Rețete pentru bebeluși de 6 luni care să te ajute să începi diversificarea

Cristina Călin, redactor

La începutul diversificării meniul bebelușului nu va fi unul foarte variat, însă există câteva rețete clasice pe care le puteți încerca. Legumele sunt ingredientele de bază și este indicat să alegeți unele din surse sigure, proaspete. Ideal este să fie organice.

rețete bebeluși 6 luni

Rețete bebeluși 6 luni. Prima supă de legume

Ingrediente

  • 500 ml apă
  • 100 g morcov
  • 25 g țelină

Mod de preparare

Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie mărunt. Se pun la fiert în apă rece, cu vasul acoperit. Când se înmoaie, se strecoară supa. Legumele se pasează în blender și se adaugă zeamă până se ajunge la consistența dorită.

supă bebeluși 6 luni

Rețete bebeluși 6 luni. Piure de dovlecel

Ingrediente

  • 1 dovlecel de mărime medie

Mod de preparare

Spală bine dovlecelul, apoi curăță-l de coajă și taie-l în bucăți potrivite. Pune apă într-o oală până la jumătatea vasului și lasă să dea în clocot. Deasupra așezi o sită pentru gătit la aburi.

Pune în sită bucățile de dovlecel și lasă până începe să se pătrundă (de regulă 5-7 minute). Oprește focul și scoate dovlecelul din sită. Lasă să se răcească ușor, apoi pune bucățile în blender și pasează până obții piure de consistența dorită.

Poți păstra piureul de dovlecel timp de trei zile la frigider dacă este pus într-un vas închis ermetic, iar la congelator cel mult 3 luni.

brânzică pentru bebeluși

Rețete bebeluși 6 luni. Brânză de vaci din lapte fiert

Ingrediente

  • 1 l lapte
  • 30 g iaurt

Mod de preparare

Laptele, fiert şi răcit la 37°C, se însămânţează cu iaurt, se amestecă şi se pune la prins într-o oală smălţuită. După aceea, se pune la foc slab într-un alt vas cu apă fierbinte, pentru a se forma cheaguri mari. Se strecoară printr-un tifon şi se lasă la scurs.

rețete bebeluși 6 luni

Rețete bebeluși 6 luni. Piure din zarzavaturi diferite

Ingrediente

  • 1 cartof
  • 1 morcov
  • 1 țelină mică
  • ½ rădăcină de pătrunjel
  • 40 ml lapte formula sau matern
  • 5 g unt

Mod de preparare

Zarzavaturile fierte se trec prin sită cât sunt încă fierbinţi, se adaugă laptele cald, apoi se pune untul și se amestecă până când compoziţia devine spumoasă. Piureul se servește cald.

măr copt bebeluși

Rețete bebeluși 6 luni. Măr copt

Ingrediente

  • 2 mere
  • 10 g unt

Mod de preparare

Merele spălate se scobesc şi se face o crestătură adâncă de 1 mm de jur-împrejurul mărului, ca să nu plesnească coaja când sunt introduse în cuptor. Se unge o formă cu unt şi se aşează merele în ea. Deasupra fiecărui măr se pune puţin unt. Se toarnă 3-4 linguri de apă în tava cu mere şi se dau la cuptor, unde se ţin 30 minute. Pentru copiii mici merele se curăţă de coajă.

piure de mar morcov

Rețete bebeluși 6 luni. Piure de pere, morcovi și mere

Ingrediente

  • 5 morcovi
  • 2 mere
  • 2 pere
  • apă plată pentru bebeluși

Mod de preparare

Perele, morcovii și merele se curăță de coajă, deoarece bebelușii se pot îneca din cauza acesteia, mai ales dacă nu este bine pasată. Se taie ingredientele în cubulețe, respectiv bucăți mici, pentru a se pregăti mai repede.

Se fierb ingredientele într-o oală cu apă plată pentru bebeluși cât să le acopere sau, varianta recomandată, se gătesc la aburi. Se lasă pentru aproximativ 20 de minute sau până când se înmoaie foarte bine.

Se pun morcovii, perele și merele într-un procesor de alimente sau blender și se pasează până când se omogenizează compoziția. Se adaugă apă plată pentru bebeluși până când obțineți consistența dorită. În general, este suficientă o cană cu apă.

Dacă preparați o cantitate de piure mai mare, pe care cei mici nu o pot mânca la o masă și doriți să conservați acest piure de pere, morcovi și mere pentru o perioadă puțin mai mare, puteți pune cantitatea rămasă în tăvi pentru cuburi de gheață, introduse într-o pungă sigilată, la congelator.

rețete bebeluși 6 luni

Rețete bebeluși 6 luni. Piure de dovleac

Ingrediente

  • 1 dovleac de dimensiune mai mică (care să aibă cel mult 500 de grame)

Mod de preparare

Încălzește cuptorul. Taie dovleacul în două și cu o lingură curăță bine de semințe. Pune jumătățile de dovleac cu fața în jos în tavă și adaugă și o jumătate de cană de apă (în jur de 125-150 ml de apă).

Lasă în cuptor până când dovleacul este pătruns bine (de regulă durează între 45 și 60 de minute). Pune apoi bucățile de dovleac să se mai răcorească.

Cu ajutorul unei linguri scoți pulpa dovleacului, o tai mai mărunt și o pui în blender. Pasezi dovleacul până obții piure de consistența dorită (să fie mai fin piureul dacă sunteți la începutul perioadei de diversificare). Adaugă puțină apă dacă piureul este prea gros.

Poți să păstrezi piureul timp de 3 zile la frigider dacă este pus într-o caserolă care se închide ermetic. El poate fi păstrat la congelator în același recipient pentru o perioadă de cel mult 3 luni.

piure de cartofi dulci

Rețete bebeluși 6 luni. Piure de cartofi dulci

Ingrediente

  • 1 cartof dulce

Mod de preparare

Curăță cartoful, taie-l bucăți, apoi spală-l bine și pune-l la fiert într-o oală în care ai pus apă cât să îl acopere. Lasă-l să fiarbă la foc mediu până se pătrude bine (îl poți testa cu furculița).

Scoate cu o paletă cartoful și păstrează lichidul în care a fiert. Pune bucățile în blender și pasează până obții consistența dorită (și în funcție de vârsta copilului). Poți să mai adaugi din zeama în care a fiert (mai ales că mulți nutrienți au rămas în ea încă din timpul fierberii) dacă piureul este prea gros.

piure de mar morcov

Rețete bebeluși 6 luni. Piure pe bază de morcovi

Ingrediente

  • 3 morcovi
  • 1-2 linguri de lapte matern

Mod de preparare

Morcovii se curăță de coajă și se clătesc. Se feliază morcovii și se pune o oală cu puțină apă la fiert și se adaugă și morcovii. Se lasă între 10 și 15 minute din momentul în care începe să fiarbă apa, se scot din oală și se pasează cu ajutorul unui blender sau a furculiței.

Se pune piureul de morcovi într-un bol și se adaugă 1 sau 2 linguri de lapte matern, amestecându-se până compoziția devine o pastă.

Ca alternativă la procedeul de fierbere a morcovilor, îi puteți pune într-un vas termorezistent, cu puțină apă și să-i dați la cuptor pentru maximum 30 de minute. După aceea îi pasați cu blenderul sau cu furculița, în funcție de preferințele copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa