Ciorba pentru copii ar trebui să fie nelipsită la mesele de prânz. Pe lângă faptul că are în compoziție o mulțime de legume, indiferent de felul ei, ciorba hidratează și ajută stomacul să funcționeze corect datorită probioticelor din borș.
Iată 5 rețete clasice de ciorbă potrivite pentru copiii de peste 1 an.
Ciorba pentru copii. Ciorbă de legume
Ingrediente
250 g fasole boabe (opțional)
250 g fasole verde păstăi
2 morcovi
2 cepe
50 g orez
2 ardei
2 roşii
400 ml borş
busuioc verde
pătrunjel proaspăt
sare
piper
3 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
Fasolea verde se curăță și se spală foarte bine, apoi se pune la fiert în apă cu un praf de sare. Fasolea uscata se curăță de impurități, se spală și se lasă la înmuiat în apă călduță pentru aproximativ 2 ore.
Morcovii, ceapa, ardeii și roșiile se spală foarte bine și se toacă mărunt. Se pune 1 lingură de ulei de măsline într-o cratiță și când s-a încins se adaugă legumele. Se lasă să se călească pentru 2-3 minute. Apoi, se adaugă apa și orezul și se lasă să fiarbă. Fasolea uscată se pune să fiarbă în altă oală de 2-3 ori, ca să se elimine toxinele.
După ce au fiert atât fasolea uscată, cât şi cea verde, se pun să fiarbă în oală împreună cu celelalte legume. Se adaugă borşul şi roşiile pasate. Se asezoează cu sare şi piper, după gust. Deasupra se presară pătrunjel şi busuioc proaspăt tocate.
Ciorba pentru copii. Ciorbă de cartofi cu smântână
Ingrediente
1,5 kg cartofi
1 l suc de roşii
1 legatură de tarhon proaspăt
3 cepe roşii
2 lingurițe ulei de măsline
2 morcovi
2 ardei kapia
1 ţelină mică
1 fir de praz
1 legatură de pătrunjel proaspăt tocat
smântână pentru servit
sare
piper
Mod de preparare
Legumele se curăță și se spală foarte bine. Se pun să fiarbă cu apă, sare și o linguriță de ulei de măsline. Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se fierb separat cu apă și cu sare.
Când legumele sunt fierte, se scot din oală și se lasă la scurs. Ceapa se aruncă, iar restul legumelor se pasează. Piureul rezultat se amestecă cu zeama în care au fiert, cu sucul de roșii și cu cartofii fierți. Se asezonează cu sare și piper. La final se adaugă pătrunjelul și tarhonul tocate mărunt. Se mai dau într-un clocot și se oprește focul. Ciorba se servește caldă, cu smântână deasupra.
Ciorba pentru copii. Ciorbă țărănească de pui
Ingrediente
500 g aripi și pulpe inferioare de pui
2 linguri ulei de măsline
1 ceapă mare
1 țelină mică
2 cartofi
1 morcov mare
1 păstârnac
1 ardei gras
4 linguri bulion făcut în casă
2 ouă (opțional)
500 ml borș
1 legătură de leuștean
Mod de preparare
Se spală carnea de pui, apoi se frig în două linguri de ulei încins, pe ambele părți. Se adaugă 2 l de apă și se fierbe carnea, spumând-o până când rămane limpede apa.
Legumele se spală și se toacă mărunt. Se pun și ele la fiert. Când rădăcinoasele sunt fierte, se adaugă bulionul și borșul, apoi se potrivește de sare. În acest punct se adaugă două ouă bătute bine cu furculița și imediat după se amestecă în ciorbă pentru a răspândi oul.
Se adaugă leușteanul tocat mărunt. Se lasă ciorba la foc mic pentru încă 2 minute, apoi se lasă să se odihnească 10 minute înainte de a o servi.
Ciorba pentru copii. Ciorbă de văcuță
Ingrediente
500 g carne de vită
2 cartofi medii
3 morcovi
1 ceapă mare
1 țelină mică
1 păstârnac
2 ardei grași
50 g fasole verde
3 linguri de paste de tomate de casă
1 legătură de leuștean
3 linguri de ulei
300 ml borș
Sare (după gust)
Mod de preparare
Se taie carnea de vită cubulețe și se pune la fiert cu puțină sare. Se spumează carnea periodic până ce supa rămâne limpede. Legumele se curăță, se spală și se toacă cubulețe. Ceapa se călește în 3 linguri de ulei, apoi se adaugă morcovul, țelina și păstârnacul. După 2 minute, se pun toate legumele (cu tot cu ulei) în supa de vită. Se adaugă și cartofii tăiați cuburi. După 25 de minute se adaugă ardeiul, iar după 5 minute se pun pasta de tomate și borșul. Când ciorba a dat bine în clocot, se potrivește de sare și se adaugă leușteanul tocat mărunt. Ciorba de văcuță se servește cu smântână.
Ciorba pentru copii. Ciorbă de pui a la grec
Ingrediente
1 pui întreg (aproximativ 1,5 kg)
3 cepe medii
2 morcovi
1 țelină mică
2 linguri ulei de măsline
2 frunze de dafin
120 g orez
3 l apă
2 ouă
150 g smântână lichidă
120 ml suc de lămâie
sare
Mod de preparare
Se spală bine puiul, se porționează și se pune la fiert cu morcovul și țelina curățate și spălate bine, o ceapă, foile de dafin și sare. Se lasă să fiarbă aproximativ 1 oră și jumătate. Între timp se călesc celălalte două cepe.
Când carnea a fiert, se strecoară toate ingredientele. Se lasă să se răcească. În zeama rămasă se pune ceapa călită și orezul și se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute. Carnea se taie. Cele două ouă se bat cu zeama de lămâie și smântâna. Se adaugă apoi, amestecând continuu, câteun polonic de supă fierbinte, până ce temperatura compoziției e apropiată de cea a supei.
Se toarnă amestecul de ouă, lămâie și smântână în oală de ciorbă, amestecând energic. Se pune carnea înapoi în ciorbă și se mai lasă 10 minute. Se presară deasupra mărar tocat.
Dacă vrei să te mai inspiri și din alte rețete de ciorbă îți recomandăm să citești următoarele articole:
Pentru că ne dorim să îți oferim materiale și experiențe care să îți îmbogătească viața de părinte, am creat un scurt chestionar care să ne ajute în acest sens. Completarea lui poate dura până la 8 minute. Și pentru că apreciem fiecare minut pe care ni-l acorzi, punem la bătaie 30 de cărți de parenting. La sfârșitul chestionarului lasă-ne adresa ta pentru a te înscrie automat în tombolă!
- Ciorbă de vită cu sfeclă roșie pentru un prânz delicios în familie
- Ciorba de burtă perfectă- rețeta tradițională
- Rețetă pescărească de ciorbă de crap
- Ciorbă rădăuțeană, un răsfăț culinar pentru toată familia
- Ciorbă de perișoare cu smântână
- Ciorbă cu zdrențe de ou
- Ciorbă cu piept de curcan şi cartofi