Tort cu mousse de ciocolată

Raluca Dumitrică
tort-cu-mousse-de-ciocolata-totul-despre-mame

Un tort fin, uşor de făcut şi foarte, dar foarte gustos!

Toată copilăria mea am mâncat fel de feluri de torturi făcute de mama, atât cu prilejul aniversărilor din familie, cât şi la sărbători sau alte evenimente festive. Erau torturi diplomat cu fructe, torturi cu cremă de vanilie şi portocale, torturi cu blat de nucă şi cremă caramel sau torturi cu foi cu miere şi cremă spumoasă de unt. Niciodată, în schimb, nu am mâncat un tort de ciocolată făcut de mama. Nu mă îndoiesc că n-ar fi ştiut să facă unul, căci era extrem de pricepută în prepararea de deserturi gustoase şi aspectuoase, care stârneau invidia tuturor musafirilor, şi nici n-am întrebat-o de ce nu ne-a încântat vreodată cu un astfel de tort. Singura mea explicaţie pentru lipsa torturilor de culoarea cacauei este că atunci plana atât de bine la nivelul părinţilor concepţia că ciocolata în exces face rău copiilor, încât bănuiesc că şi mama se aliniase cumva la această supoziţie şi evitase, pentru binele nostru să ne îmbuibe cu acest desert.

Cum astăzi ciocolata se numără printre unele dintre cele mai sigure dulciuri de pe piaţă, datorită numărului redus de ingrediente, recunoscându-i-se şi efectul benfic dat de aromata cacao, nu mi-a rămas decât să prepar la ultima aniversare din familie un tort fin, cu multă ciocolată. Acesta i-a făcut pe toţi cei prezenţi, inclusiv pe mama, să ceară porţie dublă sau chiar triplă 🙂 Iată reţeta încercată cu succes de tort cu mousse de ciocolată!

Ingrediente

Pentru blat

75 de grame de făină
100 de grame de cacao
3 ouă
150 de grame de unt
150 de grame de zahăr
3 fiole de vanilie
2 linguriţe de praf de copt
Un praf de sare

Pentru mousse

300 de grame de ciocolată cu lapte
300 de grame de ciocolată albă
2 pliculeţe de gelatină
800 de ml de frişcă lichidă
6 linguri de apă

Cum se prepară tortul cu mousse de ciocolată

Preparare blat

Untul se topeşte împreună cu zahărul într-o crăticioară mai lată şi nu foarte înaltă sau într-o tigaie cu fundul din ceramică ori teflon, cu grijă să nu fiarbă. Când zahărul e topit şi compoziţia omogenă, se dă la o parte de pe foc şi se lasă să se răcească aproxmativ 20 de minute. După acest interval se adaugă în vas ouăle, se amestecă bine până se desfac, după care se adaugă făins, cacaua, sarea şi praful de copt, în prealabil amestecate într-un alt vas. Totul se mixează încet, dar bine, cu ajutorul unui tel sau al unei furculiţe mari din lemn ori plastic, punând la final şi esenţele de vanilie.

Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă de tort cu pereţii detașabili, tapetată cu hârtie de copt, se întinde bine cu o spatulă ca să acopere bine fundul tăvii (această operaţiune este necesară deoarece nu este o compoziţie foarte lichidă, ca cea de la pandişpan, de exemplu) şi se lasă 25 de minute în cuptorul încălzit anterior, la o temperatură de 160 de grade. După expirarea timpului, încercăm cu o scobitoare consistenţa blatului şi, dacă scobitoarea iese curată din el, oprim cuptorul şi scoatem blatul, lăsându-l să se răcească.

Preparare cremă

Pentru că este vorba despre două straturi de mousse de ciocolată cu preparare identică, tot ceea ce trebuie să faceţi este să fiţi atenţi prima dată, la primul strat, ca la al doilea să meargă totul strună 🙂 Aşadar, mărunţiţi cele 300 de grame de ciocolată cu lapte, puneţi-le într-o crăticioară pe aragaz împreună cu 200 de mililitri de frişcă lichidă, amestecaţi încet până se topeşte ciocolata, fără să aduceţi în punctul de fierbere. Daţi la o parte, să se răcorească. Când aproape s-a răcit, puneţi gelatina dintr-un pliculeţ într-un pahar, adăugaţi 3 linguri de apă, amestecaţi bine şi lăsaţi să se îşi mărească volumul pentru câteva minute. Introduceți gelatina în cuptorul cu microunde pentru 12-15 secunde, până s-a topit, după care amestecaţi-o cu ciocolata topită. La final, puneţi peste această compoziţie 200 de ml de frişcă lichidă pe care aţi bătut-o cu telul de la mixer sau de la robot astfel încât a devenit băţoasă şi amestecaţi foarte uşor, cu mişcări de sus în jos.

Pentru al doilea strat de ciocolată se repetă întocmai toate procedurile de mai sus.

Asamblarea tortului

Când s-a răcit, blatul se scoate din tavă, se îndepărtează foaia pergamentată de sub el şi se aşază blatul înapoi în tavă. Peste el se toarnă primul strat de mousse, având grijă să nu se prelingă compoziţia lichidă în afara vasului. Din experienţă, oricât de bine aţi fi întins blatul în tavă înainte de a-l pune în cuptor, tot va mai rămâne pe margine o porţiune neacoperită, loc tocmai bun pentru cremă să se scurgă pe acolo. De aceea, vă sfătuiesc să etanșeizați tava cu ajutorul unui scotch sau al unei benzi autoadezive, să nu se prelingă nimic în afară.

Tortul se bagă la frigider şi se lasă o oră până se încheagă ciocolata, ca primul strat să-l poată susţină pe cel de-al doilea. Eu am recurs la un truc şi l-am băgat în congelator pentru 30 de minute, l-am scos, am turnat stratul doi peste şi l-am băgat în frigider, unde a rămas aproximativ 12 ore.

Este un tort foarte fin şi delicios, deloc greu de preparat!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa