Alimente interzise bebelușilor și copiilor mici

Alexandra Ion

Alimentația corectă a copilului mic – și nu doar a lui, are un inamic de temut. Acesta este reprezentat de toate tentațiile și provocările pe care le vedem în orice magazin, în reclame la televizor, la radio, în mașină, pe stradă  și așa mai departe.

În plus, toate aceste alimente nesănătoase nu doar că sunt foarte bune la gust, dar mai sunt și extrem de apetisante, de colorate și, din păcate, foarte ieftine.

Să educăm gusturile copiilor de la vârste mici!

Cu trei-patru lei nu poți cumpăra aproape nimic sănătos de mâncare, dar poți avea la discreție, o varietate generoasă de produse nesănătoase. Cu toate acestea, nu diferența de preț este cea care ne face pe noi, adulții, și implicit pe cei mici, să consumăm alimente nesănătoase, ci neștiința în a alege, tentația, modelele greșite, ideea că dacă mâncăm ceva ”nesănătos” doar din când în când nu-i nici o problemă.

Și ca să nu avem … vorbe, cu trei lei poți cumpăra o pungă de cipsuri, floricele, covrigei sau gogoși, vreo două produse de patiserie din aluaturi congelate, o pungă mare de bomboane colorate ori sucuri cu mult (foarte mult) zahăr, în timp ce la capitolul alimente sănătoase oferta este foarte limitată. Poți alege între un borcan mic de iaurt, un baton proteic (deși și acesta este îndoielnic), un măr, două portocale sau două banane și o sticlă cu apă.

Cea mai bună strategie pe care o pot aplica părinții este aceea de a educa gusturile copilului de la vârste foarte mici, oferindu-i mereu variantele sănătoase, alături de permanenta putere a exemplului. Adică dacă îi vei interzice celui mici bomboanele și cipsurile, nu mânca nici tu!

Fiecare categorie de alimente are variante bune, sănătoase și variante nesănătoase. Diferența stă mai ales în ceea ce privește aportul de nutrienți din primele și caloriile, așa numit, goale din celelalte. Primele hrănesc cu adevărat, celelalte doar îngrașă și fac rău sau, în cel mai bun caz, nu aduc nici un beneficiu nutritiv.

Grăsimile dăunătoare pentru bebeluși

Deși este corect să spunem că din punct de vedere nutritiv nu există nicio grăsime dăunătoare pentru bebeluși, procesarea artificială a grăsimilor naturale le poate transforma beneficiile în pericole. Asftel, grăsimile hidrogenate sunt cele care trebuie evitate în mod categoric din alimentația copilului mic.

Grăsimile hidrogenate (denumite și „acizi grași trans“) sunt produse prin procesarea artificială a uleiurilor vegetale, în încercarea de a le face similare cu grăsimile saturate. Folosite pentru a extinde termenul de valabilitate al alimentelor și pentru a conferi unor mâncăruri ambalate un gust mai uleios, grăsimile procesate în mod artificial cresc nivelul de colesterol din sânge. Aceste grăsimi fabricate în mod artificial nu au fost niciodată sigure pentru bebeluși, iar o serie de descoperiri recente au arătat că ele cu siguranță nu sunt sănătoase nici pentru copii, nici pentru adulți. Aceste grăsimi hidrogenate se ascund în alimentele gustoase care sunt o tentație absolută și pentru copii și pentru adulți.

Grăsimi hidrogenate găsim în bomboane cu ciocolată, în ciocolată, covrigei, alimente de tip fast-food, sosuri, margarină, creme tartinabile, în uleiul de floarea soarelui, în aluaturile din comerț, în produsele de patiserie din comerț, în cartofii prăjiți, în unele preparate care conțin creme de ciocolată cu durată mare și foarte mare de valabilitate, în unele unturi din nuci sau semințe.

Acestea sunt, din fericire, menționate cu titlu obligatoriu pe eticheta nutrițională a produsului. În plus, este de dorit să evitați alimentele a căror listă de ingrediente conține cuvintele „hidrogenat“ sau „parțial hidrogenat“.

Glucide dăunătoare pentru bebeluși și copii

Glucidele fac parte din categoria de nutrienți indispensabilă copilului mic, atâta vreme cât provine din alimente sănătoase. De evitat sunt produsele dulci care conțin sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, cele cu zahăr hidrogenat, dar și combinațiile dintre zahăr și grăsimi hidrogenate, precum și toate preparatele dulci care conțin aditivi pentru îmbogățirea aromei și cele care au coloranți adăugați.   

Ca regulă generală, valoarea nutrițională a alimentelor ce conțin oricare dintre acești aditivi este suspectă.

Carbohidrații nerecomandați copiilor

Carbohidrații nerecomandați se găsesc de regulă în toate alimentele procesate. Carbohidrați sănătoși sunt cei care se regăsesc în fructe, legume, iaurt și cereale integrale și altele. Carbohidrații nerecomandați se asimilează foarte repede, ajung în sânge, dau un impuls de energie, dar se consumă foarte repede și duc la scăderea bruscă a glicemiei. Carbohidrații nerecomandați conțin foarte puține fibre și proteine.

Este bine de știut că cerealele trec rapid în categoria alimentelor nesănătoase, dacă au mai puțin de trei grame de proteine și fibre pe porție, dacă conțin sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Carbohidrații nerecomandați sunt și sucurile din fructe, din comerț, pâinea albă și paste din făină albă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa