Pogăcele cu brânză sau caşcaval, perfecte în pacheţel

Raluca Dumitrică
Pogăcele cu brânză farfurie
Pogăcele cu brânză, o gustare delicioasă.

Rețetă de pogăcele cu brânză sau cașcaval, surpriza din pachețelul de școală sau serviciu

Vi se pare că cel mic nu mai manifestă aşa de multă încântare faţă de gustarea pusă în ghiozdan? Încercaţi reţeta noastră rapidă de pogăcele cu brânză, despre care am senzaţia că va deveni  un hit cât ai clipi!  

Pogăcelele sau pogăcile sunt un aperitiv unguresc pe bază de untură, motiv pentru care sunt și atât de fragede! Cunoscute mai ales în partea Ardealului, unde le-am descoperit și eu în urmă cu ceva vreme, aceste gogoşele au ajuns să fie iubite de oricine le-a încercat, chiar dacă mulţi dintre cei care s-au încumetat să le şi facă au înlocuit untura cu unt.

Iată o reţetă ultra-rapidă de pogăcele cu brânză, caşcaval, untură sau unt, după preferinţe, deosebit de gustoasă! Timpul maxim de preparare: jumătate de oră!

Ingrediente pentru două tăvi de pogăcele cu brânză:

450 de grame de făină
30 de grame de drojdie proaspătă
150 de grame de untură sau 250 de grame de unt
200 de mililitri de smântână de 20% grăsime
un praf de sare
200 de grame de brânză sau de caşcaval ras pentru aluat şi 100 de grame de brânză sau de caşcaval ras pentru presărat în tavă
2 gălbenuşuri pentru uns

Pogăcele cu brânză. Cum se prepară:

Într-un vas încăpător amestecăm bine de tot făina, drojdia proaspătă pe care am dizolvat-o într-o ceşcuţă cu puţină apă, untura sau untul, smântâna, brânza sau caşcavalul ras şi praful de sare. Avem grijă ca totul să se omogenizeze bine şi să aibă o consistenţă destul de elastică. Dacă aluatul este prea lipicios, mai presăram puţină făină pe parcursul procesului de amestecare.

Întindem aluatul obţinut pe blatul de lucru şi avem grijă să nu fie chiar foarte subţire, ci să aibă grosimea de un deget. Cu ajutorul unei căni mai mici sau a unui pahar cu gura nu foarte mare decupăm pogăcelele pe care le aşezăm într-o tavă pe care am pus hârtie de copt. Luăm o pensulă pentru bucătărie şi ungem suprafaţa pogăcelelor cu cele două gălbenuşuri bătute bine, după care presăram peste toate pogăcelele brânza sau caşcavalul ras destinat acestei etape. Introducem tava în cuptorul încălzit în prealabil la 175 de grade şi o lăsăm să stea la copt aproximativ 30 de minute, până când pogăcelele se rumenesc şi capătă acea culoare atât de apetisantă.

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa