Chec aperitiv. O rețetă delicioasă pentru întreaga familie

Raluca Dumitrică
chec aperitiv pe farfurie
Vă e poftă de ceva sărat şi pufos? Iată o rețetă de chec aperitiv, pe care o puteţi savura în diferite momente ale zilei.

Chec aperitiv – o rețetă imbatabilă cu şuncă, brânză şi legume

Când spunem chec, ne gândim imediat la reţeta clasică de pufoşenie dulce, umplută şi colorată cu tot felul de compoziţii care mai de care mai atrăgătoare pentru copii. Haideţi să încercăm şi reţeta unui altfel de chec, chec aperitiv, un preparat la fel de îndrăgit de cei mici, dar dintr-un alt registru gustativ!

Chec simplu, chec cu portocale sau poate un chec cu banane? Hmm, ce bine sună! Dar înainte de desert vă propun o rețetă de chec aperitiv cu care puteţi bifa rapid prepararea unei gustări versatile, ce poate fi cu brio mâncată în diferite momente ale zilei şi cu diferite ocazii. Reţeta unui chec aperitiv nu este deloc complicată, iar inventivitatea celui care se apucă de prepararea ei este lăsată liberă, din punct de vedere al ingredientelor pentru umplutură! Iată cum se face un chec aperitiv!

Chec aperitiv – Ingrediente pentru 1 tavă de chec cu șuncă, brânză și legume

4 ouă
150 de grame de unt
200 de grame de iaurt
200 de grame de făină albă
1 plic de praf de copt şi un praf de sare
150 de grame de brânză telemea
150 de grame de şuncă
150 de grame de ardei gras
100 de grame de măsline negre sau verzi

Chec aperitiv. Cum se prepară

Untul se pune într-un vas pe aragaz, la topit. După ce s-a transformat în lichid se lasă să se răcească. Separat se bat uşurel ouăle cu un tel, ca pentru omletă, adăugând încet untul topit, sarea şi iaurtul, amestecând complet până când compoziţia devine omogenă. La final se toarnă în ploaie făina amestecată deja cu praful de copt şi se încorporează uşor. Rezultatul final trebuie să fie un aluat cremos şi fără nicio urmă de cocoloaşe.

În această compoziţie se pune telemeaua rasă pe o răzătoare mai fină, şunca tăiată cuburi mici, ardeiul gras şi măslinele tăiate feliuţe. Totul se amestecă din nou cu o lingură de lemn, până când aluatul cuprinde umplutura.

Se pregăteşte o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia în ea şi se introduce în cuptorul încălzit în prealabil la 175 de grade. După o jumătate de oră se face testul scobitorii şi, dacă checul e copt, se scoate tava din cuptor. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie şi se lasă 15 minute deoparte, după care se poate scoate din tavă şi savura.

Ponturi pentru un chec aperitiv perfect:

Dacă păstraţi ca rețetă de bază partea referitoare la aluat, puteţi să adăugaţi tot ce poftiţi pe post de umplutură: caşcaval, roşii, dovlecei, bacon şi să fiţi cât de inventivi vă doriţi.

De asemenea, este bine de ştiut că acest chec este excelent când e scos din cuptor, fiind pufos şi aromat. La fel de bun este şi dacă se răceşte puţin sau dacă e însoţit de o cană mare de chefir sau de lapte bătut.

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa