Prăjitură fără zahăr, cu brânză și lămâie, pentru masa de Paști

Raluca Dumitrică
prajitura fara zahar totul despre mame

Nu își va da nimeni seamă că această prăjitură pentru masa de Paști nu are niciun gram de zahăr!

Iubesc sărbătorile. Pur şi simplu. Mi-au plăcut întotdeauna pentru că îmi aduceau oamenii dragi aproape, pentru că erau zile în care timpul se dilata la maxim şi programul dispărea. Dar îmi mai plăceau și dintr-un alt motiv: pentru că mama pregătea tot felul de bunătăţi şi eu făceam ce făceam şi ajungeam invariabil în bucătărie. Acolo amestecam în crema pentru prăjituri, sporovăiam cu mama, băgam degetul în compoziţie şi o gustam, aşteptând să se facă mâncarea.

Cam asta se întâmplă azi, când eu am trecut la butoane în bucătărie, iar responsabil cu amestecatul, sporovăitul şi gustatul pentru întâia oară din preparate fiind nu un copil, ci trei, care așteaptă cu nerăbdare să mă ajute la prepararea deserturilor 🙂

Dar care va fi anul acesta desertul nostru preferat de Paști ? O interpretare a rețetei tradiționale de pască, o prăjitură fără zahăr, cu brânză, lămâie şi îndulcitor natural Green Sugar – cu zero calorii și zero indice glicemic, recomandat inclusiv diabeticilor.

Cum se face prăjitura fără zahăr, cu brânză și lămâie

Ingrediente pentru aluat:

4 ouă mari
3 căni de făină de migdale
6 linguri de Green Sugar – îndulcitor natural din stevia
o jumătate de ceaşcă de ulei de cocos
un praf de sare, o lingură de praf de copt

Cum se face aluatul?

Ingredientele se amestecă bine, astfel încât compoziţia să iasă omogenă. Dacă simţiţi că nu este suficient de fluidă, adăugaţi încă o lingură sau două de ulei de cocos. Turnaţi compoziţia într-o tavă din sticlă termorezistentă, dreptunghiulară sau pătrată, cu pereţi înalţi, pe care aţi tapetat-o în prealabil cu unt şi peste care aţi presărat o lingură de făină de migdale. Întindeți bine compoziţia, astfel încât să se distribuie uniform.

Cuptorul se încălzeşte la 170 de grade şi, când e gata de a fi folosit, se introduce în el tava cu aluat şi se lasă acolo, la copt, timp de 20 de minute. Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi să se răcească.

Ingrediente pentru cremă:

1 kilogram de brânză proaspătă şi cremoasă de vaci
4 ouă mari
o ceaşcă de Green Sugar – îndulcitor natural din stevia
esenţă de vanilie
o lingură mare de de zeamă de lămâie

Cum se face crema?

Toate ingredientele pentru cremă se amestecă bine până când iese o compoziţie spumoasă, care  se așază uşor peste blatul din tavă. Se reintroduce tava în cuptor, unde se lasă aproximativ 35 de minute, până când capătă o culoare uşor gălbuie.

Ingrediente pentru sosul de lămâie:

2 lămâi stoarse
6 linguri de Green Sugar – îndulcitor natural din stevia
100 de grame de unt
3 ouă
2 fiole de esență vanilie

Cum se face sosul de lămâie?

Ouăle se bat bine cu îndulcitorul, se adaugă sucul de lămâie şi se pun și restul ingredientelor pe aragaz, la bain-marie. Compozitia se amesteca mereu, ca să nu facă cocoloașe, iar când s-a îngroșat se ia de pe foc și se strecoară printr-o sită, ca să fie și mai fină. Se scoate tava, se lasă să ajungă la temperatura camerei, după care se toarnă peste ea sosul.

Prăjitura se pune în frigider, până când crema devine mai închegată, iar când e momentul desertului, este suficient să tăiați prăjitura în pătrate de mici dimensiuni și să o serviți. Asta dacă nu apucă cei mici sa o dea gata până la finalul mesei!

Despre un alt subiect de sezon puteți citi pe larg aici: Carnea de miel, bună pentru copil?

Nu uitați să ne dați un like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce gătim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa