Caltaboși de casă: rețetă tradițională

caltabosi-totul-despre-mame

Rețetă din caietul mamei – caltaboși de casă

Cunoscuți și sub denumirea de chișcă, acești caltaboși de casă fac parte dintre preparatele care nu lipseau de pe masă în copilărie, în perioada sărbătorilor de iarnă. Am luat rețeta testată și apreciată de musafirii care au trecut pragul casei, precum și de familie. Iată ce pași trebuie să urmați pentru a prepara caltaboși de casă!

Ingrediente pentru caltaboși de casă:

2 căni cu orez
2-3 cepe
2 căni cu jumări + 200 grame de ficat tocat sau 1/2 kilogram de carne de porc tocată
2-3 bucăți de intestin gros de porc de 30-40 centimetri curățate, spălate și ținute câteva ore în apă cu puțin oțet
sare
piper negru proaspăt măcinat
mirodenii (foi de dafin, boabe de ienibahar)
4-5 căni cu apă fierbinte
2-3 linguri de untură sau ulei

5 pași pentru a prepara caltaboși de casă:

1. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se rumenește într-o tigaie în care ați adăugat ulei la încins. Se adaugă și orezul, se mai lasă 1-2 minute la călit, după care se adaugă apa fierbinte.

2. Se amestecă bine, se fierbe compoziția pentru câteva minute la fiert, după care se lasă să se răcească. Se adaugă și carnea tocată, 2 frunze de dafin mărunțite, sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust.

3. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă apă fierbinte, până când obțineți consistența unei smântâni care curge. Se umple fiecare intestin cam 3 sferturi, pentru că mai crește compoziția la fiert.

4. Se leagă strâng la ambele capete și se pun în apă clocotită la fiert împreună cu sare, foi de dafin și boabe de ienibahar. Se lasă la fiert pentru 2 ore, la foc mic. Nu se înțeapă și nu se umblă cu lingura în oală, ca să nu se spargă. Când sunt gata, se scot cu grijă.

5. Se servesc bine rumeniți în untură sau ulei, cu salată de varză murată și amintiri din copilăria petrecută la părinți.

Citeşte şi:
Muşchi de porc cu sos de prune
Vită la cuptor cu sos de roşii
Pogăcele cu brânză sau caşcaval, perfecte în pacheţel
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()