Pentru ciulama:
- Pieptul unui pui mediu, aproximativ 500 g
- 5 linguri de unt
- 5-6 linguri de făină
- 1 morcov mic curăţat
- 1 ceapă mică curăţată
- ¼ de ţelină sau un păstârnac curăţat
- 1 pahar de lapte gras
- 1 linguriţă de sare
- ½ linguriţă de boabe de piper negru
- ¼ de linguriţă de nucşoară rasă
Ingrediente:
Pentru mămăliguţă:
- 150 g de mălai grişat
- 500 ml de apă
- 1 lingură de unt
- 2/3 linguriţă de sare
Mod de preparare:
Fierbeţi pieptul de pui în 2 L de apă , la temperatură medie, spumând ori de câte ori este nevoie. După ce supa nu mai ridică spumă, adăugaţi legumele, continuând fierberea încă 25-30 de minute, apoi scoateţi legumele şi carnea, strecurând supa.
Într-o cratiţă cu fundul gros înmuiaţi uşor untul, la temperatură joasă, adăugând făină şi amestecând până se formează un cocoloş. Adăugaţi supă caldă, câte un polonic o dată şi amestecând totul cu un tel până nu mai sunt cocoloaşe. La un moment dat veţi observa că ciulamaua devine că o cremă fină şi fluidă, iar din acel moment nu mai adăugaţi decât laptele şi nucşoara, fierbând compoziţia uşor.
Atenţie! S-ar putea să nu aveţi nevoie de toată supa.
După ce pieptul s-a răcit puţin tăiaţi-l cubuleţe, adaugandu-l în ciulama când aceasta mai are 5-6 minute de fiert, împreună cu nucşoara şi cu sare, dacă mai este nevoie.
În timp ce puiul fierbe puneţi apa de mămăligă la fiert într-o oală lărguţă împreuna cu sarea şi untul, iar când aceasta începe a clocoti, adăugaţi mălaiul „ploaie” amestecând viguros. Reduceţi focul la minim şi acoperiţi oala cu capac. Amestecaţi în mămăligă de câteva ori, iar după 20-22 de minute răsturnaţi-o pe o farfurie sau platou.
Încercați și rețeta: Ciulama de pui – prânzul mămicilor chibzuite
Poftă bună!