Idei de meniuri hrănitoare pentru copiii între 4 şi 10 ani

Alexandra Constantin
meniuri hrănitoare

Idei de meniuri hrănitoare. Se ştie că alimentaţia copilului joacă un rol important în dezvoltare lui, cu atât mai mult în perioada de creştere. Pentru că deseori se întâmplă să rămâi în pană de idei când vine vorba de mâncarea celui mic, îţi venim în întâmpinare cu câteva sfaturi pentru a concepe un meniu hrănitor.

Ideile de meniuri hrănitoare pe care ţi le propunem nu numai că sunt uşor de preparat, ci asigură nutrienţii de care au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos, potrivit www.e-sante.fr. În funcţie de preferinţele celui mic, combină alimentele pentru micul dejun, prânz, gustări sau cină.

Idei de meniuri hrănitoare. Meniu variat pentru copiii între 4 şi 6 ani

Micul dejun

  • 200 ml lapte;
  • 30-40 g pâine (2 felii) cu unt (5-10 g) şi cu gem şi/sau miere (cel mult 2 linguri);
  • 100 ml suc proaspăt de fructe.

Prânz

  • 40-50 g legume crude sau 125-150 g legume fierte;
  • 50-70 g carne sau peşte cu 150-175 g cartofi, paste sau orez pregătite cu 10 g de unt sau puţin ulei de măsline;
  • pâine (în funcţie de apetitul copilului).

Desert

  • 100-150 g iaurt sau brânză uşor dulce;
  • 125-150 g fructe proaspete.

Gustare

  • biscuiţi preparaţi în casă (în funcţie de apetitul copilului);
  • 150 ml lapte;
  • gem sau dulceaţă (în funcţie de apetitul copilului).

Cina

  • 100-200 g produse de panificaţie;
  • 40 g de carne, peşte sau 1 ou fiert;
  • 150-200 ml supă de legume;
  • 100-150 g de iaurt sau alte produse lactate;
  • 125-150 g fructe proaspete.

Meniu variat pentru copiii între 6 şi 10 ani

Micul dejun

  • 200-250 ml lapte;
  • 40-60 g pâine cu unt (5-10 g) şi cu miere sau gem/dulceaţă;
  • 100-150 ml suc proaspăt de fructe (alege combinaţiile de fructe care îi plac copilului).

Prânz

  • 50-100 g legume crude sau 150-200 g legume fierte sau pregătite la aburi;
  • 50-75 g carne sau peşte cu 200 g cartofi, paste sau orez pregătite cu 10-15 g unt;
  • pâine (în funcţie de apetitul copilului).

Desert

  • 150 g fructe proaspete;
  • 150-200 g budincă cu brânză dulce pregătită în casă.

Gustare

  • biscuiţi cu cereale (în funcţie de apetitul copilului);
  • 150 ml lapte sau mai mult;
  • gem sau dulceaţă.

Cină

  • 200-250 g produse de panificaţie;
  • 25-50 g carne sau 1 ou fiert;
  • 200 ml supă de legume;
  • 150-200 g lactate (în funcţie de preferinţele copilului);
  • 125-150 g fructe proaspete.

Cu ce mai poţi să înlocuieşti laptele şi pâinea în alimentaţie

125 ml lapte = 125 g brânză de vaci sau mozzarella

100 g pâine =70 g paste, orez sau cereale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa