Cum gătim somonul. Idei rapide și delicioase

Cristina Călin, redactor
cum gătim somonul

Somonul este gustos oricum l-ai găti și este unul dintre tipurile de pește pe care copiii îl acceptă ușor. Numai că nu îl poți găti mereu la fel. Vestea bună este că sunt foarte multe feluri de a-l trata termic păstrându-i proprietățile nutritive și savoarea.

Iată câteva sfaturi numai bune să le iei în seamă ca să știi cum gătim somonul.

Pentru că nu este tocmai ieftin, multe persoane renunță la a mai cumpăra somon de teamă că nu vor reuși să îl gătească și vor strica materia primă. Nu trebuie să îți fie teamă! Cel mai bun sfat este să alegi variante simple de preparare care vor avea și cele mai bune rezultate.

Cel mai bine este să cumperi peștele deja filetat pentru a nu îți mai bate capul și cu scosul oaselor. Evident, dacă ai ocazia să cumperi somon sălbatic întreg, atunci nu ezita. Este cel mai bun și are o savoare deosebită. Mai mult, capul și coada peștelui pot fi folosite pentru un borș delicios. Puteți să mai adăugați și alte tipuri de pește, fără nicio grijă. Va fi și mai bun.

Care este difrenţa între friptura de somon şi fileuri ?

Bucăţile pentru friptură sunt taiate de-a latul peştelui întreg, fiecare bucată are o secţiune de coaste şi une de coloană. Fileurile se taie de-a lungul peştelui şi nu conţin oase.

Bucăţile pentru friptură au şi piele, iar fileurile nu. Când alegi somonul, gândește-te la pielea care se transformă în crustă şi care e un mare deliciu.

Cum gătim somonul. La cuptor

Cum gătim somonul

Somonul e un peşte moale şi gras, iar asta însemnă că poate fi gătit a temperaturi înalte fără să vă temeţi că se va usca. Totuşi timpul de gătire este destul de scurt.

La 220° Celsius durează aproximativ 20 de minute să fie gata, dacă nu are mai mult de 3 cm grosime. Îl poți unge cu puţin ulei de măsline, sare şi piper şi orice fel de ierburi aromatice, felii de lămâie pentru a-i da un plus de aromă. Această metodă de preparare este potrivită atât pentru fileuri, cât şi pentru bucăţile pregătite pentru friptură.

Cum gătim somonul. În hârtie de copt

Înainte de a-l înfășura în hârtie de copt, poți să îl ungi cu ulei de măsline, să îl presari cu sare și puțin piper, usturoi și ierburi aromatice. Apoi, îl poți găsi la aburi, timp de maximum 10 minute.

Somonul la temperatură joasă

În acest caz somonul are nevoie de o oră, iar textura va rămâne fermă. Ai nevoie de o folie de hârtie de copt şi de o tigaie cu apă. Setaţi temperatura cuptorului la 100° Celsius, asezonaţi fileul cu sare şi piper şi puneţi-l în cuptor pe hârtie de copt. Sub somon puneţi tigaie sau vas cu apa care să degaje abur şi găţiţi la cuptor cam o oră. Dacă aveți aparat de gătit la aburi, atunci urmați instrucțiunile producătorului.

Cum gătim somonul. La grătar

Ai nevoie aproximativ de 200-250° Celsius ceea ce însemană cam jumătate sau trei sferturi de gr[tar încărcat cu cărbuni. Se găteste maximum 15 minute acoperit, fără a fi întors, Doar trebuie să ai grijă să ungi grătarul cu grăsime înainte de a pune somonul.

Somonul la tigaie

Gătind somonul la tigaie poți obţine crusta crocantă. Ai nevoie de fileuri cu piele şi de o tigaie metalică care să fie foarte bine încinsă. Pielea somonului trebuie să fie uscată bine. Înainte de a-l pune în tigaie, ține peștele pe un servețel ca să absoarbă toată umiditatea.

Pe măsură ce uleiul se încinge în tigaie, condimentaţi somonul, puneţi fileurile cu pielea în jos în tigaie, şi nu le mişcaţi 5 minute pentru fileuri de până la 2 cm. Întoarceţi pe partea cealaltă şi mai lăsaţi 30 de secunde.

Cum gătim somonul. Înăbuşit

Pentru a pregăti somon înăbușit mai bine să folosiţi bucăţi fără piele. Pune în zeama în care îl înăbuși sare, vin, lămâie, ierburi aromate şi legume. Zeama trebuie să fiarbă foarte încet, fără bule multe, cam la 160-180 de grade Celsius. Se găteşte cam 15-30 de minute, acoperit.

Cum gătim somonul. Copt

Dacă vrei să faci somon copt, trebuie să folosești o temperatură înaltă. Peștele se pune pe raftul de sus al cuptorului, pe o foaie de copt unsă cu ulei. Fileurile trebuie asezonate. Se lasă aproximativ 10 minute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa