Aniversările sunt momente de sărbătoare pentru toate familiile, dar este destul de complicat să găsim un tort sănătos pentru copii. Am vrea să nu aibă zahăr, ciocolată cât mai puțină și, dacă se poate, cât mai puține fructe. Dacă nu găsiți la cofetărie puteți face acasă un tort sănătos pentru copii.
Tort cu cremă de brânză și banane
Ingrediente
4-5 banane bine coapte
450 ml sos de mere neîndulcit
1 linguriță bicarbonat de sodiu
200 g făină
1 linguriță de scorțișoară
1 praf de nucșoară
Pentru cremă
220 g cremă de brânză
120 g suc de mere neîndulcit
2 lingurițe de extract de vanilie
Mod de preparare
Într-un bol de mărime medie se zdrobesc bananele. Într-un alt bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și nucșoara. Se adaugă bananele, sosul de mere și vanilia. Se amestecă până când totul este bine omogenizat.
Se iau două tăvi rotunde cu diametrul de 20 de cm și se ung cu ulei sau unt. Aluatul se împarte în două și se întinde uniform în cele două tăvi.
Se coc la 200° C timp de 20 de minute. Se scot de la cuptor și se lasă să se răcească.
Pentru cremă se amestecă foarte bine crema de brânză cu sucul de mere și extractul de vanilie până când compoziția devine foarte cremoasă. Crema se face cu puțin timp înainte de a servi tortul.
Cele două blaturi se taie în două și fiecare felie se acoperă cu cremă. Se decorează după gust.
Tort cu ananas, mere și morcovi
Ingrediente
150 g morcovi dați prin răzătoare
360 g făină
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță praf de copt
2 lingurițe de scorțișoară
1 linguriță de ghimbir
1 praf de nucșoară
500 g miere
4 ouă
225 g ulei
200 g ananas zdrobit
100 g nuci
150 g stafide
Pentru cremă
340 g cremă de brânză
50 g unt
90 g miere
220 g zahăr pudră
1 linguriță de vanilie
1 linguriță de suc de ananas
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180° C. Se iau două tăvi cu diametrul de 20 de cm și se ung cu ulei.
Se amestecă ouăle cu mierea și uleiul vegetal. Într-un alt vas se amestecă făina, cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorțișoara, ghimbirul și nucșoara. Amestecul uscat se încorporează treptat în compoziția de ouă, miere și ulei.
Nucile și stafidele se amestecă cu puțină făină și apoi se pun în aluat, împreună cu morcovul și ananasul.
Aluatul se împarte în două și se toarnă în tăvi. Se coace pentru 50-60 de minute. Înainte de a acoperi blaturile cu cremă se lasă să se răcească complet.
Pentru cremă se amestecă bine toate ingredientele până când compoziția devine foarte aerată. Se acoperă apoi blaturile.
Tort sănătos cu rubarbă și cremă de migdale
Ingrediente
Pentru crema de migdale
70 g migdale (lăsate la înmuiat peste noapte)
3 linguri de mălai
1 păstaie de vanilie
50 ml sirop de arțar
50 ml lapte de cocos
Pentru blat
310 g făină spelta
1 linguriță bicarbonat de sodiu
210 g migdale mărunțite
250 ml lapte de orez
50 ml ulei de migdale
150 ml sirop de arțar
2 lingurițe de extract de vanilie
4 linguri de oțet de mere
Pentru stratul de fructe
400 g rubarbă
1 linguriță de miere
3-4 smochine
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C . Se unge cu ulei o tavă cu diametrul de 22 cm.
Migdalele lăsate la înmuiat peste noapte se pun în blender pentru a obține lapte de migdale.
Se scot semințele din păstaie și se pun împreună cu aceasta în tigaie împreună cu laptele de migdale. Se lasă să se încălzească până ajunge la temperatura corpului. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească 15 minute.
Pentru blat se pun într-un vas făina și praful de copt. Se adaugă migdalele mărunțite. Compoziția se amestecă folosindu-se telul. Într-un alt vas se pun laptele de orez, uleiul de migdale, siropul de arțar, extractul de vanilie și oțetul de mere. Se amestecă și se toarnă peste ingredientele uscate. Se lasă 5 minute apoi se mixează până se omogenizează.
Se toarnă compoziția în tavă și se dă la cuptor pentru 65-70 de minute. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în formă.
Pentru cremă se pun într-o tigaie mălaiul, vanilia și siropul de ațar. Se amestecă puțin și se adaugă treptat laptele de migdale în timp ce se omogenizează folosindu-se un tel. Se pune pe foc mic și se lasă să ajungă la punctul de fierbere. Se transferă apoi într-un alt vas și se dă la rece. Apoi se pune într-un robot de bucătărie, se adaugă laptele de cocos și se mixează 5 minute, până devine foarte cremoasă. Se dă la rece până când va fi folosită.
Rubarba se taie în bucăți mici și se pune într-o tigaie pe foc cu mierea. Se amestecă din când în când. Se ia de pe foc când se înmoaie.
Când blatul s-a răcit, se taie în două pe orizontală. Se pune pe felia de jos compoziția cu rubarbă, apoi crema de migdale. Apoi se pune celălalt strat acoperidu-se cu restul de cremă. Se ornează cu felii de smochine.
Tort sănătos pentru copii cu pere
Ingrediente
30 g de zahăr brun
3 pere tari (Bartlett sau Anjou)
180 g făină
1 linguriță de ghimbir răzuit
1 linguriță de praf de copt
1 praf de praf de copt
1 praf de sare
3 lingurițe de ulei de măsline
170 g zahăr
Coaja de la o limetă
1 linguriță de extract de cocos
1 ou
1 albuș
180 ml lapte bătut
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180° C. Se unge cu ulei o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm. Se presară apoi zahăr brun.
Perele se spală, se curăță de semințe și se taie felii. Se pun apoi în tavă având grijă să fie acoperit tot fundul. Deasupra lor se presară jumătate din cantitatea de gimbir răzuit.
Într-un bol se amestecă făina, restul de ghimbir, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea.
Într-un alt vas, se mixează uleiul, zahărul, coaja de limetă, extractul de cocos. Se adaugă apoi oul întreg și albușul și se amestecă până când compoziția se îngroașă. Amestecul lichid se încorporează în cel uscat folosindu-se o spatulă. Apoi se adaugă laptele bătut și se amestecă până se încorporează.
Se toarnă peste pere. Se dă la cuptor pentru 30-35 de minute. Se lasă să se răcească 8-10 minute și se răstoarnă în platoul pe care se servește. Este un tort sănătos pentru copii potrivit atât pentru vară, dar și pentru petrecerile de iarnă.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.