Compot de gutui pentru rezerva de iarnă a mămicilor

Iulia Mirică
compot de gutui

Rețetă delicioasă de compot de gutui

Odată cu venirea noului sezon, vei putea să profiți de bunătatea fructelor disponibile acum în piață. Poți să te bucuri de gustul toamnei și în timpul iernii, cu ajutorul acestui compot de gutui. Este ușor de preparat, nu conține conservanți și este îndrăgit de cei mici. Te-am convins?

Dacă vrei, poți păstra coaja de la gutui și prepara un delicios jeleu de gutui, care va fi devorat de către cei mici. Poți folosi această rețetă și pentru prepararea compotului de mere sau a celui de pere.

INGREDIENTE

1 kilogram de gutui
700 de mililitri de apă
300 de grame de zahăr
zeama proaspăt stoarsă de la un sfert de lămâie
jumătate de baton de vanilie / scorțișoară / cuișoare (opțional, dacă vrei un compot mai aromat)

PREPARARE

1. Gutuile se spală bine sub un jet de apă rece și se curăță puful de pe coajă. Coaja se curăță cu un cuțit de legume. Se scot cotoarele, iar gutuile se taie în felii mai groase. Curăță gutuile de părțile stricate. Pe măsură ce le tai, pune feliile într-un bol cu apă, destulă cât să le acopere, amestecată cu zeama de lămâie. În acest fel vei preveni înnegrirea feliilor cauzată de oxidare.

2. Cei 700 de mililitri de apă se adaugă într-o cratiță mare, împreună cu 300 de grame de zahăr. Se amestecă zahărul, pe măsură ce se încălzește apa. Se lasă să fiarbă compoziția și se îndepărtează spuma formată cu ajutorul unei spumiere. Se închide focul.

3. Feliile de gutui se adaugă în borcane spălate bine în prealabil, peste care se toarnă siropul fierbinte. Se umplu borcanele până la baza acestora. Strânge bine capacele borcanelor, asigurându-te că nu mai există bule de aer rămase. Se pun borcanele într-o tavă de cuptor.

4. Se încălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Se adaugă tava cu borcanele închise în cuptor și se reduce temperatura la 100 de grade Celsius. Se lasă pentru o oră la cuptor, după care se închide căldura și se lasă să se răcească în cuptor.

Mai există și o altă metodă de vidare și sterilizare a borcanelor. Poți pune borcanele într-o tavă cu apă la cuptor, iar din momentul în care începe să fiarbă apa, se mai lasă încă 15 minute la cuptor. După ce se răcesesc complet borcanele, le poți pune în cămară, sau într-un loc în care este răcoare și întuneric.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa