Ghiveci de legume de vară

TOTUL DESPRE MAME
ghiveci de legume

Ghiveci de legume coapte la soare

Să profităm de legumele din piață și să pregătim acest ghiveci absolut delicios, cu gust de vară!

În cazul în care aveți la fereastră o mică grădină de plante aromatice pe care le îngrijiți cu efort, veți fi răsplătiți atunci când veți vedea ce gust divin îi dă busuiocul proaspăt acestui ghiveci.

Un alt sfat pe care nu putem să nu vi-l dăm este să folosiți o presă de usturoi, deoarece vă ajută să profitați la maximum de savoarea acestuia.

Și un ultim sfat, provenit din experiență personală: faceți o cantitate generoasă pentru că acest ghiveci de legume de vară va fi pe placul întregii familii. Bonus, se poate mânca și rece, pentru că nu are nimic altceva în afară de ulei de măsline și puțin oțet balsamic! 

Ingrediente pentru ghiveci de legume

700 g vinete

700 g cartofi

400 g ceapă

400 ml sos de roșii

1 ardei gras

3 căței de usturoi

3-4 fire de țelină

1/2 pahar ulei de măsline

sare și piper după gust

5-6 frunze de busuioc proaspăt

2 linguri oțet balsamic (opțional)

Cum se face?

Tăiați cubulețe cartofii și vinetele (vinetele trebuie să fie cu tot cu coajă). Tăiați ardeii grosier, iar tulpinile de țelină și ceapa în feliuțe subțiri. Acum urmează să căliți legumele în ulei de măsline, în următoarea ordine: începeți cu ceapa și țelina pe care le lăsați în ulei încins până când se înmoaie țelina și se rumenește un pic ceapa, apoi puneți-le într-o strecurătoare ca să scăpați de excesul de ulei. Într-un ulei nou căliți cartofii și, atunci când sunt rumeniți, scurgeți-i ca pe țelină și pe ceapă. Acum vine rândul vinetelor și al ardeilor, care trebuie, de asemenea, scurși cu atenție. Puneți toate legumele călite într-o oală, iar între timp puneți la fiert sucul de roșii cu frunzele de busuioc și puțină sare. După ce începe să fiarbă lăsați să scadă cam 10 minute, timp în care amestecați ușor. Combinați sosul de roșii cu legumele călite, lăsați 5 minute la fiert, adăugați usturoiul tăiat feliuțe foarte subțiri (sau trecut prin presa de usturoi) și mai lăsați un minut pe foc. Adăugați sare și piper după gust și, eventual, puțin oțet balsamic.

Acest ghiveci e excelent cu pâine prăjită și brânză telemea sau feta. Poftă bună!

Și, dacă tot ni s-a făcut poftă de legume, iată și o rețetă excelentă de supă minestrone!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa