Mâncare pentru copii anemici – cum gătim și combinăm alimentele pentru asimilarea fierului

Veronica Guzun, redactor

Carnea roșie și spanacul au devenit deja adevărate simboluri pentru alimentele ce conțin fier. Însă nu este suficient să le consumăm pentru a preveni sau trata anemia, ci trebuie să le combinăm corect cu alte ingrediente, pentru cea mai bună absorbție a fierului în organism. Iată câteva propuneri de mâncare pentru copii anemici.

Fierul este necesar pentru dezvoltarea armonioasă a întregului organism și este vital pentru un organism în creștere. În intervalul 9 luni – 2 ani toți copiii au risc de a face anemie, de aceea este important să urmărim simptomele insufiecienței de fier, dar și să asigurăm prin alimentație aportul necesar.

Copiii anemici sunt mai puțin activi și cresc mai greu. Dar este la fel de obișnuit ca un copil cu anemie să nu aibă deloc simptome.

Conform Health Canada, Dietary Reference Intakes, necesarul de fier diferă la diverse vârste. Astfel, la 7-12 luni este de 11 miligrame/zi, între 1și 3 ani este de 7 mg, între 4 și 4 ani – 10 mg, iar între 14 și 18 ani de 11 mg pentru băieți și 15 mg pentru fete.

Mâncare pentru copii anemici – cu ce asociem produsele bogate în fier

Secretul unei bune absorbții a fierului în organism stă în asocierea corectă a alimentelor. Astfel, o friptură va aduce mai puțin fier decât aceeași cantitate de carne pregătită în sos de roșii. De ce? Pentru că fierul din mâncare se asimilează cel mai bine în prezența vitaminei C.

Așadar, copiii vor fi fericiți să afle că au verde la spaghete bologneze (spaghete cu carne tocată de vită pregătită în sos de roșii). Încercați și tocanele din legume, sos de roșii și carne de pasăre slabă (grăsimea animală conține prea puțin fier ca să merite să fie utilizată). Nici friptura nu e de ignorat dacă punem alături un piure de cartofi dulci și o salată ce conține ardei gras proaspăt, ambele ingrediente concurează serios la cantitatea de vitamina C orice portocală sau lămâie.

Dacă vizați o dietă vegetariană sau copilul pur și simplu nu este un fan al cărnii, fasolea albă sau roșie, soia, lintea, năutul, mazărea toate sunt încărcate cu vitamine și minerale esențiale, inclusiv fier.

Legumele cu frunze de culoare verde închis precum kale, broccoli și spanac sunt printre cele mai bune opțiuni de legume pentru fier. Puteți încerca, de asemenea, să adăugați verdeață tocată în tocane, ciorbe și alte mâncăruri.

Ca și gustare, puteți oferi copiilor fructe uscate (stafide, caise, merișoare, prune) bogate și în fier și în vitamina C, în asociere cu semințe (alue, nuci, susan, dovlec, floarea soarelui) Copiii adoră astfel de combinații. Atenție însă la riscul de a se îneca cu ele. Dacă aveți un copil mai mic de trei ani, mărunțiți ingredientele sau supravegheați-l când mânâncă.

Pediatrul american William Sears recomandă de asemenea, să amestecați făina de grâu cu făină de amaranth și quinoa, dacă faceți pâine în casă. Cele două cereale conțin de 8 ori mai mult fier decât grâul.

Cum gătim pentru ca fierul și vitamina C să nu se piardă.

În ceea ce privește fierul, fiind un mineral, este stabil termic și temperatura nu îi reduce cantitatea din alimente. Totuși, conform themeatweeat.com, metodele de preparare pot afecta conținutul de fier al alimentelor atât pozitiv cât și negativ. Rezultatele cercetărilor sugerează o creștere de cinci ori a conținutului de fier al alimentelor, în special a celor acide, gătite în vase din fontă.

Cea mai mare cantitate de fier din carne se pierde la fierbere, fierul trecând în apă. De aceea, pentru a fierbe carnea e bine să respectâm câteva reguli: bucățile ar trebui să fie relativ mari, iar cantitatea de lichid trebuie să fie mică. Dar, dacă veți consuma și apa în care a fiert carnea, veți putea recupera fierul pierdut. Așadar, supele și ciorbele cu carne sunt o bună sursă de fier.

Cu vitamina C lucrurile nu sunt atât de simple. Helthline.com oferă câteva sugestii privind modul în care tratăm termic alimentele, astfel încât să păstrăm în ele cât mai mulți nutrienți.

Fierberea într-o cantitate mică de apă și consumarea lichidului în care au fiert produsele este valabilă și în cazul alimentelor ce conțin vitamina C. De asemenea, gătiți legumele în coajă, de fiecare dată când este posibil (cartofii conțin cea mai mare cantitate de vitamina C în coajă). Consumați legumele cât mai repede după gătire deoarece conținutul de vitamina C continua să scadă atunci când mâncarea este expusă la aer. Dacă este posibil, porționați legumele după ce au fost gătite și nu ănainte, legumele gătite întregi au mai multe substanțe nutritive decât cele tăiate bucăți. Legumele al dente sunt mai bogate în vitamina C.

Mâncare pentru copii anemici – cu ce să nu asociem produsele bogate în fier

Așa cum vitamina C potențează absorbția fierului în organism, la fel calciul împiedică asimilarea. De aceea, lactatele, dar mai ales laptele este de evitat în cazul anemiei.
Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să introducă laptele de vacă abia de la vârsta de un an a bebelușului și asta din două motive: pe deoparte, fierul din laptele de vacă se asimilează în cantități reduse, iar pe de altă parte irită mucoasa intestinală și poate provoca sângerare la nivelul intestinelor, deci și pierderea fierului.

Există situații în care fierul din alimente nu acoperă necesarul organismului, mai ales dacă au apărut deja carențele. Atunci suplimentele alimentare cu fier sunt necesare, însă nu dați fier de rutină copilului pentru că și excesul poate duce la grave probleme de sănătate. După vârsta de un an, suplimentele alimentare cu fier se prescriu doar pe baza unor analize medicale care arată prezența anemiei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa