15 minute se procedează ca și cu celelalte legume.

Cuptorul se preîncălzește la temperatura de 200-210°C. Fâșiile de pește se trec prin făină, apoi prin ou, iar apoi prin pesmet, acoperindu-le uniform. Se unge o tavă pentru cuptor cu puțin ulei, apoi se așează fâșiile de pește, stropindu-le și pe acestea cu puțin ulei.

Se dă tava la cuptor și se lasă 6-7 minute, până când peștele capătă o culoare aurie. Se încălzește puțin untul, cu care apoi se stropesc legumele. Degețelele de legume se servesc calde cu legumele alături.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa