Cănițe, tacâmuri și veselă pentru bebeluși. Cum le alegem?

Cristina Călin, redactor

Chiar dacă copilul tău este în etapa în care gustă piure de banane sau ați ajuns deja să serviți spaghete la cină, ai nevoie de tacâmuri și veselă specială pentru nevoile lui. Hrănirea este o abilitate pe care copiii o dezvoltă în timp și care se îmbunătățește de la zi la zi, exersând. De aceea, este nevoie să aibă ”ustensile” potrivite pentru fiecare dintre aceste etape.

Nutriția echilibrată a copilului începe cu diversificarea

Cănițele

Până vei găsi cănița potrivită, vei încerca cu siguranță diverse modele. Copiii au obiceiul de a se atașa de obiecte, așa că odată ce ai găsit-o fii sigură că o va folosi o lungă perioadă de timp.

Atunci când începi căutările pentru cănița bebelușului ia în considerare doi factori: ușurința cu care poate bea din ea și cantitatea de lichid care curge din ea. Cănițele anticurgere, cu supapă, par ideale pentru că nu curg, însă copiilor le este destul de greu să bea din ele și se pot simți frustrați la început, mai ales că nu își pot controla bine mișcările gurii.

Găsiți astfel de cănițe și accesorii aici.

Cănițele tradiționale, cu cioc perforat, sunt ușor de folosit de către copii, dar de cele mai multe ori curge din ele mai mult decât trebuie. Mulți dintre producătorii moderni au găsit soluții de design pentru a rezolva acest neajuns. De exemplu, s-au folosit garnituri de cauciuc pentru a acoperi capătul ciocului sau capace de silicon.

Cât de mult trebuie să mănânce un bebeluș?

Categorie de vârstă. Unii producători au realizat modele special concepute pentru copiii de 3 luni, deși vârsta la care bebelușii au nevoie de ele este 6 luni. În mod normal, pe la 3-4 ani cănuța cu cioc este înlocuită cu cana ”de oameni mari”

Sfat: Atunci când le oferiți cănițe de la vârste mai mici, bebelușii vor renunța mai ușor la biberon, iar înțărcarea va fi mult mai ușoară.

Veselă pentru bebeluși

Când copilul tău începe să se hrănească cu alimente solide, vei dori să îi cumperi veselă pentru bebeluși care să fie ușor de folosit și care să nu se spargă ușor. Majoritatea sunt frumos colorate, durabile și pot fi spălate la mașina de spălat vase. Seturile includ de obicei o farfurie și un castronel și sunt realizate din plastic, însă puteți găsi și din inox, sticlă, bambus sau silicon. Dacă le alegeți pe cele din plastic, aveți grijă să fie specificat că nu conțin BPA.

Etapele diversificării. Când începi, cu ce începi și care sunt pașii de urmat

Categorie de vârstă. Vei avea nevoie de veselă pentru bebeluși când acesta împlinește 6 luni.

Tacâmuri pentru copiii mici

Lingurițele speciale pentru bebeluși sunt realizate din materiale moi, de obicei cauciuc. Unele dintre ele au senzori de temperatură astfel încât să-și schimbe culoarea atunci când mâncarea este prea fierbinte. Pentru perioada când copilul poate să mănânce singur trebuie să alegeți tacâmuri cu mânere ergonomice, frumos colorate pentru a face hrănitul mai distractiv.

Categorie de vârstă. La fel ca și în cazul veselei, vârsta de 6 luni este cea mai potrivită pentru începerea cumpărăturilor pentru tacâmuri. Dacă la început îți vei hrăni tu copilul, în scurt timp va vrea să încerce și el, însă va dura puțin până când va avea coordonarea perfectă. Furculița o va putea folosi în jurul vârstei de 18 luni, însă veți folosi una adecvată vârstei lui.

Copilul face mofturi la mâncare? Iată cum îl poți ajuta!

Sfat: Atunci când îi oferiți copilului un set de tacâmuri îi puteți spune că sunt o surpriză de la voi pentru că ”de-acum este mare”

Accesorii pentru masă

Oferta de accesorii care să facă hrănirea copilului mai ușoară este extrem de mare. Unele dintre ele îi ajută pe bebeluși să își dezvolte abilitățile de a mânca, altele sunt potrivite pentru momentele când sunteți plecați de acasă, altele sunt făcute pentru a face masa mai distractivă pur și simplu.

Dacă vrei să-i pregătești tu piureurile, vei găsi în magazine tot ce ai nevoie de la gătitul propriu zis, la aparate pentru pasat și ambalat. Organizatoarele pentru alimente sunt și ele disponibile în diferite modele și dimensiuni.

Obiceiurile alimentare ale copilului pe vârste. De la naştere până la 3 ani

Categorie de vârstă: Vei avea nevoie de aceste accesorii din momentul în care începi diversificarea până când copilul are în jur de 3 ani.

Detalii legate de siguranță

BPA este un ingredient folosit de industria plasticului pentru a-l face mai tare și transparent.  A fost interzis în fabricarea articolelor destinate pentru bebeluși foarte multe țări începând cu 2012 din cauza studiilor care au arătat că afectează sistemul endocrin. Chiar și așa, sunt o mulțime de experți care le recomandă copiilor să evite biberoanele din plastic din cauza substanțelor chimice conținute de plastic. Dacă alegeți astfel de articole, este bine să nu le puneți în cuptorul cu microunde și nici să le spălați în mașina de spălat vase. Pentru a elimina orice suspiciune, este de preferat să folosiți veselă și tacâmuri din sticlă, inox, bambus sau silicon.

Cum învață copiii să fie autonomi și cum îi putem stimula?

Bugetul

Cănițele, în funcție de material, design, funcționalități, pot costa de la 7 lei până la 90 de lei bucata. Cele mai ieftine sunt cele de plastic, iar cele din silicon sau inox sunt vârful de gamă. Farfurii și boluri pentru copii puteți găsi și foarte ieftine, 2 lei/bucata, dar și cu un preț ridicat, până la 100 de lei. Diferența o face materialul, compartimentarea, designul. Tacâmurile se încadrează și ele în aceeași categorie de prețuri ca vasele.

Gustări de tip finger food: ce alimente poţi include în alimentaţia copilului

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa