Cum să gătești friptura perfectă

cea mai bună friptură

De ce ai nevoie pentru a face friptura perfectă?

Când te gândești la friptura perfectă, parcă deja începe să-ți plouă în gură, imaginându-ți aromele bogate și aspectul său delicios. Dar trebuie să știi cum ajungi la această sinestezie a simțurilor. Ți-am pregătit câteva trucuri, care te vor ajuta să prepari friptura perfectă, fără prea multe bătăi de cap sau ore pierdute în bucătărie.

1. Sarea în bucate – este recomandat să condimentezi carnea cu sare. Se folosește și rozmarin, cimbru, coajă de lămâie și usturoi și se lasă să se odihnească peste noapte în frigider.

2. Se freacă friptura cu puțin ulei de măsline și se întroduce într-o tigaie de fontă extrem de fierbinte.

3. Stai departe de aragaz. Trebuie să reziști tentației de a întoarce friptura de o sută de ori. Bea ceva sau citește o revistă în bucătărie, dacă este nevoie. Cheia este să lași carnea și căldura să își facă treaba. Recompensa ta va fi o friptură bine gătită, crocantă, dar nu carbonizată – cu interiorul și exteriorul gătite perfect.

Instrumente și ingrediente pentru friptura perfectă

1. O tigaie de fontă este perfectă pentru această rețetă, pentru că susține o temperatură înaltă constantă, care se traduce printr-o friptură caramelizată perfectă, care nu trebuie să se termine de gătit la cuptor. Cleștii scurți de metal sunt perfecți pentru a manipula o bucată mare de carne. Se întoarce carnea pe toate părțile, inclusiv marginile cu grăsime. Sigur că puteți împunge carnea cu o furculiță, dar un termometru de carne este alegerea recomandată.

2. Poți încerca tot felul de tipuri de carne pentru friptură, dar s-ar putea să descoperi că friptura de vită, secționată din zona coastelor, este cea mai bună preparată în acest fel. În plus, are cel mai mare raport de grăsime marmorată.

3. Sarea adăugată la început și frecvent. Sarea este cea mai bună prietenă a fripturii. Carnea are nevoie de mai multă sare decât ai avea impresia, așa că adaugă întotdeauna mai multă sare. Dacă o condimentezi prea puțin, carnea nu avea avea niciun gust, chiar dacă este de cea mai bună calitate.

4. Printre condimentele perfecte care se folosesc pentru friptură se numără rozmarinul, cimbrul, coaja de lămâie și usturoiul, reușind să ofere un parfum și o aromă subtilă.

5. Se folosește și ulei, dar nu prea mult. Se pune uleiul pe friptură, nu în tigaie. Vrei să gătești friptura mai sănătos, nu să o prăjești.

6. Mulți bucătari aleg să ungă carnea în timp ce se gătește cu unt maro, infuzat cu rozmarin, cimbru și usturoi, deoarece adaugă o altă aromă și parfumează carnea.

7. Nu subestima importanța unui cuțit foarte ascuțit. După toată grija pe care ai avut-o pentru a prepara friptura perfectă, probabil că vei vrea și bucăți tăiate egal, care fac dreptate înghițiturilor pentru fiecare personă în parte.

Rețetă pentru friptura perfectă

Acest preparat poate fi pregătit în aproximativ 30 de minute, plus timpul de marinare, fiind gătit în aproximativ 14 minute. Ingredientele pregătite mai jos ajung pentru 2 porții, dar puteți oricând să dublați sau să triplați cantitățile.

Ingrediente pentru friptura perfectă:

900 grame de friptură de vită, din zona coastelor
sare Kosher
2 crenguțe de rozmarin
4 bucăți de coajă de lămâie
6 crenguțe de cimbru
6 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
1 1/2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
3 linguri de unt nesărat
flori de sare, pentru ornat

4 pași pentru a prepara friptura perfectă:

1. Se tamponează carnea cu un prosop de hârtie, pentru a îndepărta orice exces de umiditate, apoi se asezonează generos cu sare. Se rup frunzele de la o crenguță de rozmarin și se adaugă într-un castron mic, împreună cu lămâia, 4 crenguțe de cimbru și 4 căței de usturoi zdrobiți în prealabil. Se amestecă pentru a se combina, iar cu ajutorul mâinilor se freacă friptura cu această compoziție. Se împachetează carnea într-o folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar preferabil peste noapte.

2. Se scoate friptura din frigider și se lasă să ajungă la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră. Se scoate din folie și se dau la o parte rozmarinul, cimbrul, lămâia și usturoiul. Se freacă friptura cu ulei de măsline.

3. Se încălzește o tigaie mare de fontă, la foc mediu-ridicat, până când se încinge. Se adaugă carnea de friptură și se gătește, până când partea de jos formează o crustă, pentru aproximativ 4 minute. Folosind un clește, se ține friptura pe laturile sale, întorcându-se din când în când, pentru aproximativ 5 minute. Se întoarce friptura pe cealaltă parte. Se adaugă untul în tigaie, alături de rozmarinul, cimbrul și usturoiul rămas. Cu ajutorul unei linguri, se umezește friptura cu untul din tigaie, până când se gătește medium-rar, pentru aproximativ 5 minute.

4. Se transferă friptura pe un tocător și se lasă să se răcească timp de 10 minute. Se taie friptura de pe os și se feliază subțire. Se decorează cu flori de sare și se servește imediat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()