Bulzul casei, o rețetă delicioasă pentru copii mofturoși

Bulzul casei mămăligă vas de lut
Cum se face bulzul casei? Puneţi apa la fiert pe aragaz, adăugaţi sarea şi făina de porumb când apa dă în clocot şi faceţi o mămăligă relativ moale.

În zilele în care cei mici nici nu vor să guste meniul pregătit cu atâta drag, încercaţi sugestia noastră: bulzul casei! Am o uşoară impresie că n-aveţi cum să daţi greş!

Ieri am avut o zi proastă, din punct de vedere gastronomic. Nu mi-au căzut ingredientele pe jos, nu am afumat pereţii din bucătărie şi nici măcar n-am scăpat prea multă sare în mâncare. Din contră, am dus la capăt, onorabil, tot ce îmi propusesem să gătesc pentru gaşca mea de copii. Cu toate astea, n-am avut deloc succes cu preparatele mele, iar totul s-a anunţat a fi un eşec încă de la prezentarea meniului. Deşi soţul a înfulecat totul şi m-a lăudat îndelung, fetele s-au bosumflat şi m-au anunţat că nu vor deloc să guste bunătăţile din farfurie. Ca să fie toată lumea mulţumită, însă, am scos de la păstrare una dintre reţetele cu care ştiu că nu am cum să greşesc: bulzul casei!

Bulzul casei – Când mămăliga face casă bună cu lactatele şi ouăle

Nu ştiu cum sunt copiii voştri, dar ai mei se dau în vânt după mămăligă cu brânză. A fost unul dintre preparatele gătite în perioada diversificării şi a rămas pe poziţii şi la câţiva ani buni după. Ca să fac, totuşi, această reţetă mult mai interesantă, am născocit un fel de bulz, personalizat în funcţie de dorinţele clienţilor. Adică să fie nici prea moale, nici prea tare, să se întindă şi să conţină câte o parte din fiecare ingredient într-o singură îmbucătură. Iată cum am procedat:

Ingrediente pentru bulzul casei*

350 – 400 de grame de făină de porumb
5 ouă
350 de grame de brânză diversă (mozzarella, burduf, telemea de oaie)
300 de grame de smântână
aproximativ jumătate de litru de apă
un praf de sare

Cum se face bulzul casei?

Înainte de a purcede, trebuie să aveţi în dulapul din bucătărie mici forme termorezistente, pentru că acest bulz se va introduce în cuptor, iar fiecare persoană va beneficia de o porţie individuală, în vase diferit.

Puneţi apa la fiert pe aragaz, adăugaţi sarea şi făina de porumb când apa dă în clocot şi faceţi o mămăligă relativ moale, care să curgă destul de uşor când e gata. Încălziţi cuptorul la 160 de grade, ungeți vasele cu unt şi turnaţi mămăliga în ele, până la jumătatea lor. Adăugaţi câte un ou deasupra, în fiecare vas, după care puneţi recipientele în cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Când oul este gata, aşezaţi deasupra brânza dorită, mai lăsaţi 10-15 minute, până când aceasta se topeşte şi scoateţi vasele din cuptor. Pentru servire, răsturnaţi preparatul în farfurie astfel ca oul şi branza să fie dedesubt, adăugaţi câte o lingură de smântână peste şi daţi-i bătaie!

Tips-uri binevenite pentru bulzul casei

Alegeţi să faceţi mămăliga într-un tuci de fontă sau într-o cratiţă cu fundul dublu, ca să nu se lipească şi să nu prindă un iz neplăcut de mâncare afumată. De asemenea, folosiţi o brânză care să se topească frumos în cuptor şi care să se întindă ca o gumă, un efectatât de amuzant pentru cei mici. Pentru o masă şi mai apetisantă, puneţi şi o bucăţică de şuncă sau de slăninuţă în cuptor, în vasul cu bulzul, iar aromele vor fi extrem de îmbietoare!

*Vă rog să ţineţi cont că necesarul ingredientelor este calculat pentru doi adulţi şi trei copii, cu posibilitatea suplimentării porţiilor în caz de nevoie. Pentru o familie mai mică, puteţi înjumătăţi ingredientele sau, de ce nu, puteţi pregăti întreaga cantitate, în ideea că şi mâine e o zi!

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație