Ce tipuri de peşte sunt mai potrivite pentru copii

copil peste mancare

Ce tipuri de peşte sunt mai potrivite pentru copii. Introducerea peştelui în dieta copilului este un mod minunat de a asigura nutrienţi esenţiali, spun medicii de la American Academy of Pediatrics (Council on Environmental Health).

Sunt tipuri de peşte pe care copiii nu ar trebui să le consume sau oricum sunt recomandate în cantitaţi mici pentru a evita expunerea la mercur.

Cât peşte ar trebui să mănânce un copil ?

Pe lângă proteine şi minerale, peştele mai conţine grăsimi sănătoase cum ar fi acid dososahexaenoic sau DHA care este foarte important pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos şi a vederii. Copiii ar trebuis să consume cantităţi mici de peşte, cam o dată sau de două ori pe săptămână. Mai exact, recomandările sunt următoarele:

28 de g de la 2-3 ani

56 de g de la 4-7 ani

105 g de la 8-10 ani

120 de g de la 11 ani

De ce unii peşti sunt mai potriviţi ca alţii ?

Mercurul

Unele lacuri şi râuri sau chiar oceane pot fi contaminate cu mercur. Aceste metal apare natural şi este eliberat în aer de combustibilii fosili ce ard, de gunoi şi de fabrici. Când ajunge în apă, bacteriile îl transformă în forma cea mai periculoasă, metilmercur, aceasta ajunge în peşte şi consumat de copil îl poate afecta neurologic.

Vestea buna este că în general în ape poluanţii ca dioxina au scăzut în ultimii ani, dar mai pot exista pe alocuri. Depinde de zonă.

Dacă vă place să mergeţi la pescuit şi să mâncaţi ceea ce prindeţi, verificaţi cu localnicii sau chiar cu departamantul de sănătate publică local cât de contaminați sunt peștii.

Ce tipuri de peşte sunt mai potrivite pentru copii. Cei mai buni peşti

Tonul

Cel mai bun este tonul bucăţi şi poate fi consumat de copii cam de 2-3 ori pe săptămână. Tonul roşu este mai bun decât cel galben care poate fi consumat cam o dată pe săptâmână.

Somonul, păstrăvul şi heringul nu prea conţin mercur, dar au DHA atât de bun pentru creier. Mai sunt recomandații creveţii, cosul, sardinele, midiile.

Sunt de evitat:

Rechinul

Peştele sabie

Macroul

Marlinul

Tonul albastru

De reţinut:

Peştele e un element important din dieta copiilor, e hrănitor şi delicios.

Degeţele crocante de peşte

Te invităm să încerci reţeta de degeţele crocante din peşte alb servite cu legume!

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 400 g de file de peste alb
  • 100 g  de faina alba
  • 2 oua
  • 200 g de pesmet alb
  • 1 lingura  de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de unt
  • 1 buchet de broccoli proaspat sau 200 g congelat
  • 1 buchet de conopida proaspata sau 200 g congelata
  • 3-4 morcovi tineri
  • 1 lingurita de sare

Mod de preparare:

Taiati fileurile de peste in suvite cu lungimea de 5-6 cm si grosimea de 2 cm. Amestecati faina cu putina sare si asezati-o pe un platou sau farfurie. Bateti ouale cu o lingura de apa si inca putina sare intr-un bol larg. Asezati pesmetul pe un platou sau farfurie.

Puneti o oala cu 3 L de apa si restul de sare la fiert. Taiati conopida si broccoli in buchetele mici, iar morcovii taiati-i in bete ori felii de 1 cm grosime. Opariti conopida timp de 7-8 minute, apoi scoateti-o sub un jet de apa rece. In locul acesteia opariti broccoli timp de 5-6 minute, procedand apoi ca si cu conopida. Intr-un alt vas puneti morcovii cu 1,5 L de apa si putina sare la fiert, iar dupa 15 minute procedati ca si cu celelalte legume.

In timp ce opariti legumele, incingeti cuptorul la temperatura de 200-210°C.

Tavaliti fasiile de peste prin faina, apoi prin ou, iar apoi prin pesmet, acoperindu-le uniform peste tot. Stropiti o tava pentru cuptor cu putin ulei, apoi asezati fasiile de peste, stropindu-le si pe acestea cu putin ulei.

Introduceti tava in cuptor si coaceti degetelele de peste timp de 6-7 minute, pana acestea sunt rumene si patrunse bine.

Incalziti putin untul, apoi stropiti legumele cu acesta, servindu-le langa degetelele crocante de peste.

Vă recomandăm și aceste rețete cu pește:

Supă cremă de pește pentru bebeluși (de la 7-8 luni)

 2 rețete ușoare de pește

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()