Iaurt din lapte de cocos. Cum poți face acasă un produs gustos și sănătos

Ileana Mirescu
Iaurt din lapte de cocos borcane
Un iaurt din lapte de cocos se combină de minune cu fructele

O reţetă delicioasă de iaurt din lapte de cocos pentru copii şi adulţi

Poate că nu este mamă care să nu fi făcut în casă iaurt din lapte de vacă, în primul rând pentru cel mic, dar şi pentru a avea o alternativă sănătoasă la iaurturile de pe rafturile magazinelor. Un produs dietetic, la fel de gustos, dar şi foarte sănătos, este, însă, iaurtul făcut nu din lapte de vacă, ci din lapte de cocos! Iată cum poţi prepara şi tu, acasă, un astfel de iaurt din lapte de cocos!

Înainte de a te apuca de făcut acest iaurt din lapte de cocos delicios este bine să ştii că pentru rezultate excelente se recomandă folosirea unui lapte de cocos gras, pe a cărui etichetă nu trebuie să fie trecuți aditivii și compușii nedoriţi. Culturile probiotice pot fi cumpărate dintr-un magazin bio sau de la farmacie, iar gelatina o poţi găsi în aproape orice magazin alimentar. Chiar dacă achiziţionarea acesteia din urmă este opţională, nu uita că iaurtul de cocos nu se întărește la fel ca cel clasic, şi de aceea te sfătuim să alegi o gelatină fără arome.

Ingrediente pentru iaurt din lapte de cocos

500 ml lapte de cocos

1 lingură de agave sau sirop de arţar

½ linguriţă de culturi probiotice

gelatină (opţional

4 pași pentru a prepara iaurt din lapte de cocos

Laptele de cocos și siropul de agave trebuie încălzite, dar cu grijă să nu fiarbă. Compoziția astfel încălzită se toarnă într-un bol de sticlă şi se lasă să se răcească până ce ajunge la 46 de grade Celsius, temperatură pe care o poţi afla folosind un termometru.

Gelatina se dizolvă separat în puţină apă şi se adaugă peste laptele de cocos, având grijă să amesteci ușor. În momentul în care laptele a ajuns la 46 de grade, adaugă culturile probiotice, amestecă din nou foarte uşor şi toarnă laptele în 1-2 borcane foarte curate.

Acoperă-le cu o bucată de tifon, apoi pune deasupra capacul, fără să-l infiletezi. Borcanele trebuie puse într-un loc cald, ca să fermenteze, şi nu umbla la ele cel puțin 8 ore.

După acest interval, pune-le la frigider şi lasă-le să mai stea acolo încă 8 ore.

Sfaturi pentru a prepara un iaurt din lapte de cocos:

Deși pentru obținerea iaurtului este nevoie de minim 8 ore, timpul de fermentare al iaurtului depinde de tine. Încearcă-l după expirarea acestui timp, iar dacă îţi place gustul, e gata.

Îţi doreşti un iaurt mai fermentat, cu un gust puţin mai acrişor? Atunci poţi să-l mai laşi chiar şi până la 16-24 de ore. Nu uita, însă, că un timp mare de fermentare îl poate face să devină prea acru, dar gustul final poate fi îndulcit, dacă ţi se pare prea înţepător.

Pentru că un iaurt din lapte de cocos are o consistenţă mult mai lichidă decât a iaurtului normal, nu te aștepta să se întărească la fel de mult. Totodată, ca să te bucuri de acest iaurt în mai multe combinaţii, adaugă-l în diferite smoothie-uri sau amestecă-l cu bucăţi de fructe, nuci şi seminţe şi mănâncă-l pe post de gustare sau desert.

Andreea Marinescu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa