Plăcintă Kombe cu brânză, pătrunjel şi ceapă verde

TOTUL DESPRE MAME
plăcintă kombe cu brânză
O rețetă turcească delicioasă este rețeta de plăcintă Kombe cu brânză, pătrunjel şi ceapă verde. Încearcă și tu această reţetă!

Plăcintă Kombe. O rețetă de plăcintă turcească care ne face să ne lingem pe degete

Istanbulul e pus pe lista mea de vacanţă de ceva vreme, dar pentru că întâlnirea cu el se lasă aşteptată, îmi potolesc parţial curiozitatea testând în propria bucătărie reţete turceşti delicioase. Cea mai recentă descoperire culinară a fost rețeta de plăcintă Kombe, un adevărat deliciu, o rețetă care combină minunat aluatul pufos cu brânză şi tot felul de plante verzi, după bunul plac.

Şi când spun plante verzi, mă refer la spanac, pătrunjel, ceapă verde, rucola sau mărar. Eu am ales să fac varianta cu pătrunjel şi ceapă verde, dar ştiu de la mama că această rețetă este în egală măsură gustoasă dacă în compoziţie se strecoară pe lângă brânză şi unele sau mai multe dintre plantele de mai sus. iată cum se face această plăcintă Kombe cu brânză, pătrunjel şi ceapă verde!

O plăcintă Kombe memorabilă

O plăcintă Kombe va trebui lăsată la crescut o perioadă, dar, nu vă îngrijorați, etapa premergătoare aşezării sale în tavă e destul de rapidă. Aşadar, la plăcinte înainte!

Plăcintă Kombe – Ingrediente aluat

350 ml de lapte
100 ml de apă
25 de grame de drojdie proaspătă
1 linguriță de sare
600 de grame de făină
100 de grame de unt
6 linguri de ulei de măsline

Plăcintă Kombe – Ingrediente umplutură

500 de grame de brânză telemea sau feta (atenţie să nu fie foarte sărată!)
1 legătură mare de pătrunjel şi una de ceapă verde, 3 gălbenuşuri pentru uns

Plăcintă Kombe – Cum se prepară aluatul şi umplutura

Laptele şi apa se încălzesc puţin şi se pun într-un castron, alături de drojdia pasată mărunt cu ajutorul unei furculiţe. Se amestecă bine şi se lasă să stea la cald aproximativ 20 de minute. La expirarea timpului, turnaţi lichidul peste făină, adăugaţi sare şi începeţi să mixați totul o lingură de lemn. După ce compoziţia e omogenă, vă apucaţi de frământat cu mâna, adăugând pe parcurs făină cât să nu mai fie aluatul cleios şi să iasă elastic (cam 100 de grame de făină). La final, aluatul trebuie să fie unul care să nu se lipească de degete, iar presărarea constantă a făinii vă ajută teribil de mult. După ce aţi terminat această operaţiune, împărţiţi aluatul în trei părţi egale şi lăsaţi-l pe blatul de lucru.

Separat, puneţi uleiul într-o farfurie adâncă, adăugaţi untul peste şi puneţi vasul în cuptorul cu microunde/cuptorul clasic, până când se topeşte untul. O altă variantă este să puneţi cele două ingrediente pe foc, într-o crăticioară, şi să le lăsaţi să se topească uşor, fără să dea în fiert sau să se ardă. Pentru umplutură, radeți brânza şi amestecați-o într-un castron cu pătrunjelul şi ceapa verde tăiate mărunt.

Plăcintă Kombe. Cum se asamblează

Aici veţi avea nevoie de puţină atenţie, pentru că trebuie să respectaţi paşii, de altfel foarte simpli. Aşadar, luaţi prima bucată de aluat, întindeți-o cu sucitorul pe blatul de lucru pe care aţi presărat în prealabil făină, având grijă să fie întinsă cât de mult se poate, dar fără a rupe foaia. Puneţi foaia deoparte, pe o zonă curată şi uscată, şi repetaţi operaţiunea cu cele două bucăţi de aluat rămase. Ultima dintre ele va rămâne pe blatul de lucru şi veţi pune pe ea ¾ din combinaţia de ulei de măsline şi unt, întinzând-o bine cu o lingură sau chiar cu mâna.

Peste acea foaie peste care aţi întins uleiul puneţi o altă foaie, peste care se va presăra toată compoziţia de brânză, ceapă şi pătrunjel. Se aşază foaia numărul trei peste brânză, se unge foaia-capac cu restul de unt şi ulei de măsline după care întoarcem toate cele patru colţuri ale plăcintei spre centru, astfel încât aspectul final este asemănător cu cel al unui plic. Se aşază plăcinta Kombe în tava în care aţi pus hârtie de copt, se mai apasă destul de sănătos cu sucitorul, se crestează până aproape de fund cu cuţitul în forma dorită (pătrat sau triunghi), se acoperă cu un prosop şi se lasă să stea cam o oră în tavă, într-un loc călduţ.

După o oră, se unge cu gălbenuş bătut, se presară după gust pe plăcintă susan sau mac  şi se introduce tava în cuptorul încălzit la 180 de grade. După jumătate de oră, plăcinta e rumenă şi partea de sus are un aspect uşor crocant, ceea ce înseamnă că este gata. Sfatul meu este s-o mâncați atunci când este scoasă din cuptor, pentru că brânza este moale, mirosul ispititor, iar plăcinta e pe alocuri pufoasă, pe alocuri  şi gustoasă!

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa