Meniuri bebe 1 an. 7 idei și rețete din care să te inspiri

Cristina Călin, redactor
Meniuri bebe 1 an

De la 1 an copilul tău va începe să mănânce aproape tot ce mănâncă restul familiei, cu condiția ca alimentele să fie sănătoase. Este o perioadă în care va descoperi din ce în ce mai multe arome și texturi și va începe să aibă preferințe alimentare. De aceea, este bine să insiști cu un regim de viață cât mai sănătos și mai echilibrat.

După vârsta de un an, bebelușul va dori să fie cât mai independent chiar și la masă, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare. Va mânca ori cu mâna, ori va încerca să folosească ustensilele. Pregătește-te cu tacâmuri și veselă potrivite pentru un copil mic.

Chiar dacă pare că poate mânca orice, exclude din meniul bebelușului zahărul, alimentele procesate, mezelurile, sarea în cantități mari, produsele de tip fast-food. Dacă încă mai alăptezi, mesele le poți completa cu lapte matern. Mai jos, găsești sugestii pentru un meniu pentru o săptămână:

Meniu luni

Meniu marți

Meniu miercuri

  • Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 20 g magiun fără zahăr
  • Gustare: 140 g griș cu lapte și fructe
  • Prânz: 100 ml bulion de carne, 150 g musaca de dovlecei, 40 g pâine integrală
  • Gustarea de după-amiază: 30 g biscuiți integrali, 1 măr
  • Cină: 120 g mămăliguță, 40 g brânză de vaci, 5 g unt, 30 g smântână

Meniu joi

Meniu vineri

  • Mic-dejun: 200 ml lapte, 3-4 biscuiţi integrali
  • Gustarea de dimineață: 140 g griș cu lapte cu fructe
  • Prânz: 100 g sote de fasole verde, 70 g colțunași cu brânză de vaci, 50 ml sos de roșii
  • Gustarea de după-amiază: jumătate de avocado
  • Cină: lapte cu fulgi de ovăz

Meniu sâmbătă

  • Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 25 g cremă de brânză de vaci
  • Gustarea de dimineață: 120 g salată din amestec de fructe
  • Prânz: 100 ml bulion de carne, 80 g budincă de macaroane cu carne, 50 ml sos de legume
  • Gustarea de după-amiază: 180 ml lapte bătut, 30 g pâine integrală
  • Cină: 100 g coltunași cu brânză de vaci, 100 ml lapte

Meniu duminică

Mai jos, îți propunem și câteva rețete pentru meniuri bebe 1 an din care să te inspiri pentru mesele zilnice ale celui mic. Sunt ușor de preparat și pot fi consumate de întreaga familie.

Meniuri bebe 1 an. Colţunaşi cu brânză de vaci

Ingrediente

Mod de preparare

Amestecă făina cu apa caldă şi oul şi frământă. Lasă aluatul rezultat să se odihnească 10 minute, acoperit. Apoi întinde o foaie subţire, din care taie pătrate cu latura de aproximativ 6 cm.

Amestecă brânza cu jumătate din cantitatea de unt şi cu verdeaţa tocată mărunt. Așază compoziţia în mijlocul pătratelor de aluat, unge marginile cu apă şi îndoaie apoi pătratele în formă de triunghi.

Fierbe colţunaşii în apă, timp de 15 minute. Servește-i fierbinţi, după ce ai pus restul de unt deasupra. Sunt mai gustoşi dacă se servesc cu sos de roşii.

Meniuri bebe 1 an. Pastă de ficat

Ingrediente

  • 200 g ficat de vită sau de pasăre
  • 40 g unt
  • 1 praf de sare
  • 10 g verdeață

Mod de preparare

Spală ficatul, curăță-l de pieliţe și şterge-l cu o cârpă udă. Apoi, înveleşte-l în hârtie pergament, legându-i capetele pentru a nu se desface,. Pune-l într-o tigaie unsă cu unt şi bagă-l la cuptor, la foc mic.

După 20 de minute, scoate-l din cuptor, desfă hârtia, înlătură coaja şi dă-l prin maşina de tocat sau pasează-l în sită. Adaugă sarea şi freacă-l cu restul de unt, astfel ca amestecul să devină cât mai omogen. Serveşte cald, adăugând un piure de legume.

Este potrivit pentru copiii mai mari de 7 luni. Pentru copiii mai mari de 1 an, pasta de ficat poate fi întinsă pe pâine. În acest caz, i se adaugă verdeaţa preferată tocată foarte fin.

Meniuri bebe 1 an. Roşii cu carne de vită

Ingrediente

Mod de preparare

Spală bine carnea, tai-o în bucăţi, sărează și înăbuş-o în ulei. Pune deoparte când e gata. Adaugă ceapa tocată în tigaie, sărează, apoi stinge cu apă sau supă de legume.

Adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate în felii. Când carnea este aproape fiartă, adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Spre final, adaugă zeamă de lămâie şi mai fierbe împreună jumătate de oră. Se recomandă copiilor mai mari de 1 an.

Meniuri bebe 1 an. Bulion de carne

Ingrediente

Mod de preparare

Curăță carnea de grăsime şi tendoane, spal-o şi tai-o în bucăţi mici, iar oasele zdrobește-le mărunt. Adaugă apă rece, pune la foc potrivit, acoperind cu un capac până când începe să fiarbă. Îndepărtează capacul şi pune vasul cu supă pe marginea aragazului, lăsând să se ridice spuma pe care o îndepărtăm.

În bulionul limpede pune zarzavaturile curăţate, spălate şi tăiate mărunt. Când încep să clocotească, acoperă cu capacul şi lasă să fiarbă încet 2 ore şi jumătate, punând şi sare. La sfârşit, strecoară supa şi, în zeama obţinută, adaugă verdeaţa tocată mărunt.

Poți folosi carnea fiartă şi o parte din zarzavaturi la pregătirea altor feluri de mâncare (rasol etc).

Meniuri bebe 1 an. Şodou

Ingrediente

Mod de preparare

Freacă gălbenuşul cu zahărul şi adaugă laptele călduţ (după ce a fost fiert şi lăsat să se răcorească). Bate bine amestecul. După gust, poți adăuga zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie etc.

Dacă ai găsit util acest articol despre meniul unui bebeluș de 1 an, s-ar putea să ai nevoie și de aceste informații:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa