Meniuri bebe 1 an. 7 idei și rețete din care să te inspiri

Meniuri bebe 1 an

De la 1 an copilul tău va începe să mănânce aproape tot ce mănâncă restul familiei, cu condiția ca alimentele să fie sănătoase. Este o perioadă în care va descoperi din ce în ce mai multe arome și texturi și va începe să aibă preferințe alimentare. De aceea, este bine să insiști cu un regim de viață cât mai sănătos și mai echilibrat.

După vârsta de un an, bebelușul va dori să fie cât mai independent chiar și la masă, așa că trebuie să te înarmezi cu răbdare. Va mânca ori cu mâna, ori va încerca să folosească ustensilele. Pregătește-te cu tacâmuri și veselă potrivite pentru un copil mic.

Chiar dacă pare că poate mânca orice, exclude din meniul bebelușului zahărul, alimentele procesate, mezelurile, sarea în cantități mari, produsele de tip fast-food. Dacă încă mai alăptezi, mesele le poți completa cu lapte matern. Mai jos, găsești sugestii pentru un meniu pentru o săptămână:

Meniu luni

Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 5 g unt, 15 g miere

Gustarea de dimineață: 120 g compot de fructe fără zahăr

Prânz: 100 ml supă cremă de morcovi, 100 g colţunași cu brânză de vaci, 40 g pâine integrală

Gustarea de după-amiază: 1 brioșă din făină integrală

Cină: griș cu lapte

Meniu marți

Mic-dejun: 200 ml lapte, 30 g pâine integrală cu 25 g cremă de brânză de vaci

Gustare: 100 g piure de mere, pere sau piersici, 2-3 biscuiți integrali

Prânz: 100 ml supă de roșii, 150 g musaca de dovlecei, 40 g pâine integrală

Gustare de după-amiază: 1 banană

Cină: lapte cu fulgi de ovăz

Meniu miercuri

Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 20 g magiun fără zahăr

Gustare: 140 g griș cu lapte și fructe

Prânz: 100 ml bulion de carne, 150 g musaca de dovlecei, 40 g pâine integrală

Gustarea de după-amiază: 30 g biscuiți integrali, 1 măr

Cină: 120 g mamaliguță, 40 g brânză de vaci, 5 g unt, 30 g smântână

Meniu joi

Mic-dejun: 200 ml orez cu lapte

Gustarea de dimineață: 120-150 ml compot fără zahăr, 2-3 biscuiţi integrali

Prânz: 100 ml supă cremă de legume, 100 g carne cu legume trase la tigaie

Gustarea de după-amiază: 200 g iaurt simplu cu fructe adăugate

Cină: 150 g macaroane cu brânză de vaci, 100 ml lapte

Meniu vineri

Mic-dejun: 200 ml lapte, 3-4 biscuiţi integrali

Gustarea de dimineață: 140 g griș cu lapte cu fructe

Prânz: 100 g sote de fasole verde, 70 g colțunași cu brânză de vaci, 50 ml sos de rosii

Gustarea de după-amiază: jumătate de avocado

Cină: lapte cu fulgi de ovăz

Meniu sâmbătă

Mic-dejun: 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrală, 25 g cremă de brânză de vaci

Gustarea de dumineață: 120 g salată din amestec de fructe

Prânz: 100 ml bulion de carne, 80 g budincă de macaroane cu carne, 50 ml sos de legume

Gustarea de după-amiază: 180 ml lapte bătut, 30 g pâine integrală

Cină: 100 g coltunași cu brânză de vaci, 100 ml lapte

Meniu duminică

Mic-dejun: 250 ml lapte, 50 g pâine, 20 g pastă de ficat

Gustarea de dimineață: 120 g piure de mere coapte

Prânz: 100 ml bulion de carne cu paste fainoase, 150 g roșii cu carne de vită, 50 g pâine integrală

Gustarea de după amiază: 100 g șodou

Cină: 150 g fasole verde cu sos de smântână, 20 g pâine integrală

Mai jos, îți propunem și câteva rețete pentru meniuri bebe 1 an din care să te inspiri pentru mesele zilnice ale celui mic. Sunt ușor de preparat și pot fi consumate de întreaga familie.

Meniuri bebe 1 an. Colţunaşi cu brânză de vaci

Ingrediente

50 g făină

1 ou

30 ml apă

60 g brânză de vaci

10 g unt

5 g verdeață

80 ml sos de roșii

Mod de preparare

Se amestecă făina cu apa caldă şi oul şi se frământă. Aluatul rezultat se lasă să se odihnească 10 minute, acoperit. Apoi se întinde o foaie subţire, din care se taie pătrate cu latura de aproximativ 6 cm.

Brânza se amestecă cu jumătate din cantitatea de unt şi cu verdeaţa tocată mărunt. Se aşează compoziţia în mijlocul pătratelor de aluat, ale căror margini se ung cu apă şi se îndoaie în formă de triunghi. Colţunaşii se fierb în apă, timp de 15 minute. Se servesc fierbinţi, după ce s-a pus restul de unt deasupra. Sunt mai gustoşi dacă se servesc cu sos de roşii.

Meniuri bebe 1 an. Pastă de ficat

Ingrediente

200 g ficat de vită sau de pasăre

40 g unt

1 praf de sare

10 g verdeață

Mod de preparare

Ficatul se spală, se curăță de pieliţele exterioare și se şterge cu o cârpă udă. Apoi se înveleşte într-o hârtie pergament, legându-se capetele pentru a nu se desface, se pune într-o tigaie unsă cu unt şi se introduce în cuptor, la foc mic.

După 20 de minute, se scoate din cuptor, se desface, se înlătură coaja şi se trece prin maşina de tocat sau se pasează prin sită. Se adaugă sarea şi se freacă cu restul de unt, astfel ca amestecul să devină cât mai omogen. Se serveşte cald, adăugându-se la un piure de legume.

Este potrivit pentru copiii mai mari de 7 luni. Pentru copiii mai mari de 1 an, pasta de ficat poate fi întinsă pe pâine. În acest caz i se adaugă verdeaţă tocată foarte fin.

Meniuri bebe 1 an. Roşii cu carne de vită

Ingrediente

350 g carne

50 g ceapă

78 ml ulei,

750 g roşii

1 praf de sare

10 g pătrunjel

Mod de preparare

Carnea se spală bine, se taie în bucăţi, se sărează și se înăbuşă în ulei. Când este gata se scoate. În tigaie se  adaugă ceapa tocată şi sare, care apoi se stinge cu apă sau supă de legume.

Se adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate în felii. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă zeamă de lămâie şi se mai fierb împreună jumătate de oră. Se recomandă copiilor mai mari de 1 an.

Meniuri bebe 1 an. Bulion de carne

Ingrediente

70-80 g carne cu oase (poate fi orice tip de carne)

300 ml apă

5 g ceapă

10 g praz

10 g rădăcină de pătrunjel

10 g morcov

1 praf de sare

5 g verdeaţă

Mod de preparare

Carnea se curăţă de grăsime şi tendoane, se spală şi se taie în bucăţi mici, iar oasele se zdrobesc mărunt. Se adaugă apa rece, se pune la foc potrivit, acoperindu-se cu un capac, până când începe să fiarbă. în acest moment se scoate capacul şi se pune vasul cu supă pe marginea aragazului, lăsând să se ridice spuma, care se scoate cu atenţie.

Se pun în bulionul limpede zarzavaturile curăţate, spălate şi tăiate mărunt. Când încep să clocotească, se acoperă cu capacul şi se lasă să fiarbă încet 2 ore şi jumătate, punând şi sare. La sfârşit, supa se strecoară şi, în zeama obţinută, se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Carnea şi o parte din zarzavaturi pot fi folosite la pregătirea altor feluri de mâncare (rasol etc).

Meniuri bebe 1 an. Şodou

Ingrediente

1 gălbenuş de ou

150 lapte

15 g zahăr

Mod de preparare

Se freacă gălbenuşul cu zahărul şi se adaugă laptele călduţ (după ce a fost fiert şi lăsat să se răcorească). Se bate bine. După gust se pot adăuga zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie etc.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()