Iaurt cu piure de fructe de pădure (de la 7-8 luni)

Alexandra Constantin

Piureul de fructe de pădure în combinaţie cu iaurt cremos este unul dintre deliciile pe care i le poţi pregăti rapid micuţului tău în perioada diversificării. Nu numai că se prepară uşor, ci este gustos şi hrănitor.

Dacă de la 6 luni cele mai multe dintre mame introduc legumele în alimentaţia copilului, începând din luna a 7-a vine rândul fructelor, dar şi a diferitelor tipuri de proteine (carnea, peştele, lactatele). Şi pentru că este bine să-l obişnuieşti pe micuţ cu tot mai multe alimente, ideal este să le combini între ele, astfel încât să poată să asimileze cât mai mulţi nutrimenţi necesari pentru dezvoltarea lui. Una dintre aceste combinaţii este şi cea dintre iaurt şi piure de fructe de pădure, reţetă care aduce copilului un aport important de proteine, de fibre, vitamine şi minerale, potrivit www.babycenter.com.

Cum prepari reţeta de iaurt cu piure de fructe de pădure

INGREDIENTE

o cană de afine (echivalentul a 125 de grame) proaspete sau congelate

o cană de zmeură (echivalentul a 125 de grame) proaspătă sau congelată

iaurt cu un conţinut cât mai mare de grăsime (de preferat peste 3%)

PREPARARE

Spală bine afinele şi zmeura (dacă sunt proaspete), apoi pune-le în blender şi pasează până obţii piure. Strecoară piureul printr-o sită fină, după care toarnă-l într-o cratiţă şi pune-l la foc mic până se mai îngroaşă (aproximativ 5 minute).

Pune piureul de fructe de pădure într-un castron ca să se mai răcească, timp în care mai amesteci din când în când în el. Pune iaurt înr-un bol, apoi adaugă cu linguriţa piure de fructe astfel încât să pară un vârtej.

Când este bine să introduci iaurtul în alimentaţie

Recunoscut ca fiind o bună sursă de calciu şi de proteine necesare pentru dezvoltarea copilului, iaurtul poate fi introdus în alimentaţia micuţului în intervalul 6-8 luni, în funcţie de recomandările medicului pediatru.

Deşi este un aliment uşor digerabil şi care se asimilează rapid, unii specialişti recomandă consumul de iaurt chiar şi la vârste mai mari – de exemplu în jurul vârstei de 10 luni. Şi asta deoarece există riscul ca micuţul să aibă intoleranţă la lactoză (dar şi pentru situaţiile când în familie există un istoric privind alergiile alimentare).

Iniţial este bine să fie date copilului 1-2 linguriţe de iaurt, iar dacă alimentul este bine tolerat se poate creşte treptat cantitatea. Iaurtul se poate consuma la masa de seară în combinaţie cu diverite cereale sau la cea de dimineaţă cu bucăţi de fructe.

Iaurtul are grijă de sănătatea digestivă

Pe lângă vitamine (B2, B12, B5, D, A), minerale (potasiu, zinc, calciu, fosfor) şi proteine, iaurtul mai conţine culturi de bacterii vii, ceea ce ajută la formarea şi menţinerea florei intestinale a copilului. Inclus în alimentaţie, el aduce benficii nu doar sănătăţii digestive şi osoase, ci favorizează şi întărirea sistemului imunitar.

Mamele pot alege pentru alimentaţia micuţului atât iaurt pe care îl pot procura din comerţ (cel mai bine este să aibă un conţinut mai mare de grăsime şi să nu apară pe lista de ingrediente adaosuri, arome, îndulcitori artificiali sau lapte praf), fie îl pot prepara în casă, combinând lapte cu iaurt.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa